Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Сем змушений був визнати, що це правда. Одного разу, коли Джон прийшов за порадою до мейстеру Ейємону, Сем запитав його, чому він стільки часу приділяє роботі з мечем? Старий Ведмідь цим не особливо переймався. Замість відповіді Джон вручив Сему Довгий Кіготь, давши відчути легкість меча, його бездоганне балансування, дозволивши помилуватися хвилями, що грають в димчасто темному металі. «Валірійська сталь, - сказав Джон, - чарівна, гостра як бритва. Майже ніщо в світі не може її зруйнувати. Воїн повинен бути гідний свого меча, Сем. Довгий Кіготь зроблений з Валірійської сталі, а я - ні. Полурукому вбити мене було б все одно, що комара прихлопнути».

Сем повернув йому меч. «Коли я хочу скинути комара, він завжди летить. Я плескаю самого себе по щоці, а потім чешусь».

«Будь по-твоєму, - засміявся Джон. - Все одно що зїсти миску вівсянки». Сем любив вівсянку, особливо якщо підсолодити її медом.

- Ніколи мені тут з вами, - сказав він і рушив до збройової, притискаючи книжки до грудей. «Я щит, який захищає царство людини», - згадалося йому. Що б сказали люди, побачивши захисників свого царства - Гренна, Піпа і Скорботного Едда?

Вежа лорда командувача вигоріла під час пожежі, Королівську Станіс Баратеон взяв собі, і Джон Сноу помістився в скромному помешканні Донала Нойє позаду збройової. Ліллі якраз виходила від нього, загорнувшись у старий плащ, який дав їй Сем при втечі з Замку Крастера. Вона трохи не проскочила повз нього, але він зловив її за руку, впустивши на мокру землю дві книги.

- Ліллі!

- Сем, - хрипко відгукнулася вона. Тоненька, з карими, як у лані, очі, вона тонула в його плащі з низько насунутим капюшоном, але всупереч цьому вся тремтіла, і її обличчя видавало переляк.

- Що сталося? - запитав Сем. - Як діти?

- Добре, Сем. - Вона вивільнила руку. - Все добре.

- Ці двоє тобі спати, мабуть, не дають. Який з них кричав минулої ночі? Я думав, він ніколи не вгамується.

- Даллін. Він завжди кричить, коли хоче їсти. Мій то тихий. Знай собі воркує... - Очі Ліллі наповнилися сльозами. - Я піду. Їх давно вже пора годувати. Я промокну наскрізь, якщо не поспішу. - І вона побігла через подвір'я, залишивши Сема в подиві.

Він став на коліна, щоб підібрати впалі книги. Даремно я набрав стільки , подумав він, зчищаючи бруд з «Яшмові скриньки» Коллоквія Вотара. Цей товстий том східних легенд і казок мейстер Ейємон наказав йому знайти неодмінно. Книга постраждала не сильно, а от іншій, праці мейстера Томакса, пощастило менше. «Драконова кров. Історія будинку Таргарієнів від вигнання до апофеозу, з розглядом життя і смерті драконів». Падаючи, вона розкрилася, і сторінки забруднилися, в тому числі і красива кольорова картинка з зображенням Балеріона Чорного Жаху. Сем вилаяв себе за незграбність. При Ліллі він завжди метушиться і відчуває... ну, словом, бажання. Брат Нічної Варти нічого такого не повинен відчувати, але Ліллі, особливо коли говорить про годування і про своє молоко...

- Лорд Сноу чекає тебе, - сказав Волохатий Хел, один з вартових у чорних плащах і напівшлемах, що стояли біля дверей збройової. Другий, Маллі, допоміг Сему встати. Сем наспіх подякував і заспішив повз кузню. Хутра, ковадло, наполовину закінчена кольчуга на верстаті. Привид, розтягнувшись під ковадлом, гриз мозкову яловичу кістку. Білий лютововк підняв очі на Сема, але не видав ні звуку.

За кузнею розташовувалися стійки зі щитами і списами, а ще далі - світлиця лорда командувача. Джон читав якийсь пергамент. Ворон лорда Мормонта у нього на плечі поглядав на сторінку, ніби теж читав, але при вигляді Сема тут же полетів до нього, гукаючи:

- Зерно!Зерно!

Сем, перехопивши книги, дістав з мішка у двері жменю зерен. Ворон сів йому на руку і склюнув одне з долоні так сильно, що Сем зойкнув і сіпнувся. Ворон знову злетів у повітря, а зерно, жовте з червоним, розсипалося по підлозі.

- Закрий двері, Сем. - Під оком у Джона ще виднілись шрами від орлиних пазурів. - Ця тварюка ранила тебе?

Сем поклав книги і стягнув рукавичку з руки.

- Ну так. - Йому навіть погано стало. - Кров!

- Всі ми проливаємо кров за Варту. Візьми собі товстіші рукавички. - Джон посунув ногою Сему стілець. - Сядь і прочитай.

- Що це? - запитав Сем, беручи від нього пергамент. Ворон клював зерно серед очерету на підлозі.

- Паперовий щит.

Сем, посмоктуючи ранку на долоні, почав читати. Руку мейстера Ейємона він впізнав одразу. Сліпий пише дрібно і чітко, але часом залишає плями, і чорнило подекуди розмазані.

- Лист королю Томену?

- У Вінтерфеллі Томен бився з моїм братиком Браном на дерев'яних мечах. Його так закутали, що він був схожий на вгодованого гусака, і Бран його повалив. - Джон підійшов до вікна. - Тепер Брана більше немає, а пухкенький рожевощокий Томен сидить на Залізному Троні з короною на золотих кучериках.

Попередня
-= 34 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!