Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Свічка Брієни згасла. Коли в готелі стало так тихо, що за його стінами чувся плюскіт річки, Брієна встала, зібрала свої речі, прочинила двері і прислухалась. Босоніж вона спустилася по сходах, у дворі взулась і пішла сідлати коня, подумки просячи вибачення у сіра Крейтона з сіром Ілліфером. Один із слуг Хибальда прокинувся, коли вона проїхала повз, але навіть не подумав її затримувати. Копита простукали по старому кам'яному мосту, і Брієну обступив ліс, чорний як смола, повний примар і спогадів. Я їду до тебе, леді Сансо, думала вершниця. Не бійся. Я не дам собі відпочинку, поки не знайду тебе.

СЕМВЕЛ

Читаючи про Інших, Сем побачив мишеня.

Сем твердив собі, що очі терти не треба, і все таки тер. Це від пилу вони так сверблять, а тут внизу скрізь пил. Він піднімався в повітря всякий раз, як він перевертав сторінку, а коли він пересував стос книг, взвивався стовпом.

Він не знав, скільки часу просидів без сну, але від товстої сальної свічки залишилося не більше дюйма. Сем запалив її на самому початку своїх праць, взявшись за купу розрізнених, перев'язаних мотузкою аркушів. Втомився він смертельно, але як відірватися? Ще одна книга - і все. Ще сторінка, і він відпочине, перекусить. Але за сторінкою слідувала друга і третя, а під перелистаною книгою чекала нова. Я тільки гляну , про що вона , думав Сем - і доходив до середини, розбираючись в її змісті. В останній раз він їв юшку з бобів і сала разом з Піпом і Гренном. Ну, ще хліб з сиром зжував, але це так, не в рахунок. Саме в ту мить він глянув на порожню тарілку і побачив мишеня, яке ласувало хлібними крихтами.

Зростом з половину його мізинця, очі чорні, шерсть сіра пухнаста. Сем знав, що повинен убити його. Миші, можливо, полюбляють хліб з сиром, але і папір теж їдять. На полицях йому раз попадався мишачий послід, і шкіряні палітурки деяких книг вони сильно згризли.

Але цей такий маленький. І голодний. Крихт, чи що, для нього шкода? Так, але книги то він гризе... Від довгого сидіння хребет у Сема став як дошка і ноги майже зовсім заніміли. Піймати мишеня він не зможе, але прибити, мабуть, зуміє. Під рукою у нього лежить масивний том «Анналів Чорного Кентавра» - детальний літопис септона Йоркена про тих дев'ять років, коли лордом командувачем Нічної Варти служив Орберт Кассель. Кожному дню його служіння присвячувалася сторінка, яка щоразу починалася приблизно так: «Лорд Орберт встав на світанку і зробив полегшення шлунка». Остання відрізнялася від усіх інших тим, що повідомляла: «Вранці виявилося, що лорд Орберт вночі помер».

Проти септона Йоркена жодна миша не подужає. Сем дуже повільно взявся за книгу лівою рукою - але фоліант, дуже важкий, вислизнув з його пухлих пальців і брязнув на підлогу. Мишеняти як вітром здуло. От і добре - прибивши це бідне маленьке створіння, Сем погано спав ба вночі.

- А книги гризти все одно не можна, - промовив він уголос. Наступного разу, мабуть, треба буде захопити з собою побільше сиру.

Подумати тільки, як свічка вигоріла. Коли він їв ці боби з салом - сьогодні чи вчора? Схоже, що вчора, подумав Сем і позіхнув на весь рот. Джон, мабуть, до пуття не візьме, куди він подівся, а ось мейстер Ейємон має його зрозуміти. Мейстер, поки не осліп, любив книги не менше, ніж він, Семвел Тарлі. Він розуміє, як вони затягують людину - адже кожна сторінка відкриває перед тобою двері в інший світ.

Сем підвівся і зморщився від болю у затерплих литках. Стілець такий твердий, не дивно й відсидіти все на світі. Не забути б в інший раз взяти подушку. Ще краще спати тут, он у тій комірчині, наполовину заставленій чотирма скринями, тільки мейстера Ейємона не годиться надовго кидати. Останнім часом він ослаб, і йому потрібна допомога, особливо з воронами. Є, правда, ще й Клидас, але Сем молодший і краще управляється з птахами.

Захопивши лівою рукою купу книг і сувоїв, а правою тримаючи свічку, Сем рушив по коридорах, які у братів звалися червоточина. На кам'яні сходинки біля виходу з підземелля падало бліде світло - значить там, нагорі, день. Сем залишив свічку в стінній ніші і став підніматися. На п'ятій сходинці він захекався, на десятій зупинився перекласти книги під праву руку.

Небо кольору білого свинцю обіцяло сніг, і Сему зробилося незатишно. Він добре пам'ятав ту ніч на Кулаці Перших Людей, коли упирі прийшли до них разом зі снігом. Гаразд, не боягузь, сказав він собі. Навколо тебе твої браття, не кажучи вже про Станніса Баратеона з усім його лицарством. Вежі і будівлі Чорного Замку здавалися маленькими поруч з крижаною громадою Стіни.

Люди, копошачись на чверті її висоти, тягнули нові сходи вгору, до залишків старих. Лід гучо відбивав стукіт їх молотків і верещання пил. Будівельники за наказом Джона працюють вдень і вночі. Сем чув, як вони скаржилися на це за вечерею - при лорді Мормонті, мовляв, вони і наполовину не надривалися так, як тепер. Однак без великих сходів на Стіну піднятися не можна. Хіба тільки в клітці, яку піднімають, крутячи колесо внизу. Сем при всій своїй ненависті до сходів ненавидів цю кліть ще більше. У ній він завжди закривав очі, переконаний, що ланцюг ось-ось обірветься. Кожен раз, коли залізний короб чиркав по льоду, серце у нього на мить зупинялося.

Попередня
-= 32 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!