Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Кров, - голосно каркнув ворон, подивившись на них з підлоги.

- Я відсилаю Ліллі із замку, - сказав Джон.

- О. Ну що ж... добре, мілорд. - Добре для Ліллі - вона поїде в тепле, безпечне місце, подалі від Стіни, де весь час воюють.

- Так. Разом з сином. Треба буде знайти іншу годувальницю для його молочного брата.

- Можна козячим молоком годувати, поки не знайдемо. Для дитини воно краще коров'ячого. - Сем це вичитав десь. - А знаєш, мілорд, я відшукав у книгах ще одного юного командувача, зовсім хлопчика. За чотириста років до Завоювання. Осрика Старка вибрали, коли йому було десять, а він прослужив шістдесят років. Це вже четвертий, так що ти далеко не наймолодший - всього лише п'ятий за рахунком.

- Ці четверо, що молодші за мене, всі були синами, братами або байстрюками Короля Півночі. Розкажи краще що-небудь корисне. Про нашого ворога.

- Інші... - Сем облизав губи. - Вони згадуються у хроніках, хоча не так часто, як я думав. Тобто в тих джерелах, які я вже переглянув. Багато ще залишилися непрочитаними. Старі книги просто розвалюються, сторінки кришаться, коли їх намагаєшся перевернути. А зовсім стародавні або вже розвалилися, або заховані так, що я їх поки не знайшов... а може, їх зовсім немає і не було ніколи. Найстаріше, що у нас є, написано після приходу андалів в Вестерос. Від Перших Людей залишилися тільки руни на камені, тому все, що ми нібито знаємо про вік Героїв, про Світанкові Століття і Довгу Ніч, переказане септонами, що жили тисячі років тому. Деякі архимейстери Цитаделі піддають сумніву всю відому нам давню історію. У ній повно королів, що правили сотні років, і лицарів, які здійснювали подвиги за тисячу років до появи перших лицарів... ну, ти сам знаєш. Брандон Будівельник, Симеон Зоряне Око, Король Ночі. Ти вважаєшся дев'ятсот дев'яносто восьмим командувачем Варти, а в найдавнішому списку, який я розкопав, значиться шістсот сімдесят чотири імені - стало бути, його склали...

- Дуже давно, - перервав його Джон. - Так що ж Інші?

- Я знайшов згадку про драконове скло. У Століття Героїв Діти Лісу щороку дарували Нічній Варті сотню обсидіанових кинджалів. Інші приходять, коли настають холоди, а може, це холоди настають, коли приходять вони. Іноді вони супроводжують заметілі і зникають, коли небеса прояснюються. Вони ховаються від сонця і є вночі... або ніч приходить на землю слідом за ними. У деяких переказах вони їздять верхи на мертвих тваринах: на ведмедях, лютововках, мамонтах, конях - їм все одно, лише б мертві були. Той, що вбив Малюка Паула, їхав на мертвому коні, так що це принаймні вірно. Інколи в текстах зустрічаються гігантські крижані павуки - не знаю, що це. Людей, полеглих у бою з Іншими, слід спалювати, інакше мертві повстануть і будуть робити те, що їм накажуть.

- Все це ми вже знаємо. Питання в тому, як з ними боротися.

- Більшість звичайних клинків безсила проти броні Інших, якщо вірити легендам, а їх власні холодні мечі легко трощать сталь. Але вогонь їх лякає, а обсидіан може вбити. - Сем згадав того, з ким зіткнувся в Зачарованому лісі, - він розтанув на очах від удару обсидіанового кинджала, який зробив для Сема Джон. - В одному переказі про Довгу Ніч говориться, що якийсь герой вбивав Інших мечем з драконової сталі. Проти неї вони ніби теж встояти не можуть.

- Драконова сталь? Валірійська?

- Я теж так відразу і подумав.

- Отже, якщо я просто умовлю лордів Семи Королівств віддати нам свої валірійскі клинки, світ буде врятований? Не так вже й важко, - невесело пожартував Джон. - Не можеш ти сказати, звідки ці Інші взялися і чого їм треба?

- Покищо ні, але я, може бути, просто читав не ті книжки. Там є сотні таких, куди я навіть не заглянув. Дай мені час, і я знайду все, що тільки можливо.

- Немає у нас часу. - В голосі Джона чувся смуток. - Збирай речі, Сем, - ти поїдеш разом з Ліллі.

- Поїду? - сторопів Сем. - Куди, в Східну Варту? Або...

- У Староміст.

- У Староміст! - чи не вискнув Сем. Звідти до Рогового Пагорба рукою подати. У Сема навіть голова злегка закрутилася. Рідний дім. Батько.

- Ейємон теж їде з вами.

- Ейємон? Як же так... адже йому сто два роки! І хто буде ходити за воронами, якщо ми з ним обидва поїдемо? Лікувати хворих або поранених?

- Клидас. Він багато років провів поруч з Ейємоном.

- Клидас лише стюард, і зір у нього поганий. Вам потрібен мейстер. Притому Ейємон такий старий. Подорож по морю... - У Сема дихання перехваило при думці про Боре і особливо про «Літнє сонце».

- Я розумію, що це небезпечно для його життя, Сем, але тут йому залишатися ще небезпечніше. Станіс знає, хто такий Ейємон. Якщо червоній жінці для її чар потрібна королівська кров...

Попередня
-= 36 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!