Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Король - мій син! - Серсея схопилася на ноги.

- Так - і, судячи з Джофрі, ти настільки ж погана мати, як і правителька.

Вона виплеснула залишок вина з чаші йому в обличчя.

- Ваша величність, - сір Киван з гідністю піднявся з-за столу, - чи можу я піти? - Вино стікало у нього по щоках у коротку бороду.

- По якому праву ти ставиш умови мені? Ти, простий лицар мого лорда батька?

- Так, землями я не володію, але деякий дохід у мене є, і золото в скринях приховано. Мій власний батько нікого з дітей не забув перед смертю, так і Тайвін вмів нагороджувати за хорошу службу. Я годую двісті лицарів і можу подвоїти це число, коли буде потреба. Знайдуться вільні вершники, які встануть під моє знамено, і найманцям мені є з чого платити. Ваша величність поступить розумно, прийнявши мене всерйоз, - і ще розумніше, не ворогуючи зі мною.

- Ти погрожуєш мені?

- Я даю вам пораду.

- Мені слід кинути тебе в темницю.

- Ні. Тобі слід поступитися мені регентством. Якщо ж ти відмовляєшся, зроби мене каштеляном Скелі Кастерлі, а правицею візьми Матіса Рована або Рендилла Тарлі.

Обидва - прапороносці Тірела, збагнула Серсея, на мить втративши дар мови. Підкуплений він, чи що? Взяв золото Тірелів за зраду будинку Ланістерів?

- Матіс Рован мудра людина, і народ його любить, - як ні в чому не бувало продовжував дядько. - А Рендилл Тарлі кращий солдат в королівстві. Поганенький правиця для мирного часу, але тепер, коли Тайвіна немає, війну краще за нього ніхто не закінчить. Лорд Тірел не образиться, якщо ти призначиш правицею когось з його прапороносців. Тарлі і Роман обидва люди здатні... і віддані. Кого б ти не вибрала, він буде твій безроздільно. Ти станеш міцнішою, Хайгарден слабкішим, а Мейс тобі ще й подякує. Ось тобі моя рада, - знизав плечима Киван, - а далі справа твоя. По мені, хоч Лунатика в Правиці бери. Мій брат помер, жінко, і я хочу проводити його прах додому.

Зрадник , думала вона. Перевертень. Скільки ж Мейс Тірел тобі заплатив?

- Ти кидаєш свого короля, коли він потребує тобе найбільше. Кидаєш Томена.

- У Томена є його мати. - Зелені очі Кивана дивилися на неї, не кліпаючи. Остання крапля вина, повиснувши на його підборідді, скотилася вниз. Він помовчав і додав тихо: - І батько теж, я вважаю.

�ок.

ДЖЕЙМІ

Сір Джеймі Ланістер, весь у білому, стояв біля похоронного батьківського ложа, зімкнувши пальці на руків'ї золотого меча.

Велика Септа Бейєлора в сутінках викликала дивне почуття. Останнє світло дня проникло у високі вікна, одягаючи червоною загравою величні статуї Сімох. Навколо вівтарів блимали ароматичні свічки, але тіні вже збиралися в межах і стелились по мармуровій підлозі. Останні прихожани залишали храм, і луна пісень затихала під склепінням.

Поряд з Джеймі залишилися тільки Бейлон Сванн і Лорас Тірел.

- Ніхто не може нести варту сім днів і сім ночей, - сказав сір Бейлон. - Коли ви спали в останній раз, мілорд?

- Коли мій лорд батько був ще живий.

- Дозвольте мені замінити вас вночі, - попросив сір Лорас.

- Це не ваш батько. - І вбив його не ти. Це я зробив. Стрілу з арбалета в нього пустив Тіріон , але Тіріона з в'язниці випустив я. - Залиште мене.

- Як накажете, - сказав Сванн. Лорас, схоже, зібрався сперечатися, але сір Бейлон взяв його під руку і повів. Джеймі чув, як віддаляються їх кроки. Тепер він знову залишився наодинці зі своїм лордом батьком, серед свічок, кристалів і нудотно солодкого запаху смерті. Спина нила під вагою збруї, ніг він майже не відчував. Він переступив на місці, щоб трохи розім'яти їх, і стиснув рукоять ще міцніше. Мечем він володіти не здатний, але принаймні може тримати його. Відсутню руку смикало болем. Чи не смішно? Цю втрачену руку він відчуває більше, ніж все інше, що залишилося при ньому.

Моя правиця сумує за мечем. Треба швидше вбити когось. Вариса для початку , але спробуй знайди камінь , під яким він ховається.

- Я велів євнухові проводити його на корабель, а не на твою опочивальню, - сказав Джеймі небіжчикові. - Його руки не менше заплямовані кров'ю, ніж... ніж у Тіріона. - «Ніж у мене», - хотів сказати він, але слова застрягли у нього в горлі. Варіс, якою б великою не була його вина, виконував його, Джеймі, наказ.

Вирішивши нарешті, що не дасть померти молодшому братові, він чекав євнуха в його кімнатах. Щоб скоротати час, він точив однією рукою свій кинджал, знаходячи дивне заспокоєння в скреготінні сталі об камінь. Зачувши кроки, Джеймі став біля дверей. Увійшов Варіс, пахнучи пудрою і лавандою. Джеймі підставив йому ногу, повалив, надавив коліном на груди і приставив кинджал до м'якого білого горла.

Попередня
-= 52 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!