Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Твоя мати була мавпа з Літніх островів. Дорнійці люблять всяку звіра, лише б дірка на потрібному місці. Не ображайся - ти хоч і чорним, але все таки миєшся, не те що наш Чушка. - І він махнув рукою в бік Пейта.

Дати б йому кухлем по пиці, та так, щоб відразу половину зубів вибити. Чушка Пет свинопас - герой незліченних маленьких історій, добродушний йолоп. Його дурість насправді обертається хитрістю: він побиває жирних лордів, гордовитих лицарів, елейних септонів, а в кінці кінців сідає на високе місце лорда і спить з лицарською донькою. Але це в казках - в житті свинопасам таке не світить. Мати, мабуть, люто його ненавиділа, коли нагородила його таким імям.

Аллерас більше не посміхався.

- Зараз же вибачся, - сказав він.

- Не можу - дуже вже в горлі сухо.

- Ти ганьбиш свій будинок кожним словом, яке вимовляєш. І Цитадель ганьбиш - одним своїм перебуванням серед нас.

- Так, так. Постав же мені вина, щоб я міг змити свою ганьбу.

- Я коли небудь вирву твій поганий язик, - пообіцяв Молландер. - Із коренем.

- Тоді мені нічим буде вам розповісти про драконів. Наш дворняга не збрехав: дочка Божевільного Короля жива, і у неї вивелось три дракона.

- Три? - ахнув Рун.

- Більше двох, менше чотирьох. - Лео поплескав його по плечу. - На твоєму місці я зачекав із іспитом на золоту ланку.

- Залиш його у спокої, - сказав Молландер.

- Як скажеш, о благородний Стриб Скік. На всіх кораблях, що пройшли більше ста ліг від Кварта, тлумачать про цих драконів. Деякі навіть запевняють, що бачили своїми очима, і Маг схильний їм вірити.

- Думка Марвіна мало що значить, - стиснув губи Армін. - Архимейстер Перестин перший скаже тобі про це.

- Архимейстер Раєм теж так говорить, - вставив Рун.

- Море мокре, сонце тепле, - позіхнув Лео, - а наша верхівка на дух не виносить мастифа.

У нього для кожного прізвисько в запасі. Пет, однак, не міг заперечувати, що Марвін насправді більше схожий на мастифа, ніж на мейстера. Дивиться так, точно вкусити тебе хоче. Він не такий, як інші мейстери. Кажуть, що він водить компанію з повіями і бродячими шарлатанами, що він розмовляє з волохатими іббенійцями і чорними жителями Літніх островів на їх рідній мові і приносить жертви чужим богам в маленьких портових молельнях. Його бачили в найбрудніших притонах разом з лицедіями, співаками, найманцями і навіть з жебраками. Подейкують навіть, що він одного разу одними кулаками убив людину.

Вісім років Марвін провів на сході - наносив на карту невідомі землі, шукав старовинні книги, водився з чарівниками і заклиначами тіней. Коли він повернувся в Староміст, Оцтовий Вайлин прозвав його Магом, і це ім'я, на превеликий сум Вайлина, незабаром рознеслася по всьому місту. «Залиш молитви і заклинання жерцям і септонам і направ свій розум на пізнання істин, якими людина може довіряти», - порадив якось Пейту архимейстер Раєм. Але у Раєма кільце, маска і жезл золоті, і в його мейстерського ланцюга бракує ланки з валірійскої сталі.

Армін кинув на Лео гордовитий погляд. Ніс у нього якраз підходящий для таких поглядів - довгий, тонкий і гострий.

- Архимейстер Марвін вірить у безліч дивних речей, але довести, що дракони існують, здатний не більше Молландера. Це всього лише матроські байки.

- Помиляєшся, - сказав Лео. - У Мага в кімнатах горить свічка скляна.

На терасі стало тихо. Армін зітхнувши похитав головою, Молландер засміявся, Сфінкс вп'явся в Лео своїми чорними оченятами, Рун вкрай розгубився.

Пет знав про скляні свічки, хоча ніколи не бачив, щоб вони горіли. У Цитаделі це найбільший секрет. Кажуть, їх привезли в Староміст з Валірії за тисячу років до Фатального Дня. Всього їх, як Пет чув, чотири: одна зелена, інші чорні, і всі вони високі і виті.

- Що це за скляна свічка? - запитав Рун. Армін прочистив горло.

- Перед тим, як принести свої обітниці, кандидат повинен здійснити нічне чування в склепі. При цьому йому не дають ні лампи, ні факела - тільки обсидіанову свічку. Якщо він не зуміє її запалити, то просидить всю ніч в темряві. Самі дурні і вперті, особливо ті, що займалися так званими таємними науками, пробують це зробити. При цьому вони часто ранять собі пальці, бо витки на цих свічках гострі, як бритва. Так, з порізаними пальцями, в роздумах про свою невдачу, вони зустрічають світанок. Ті, хто мудріший, просто лягають спати або проводять ніч у молитві, але кожен рік хтось та намагається.

- Вірно. - Те ж саме чув і Пет. - Але що користі від свічки, якщо вона не дає світла?

- Це урок, - поважно відповів Армін, - останній, який ми повинні засвоїти, перш ніж покласти на себе мейстер^кую ланцюг. Свічка скляна, річ рідкісна, прекрасна і тендітна, служить символом істини і знання. Склу недарма додана форма свічки - це нагадує нам, що мейстер повинен бути джерелом світла скрізь, де б він не служив, а гострі грані говорять про те, що знання може бути небезпечним. Мудреці можуть загордитися своєю мудрістю, але мейстер повинен завжди залишатися смиренним. Свічка скляна нагадує нам і про це. Навіть принісши обітницю, надівши ланцюг і відправившись до місця служби, мейстер повинен пам'ятати про ніч, проведену в пітьмі, і про марних спробах запалити свічку... бо знання не все доступно.

Попередня
-= 4 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!