Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Двісті років тому тут були дракони, думав Сем тепер, дивлячись, як клітка повільно повзе вниз. Їм то злетіти на верхівку Стіни нічого не варто. Королева Алісанна відвідувала Чорний Замок верхи на своєму драконі, а Джейнеріс, її король, летів слідом на своєму. Може бути, Срібнокрилий залишив після себе хоча б одне яйце? Або Станіс знайшов його на Дракон Камені? Але навіть якщо яйце існує, як можна сподіватися, що з нього вилупиться дракон? Бейєлор Благословенний молився над драконячими яйцями, інші Таргарієни намагалися оживити їх з допомогою чаклунства, але все це закінчувалося або фарсом, або трагедією.

- Семвел, - промовив чийсь похмурий голос, - я за тобою. Мені доручено привести тебе до лорда командувача.

На ніс Сему впала сніжинка.

- Джон хоче мене бачити?

- Щодо цього нічого не знаю, - відповів Скорботний Едд Толлетт. - Я сам не хотів бачити половину того, що бачив, і не бачив половину того, що хотів бачити. Думаю, що хотіння тут ні при чому, але ти все одно йди. Лорд Сноу поговорить з тобою, як тільки закінчить розмову з дружиною Крастера.

- З Ліллі.

- Точно, з нею. Будь у мене така годувальниця, я б досі цицьку смоктав. У моєї борода росла.

- Як у всіх дійних кіз, - з льоту підхопив Піп. Вони з Гренном вийшли з за рогу, несучи довгі луки і сагайдаки зі стрілами. - Ти де був, Смертоносний? Ми ще вчора тебе спохватилися, за вечерею. Цілий смажений бик пропав даремно.

- Не називай мене Смертоносним. - Подковирку щодо бика Сем пропустив повз вуха - Піп є Піп. - Я зачитався, а потім ця миша...

- Не говори про мишей при Грені. Він їх боїться до смерті.

- Скажеш теж, - обурився Гренн.

- З'їсти мишку точно вже побоїшься.

- Можу з'їсти цілу купу. Побільше тебе.

- Коли я був хлопчиськом, ми їли мишей тільки по великих святах, - зітхнув Скорботний Едд. - Мені як молодшому одні хвости діставалися, а хіба це їжа?

- Де твій лук, Сем? - запитав Гренн. Сір Аллісер давно вже прозвав його Зубром, і Гренн з кожним днем все більше виправдовував це прізвисько. У новобранців це був здоровий, але неповороткий хлопець, товстошиїй, пузатий і краснолиций. Шия у нього досі наливається кров'ю, коли Піп його обдурює, але завдяки довгим вправам з мечем і щитом живіт у нього підібрався, руки зміцніли і груди поширшали. Тепер він сильний - і мохнатий, як справжній зубр. - Ульмер даремно прочекав тебе біля мішеней.

- Ульмер... - засмутився Сем. Джон Сноу, ставши лордом командувачем, чи не першою справою зобов'язав весь гарнізон, навіть кухарів і сардів, щодня вправлятися у стрільбі з лука. Варта надто багато значення надає мечу і занадто мало - луку, сказав він. Це пережиток минулого, коли лицарем був кожен десятий з братів, а не кожен сотий, як нині. Сем визнавав слушність такого указу, але стрілянину не любив нарівні з драбинами. В рукавичках він не потрапляв нікуди, а якщо знімав їх, на пальцях тут же здувалися мозолі. Ці луки просто небезпечні. Атласу зірвало тятивою половину нігтя на великому пальці. - Я й забув.

- Ти розбив серце принцеси здичавілих, Смертоносний, - зауважив Піп. У Вель останнім часом з'явилася звичка дивитися на них з свого вікна у Королівській вежі. - Вона про тебе питала.

- Не вигадуй! - Сем говорив з нею всього два рази, коли мейстер Ейємон приходив до неї перевірити, чи здорові немовлята. Вона так гарна, що при ній він то і справа заїкається і червоніє.

- А що такого? - не поступався Піп. - Може, вона від тебе дітей хоче. Треба було нам прозвати тебе «Сем Спокусник».

Сем залився фарбою. Він знав, що у короля Станіса свої плани на Вель: вона повинна послужити вапном, яке скріпить мир між мешканцями півночі і вільним народом.

- Стріляти сьогодні у мене немає часу. Треба до Джона йти.

- До Джона? Ми знаємо когось по імені Джон, а, Гренн?

- Це він про лорда командувача.

- Про Великого лорда Сноу. Навіщо він тобі? Він навіть ворушити вухами не вміє. - Для підкріплення Піп поворушив своїми - великими і червоними від холоду. - Тепер він справжній лорд Сноу. Надто високо піднісся для нас, грішних.

- У Джона багато обов'язків, - заступився за друга Сем. - Він відповідає за Стіну і за все, що з нею пов'язано.

- Перед друзями у людини теж бувають обов'язки. Якби не ми, лордом командувачем міг би стати Янос Слинт. Лорд Янос посадив би Сноу голяка на мула і відправив назад в Замок Крастера з наказом привезти йому плащ і чоботи Старого Ведмедя. Ми врятували його від цієї долі, а тепер він, виходить, занадто зайнятий, щоб випити з нами чашу підігрітого вина?

- У двір то він виходить, - підтримав Піпа Гренн. - Що не день, він там з ким небудь б'ється.

Попередня
-= 33 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!