Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Якщо не перестанеш долдонить про свою кров , я пущу її тобі , подумав Джеймі.

«Хто читав твої донесення?»

«Одні йшли майстру над монетою, інші майстру над шептунами. Але спершу всі вони подавалися доглядачеві в'язниці і Королівського Правосуддя. Так у нас в темницях заведено. Правда, коли в ньому з'являлася потреба, Рюген завжди був на місці. Кам'яні мішки рідко бувають зайняті. Поки до нас не прислали брата вашої милості, там трохи погостював великий мейстер, а до нього зрадник лорд Старк. Були ще троє, простого звання, але їх лорд Старк віддав у Нічну Варту. Я не вважав розумним їх відпускати, але що робити, раз папір складений належним чином. Про це я теж згадав у донесенні, можу вас запевнити».

«Розкажи тепер про двох надзирателів, яких знайшли сплячими».

«Які вони наглядачі, - пирхнув старий, - ключарі просто. Корона виплачує платню двадцяти ключарям, мілорд, але при мені тут ніколи не було більше дюжини. Наглядачів має бути шість, по два на кожен ярус, а у нас тільки троє».

«Вважаючи тебе?»

«Я головний наглядач, мілорд, - знову пирхнув Лонгуотерс. - Начальник над ними. Мій обов'язок - вести рахунки. Якщо мілорд побажає зазирнути в мої книги, то побачить, що всі цифри правильні. - Лонгуотерс звірився з розкритим перед ним товстим томом. - Зараз у нас четверо ув'язнених нагорі так один на другому ярусі, та ще брат вашої милості. Він, правда, втік, - насупився старий тюремник. - Треба його викреслити». І став відточувати перо, щоб виконати свій намір.

Шестеро в'язнів , кисло подумав Джеймі, а платимо ми двадцяти ключарям , шести наглядачам , головному наглядачеві , доглядачеві і Королівському Правосуду .

«Мені треба допитати цих двох ключарів».

Реннифер Лонгуотерс загострив перо і подивився на Джеймі з сумнівом.

«Допитати, мілорд?»

«Ти не розчув, що я сказав?»

«Ні, мілорд, звичайно, вірно, але... не мені вказувати мілорду, кого допитувати, а кого ні... тільки, даруйте за зухвалість, навряд чи вони стануть відповідати вашій милості. Вони мертві, мілорд».

«Мертві? Хто наказав убити їх?».

«Я думав, що ви, мілорд... а може, король. Я не питав. Задавати питання королівським гвардійцям - не моя справа».

Джеймі сприйняв це як сіль на рану. Серсея використовувала для брудної роботи його людей і своїх ненаглядних Кеттлблеків.

«Дурні безтямні, - накинувся він трохи пізніше на Бороса Блаунта і Осмунда Кеттлблека в підземеллі, пропахшому кров'ю і смертю. - Що ви таке робите?»

«Те, що нам наказують, мілорд, - сказав сір Борос, нижчий Джеймі, але більш міцно збитий. - Так розпорядилася її величність, ваша сестра».

Сір Осмунд просунув великі пальці за пояс.

«Нехай сном вічним заснуть, сказала вона, і ми з братами подбали про це».

Добре подбали. Один тюремник впав обличчям вниз на стіл, ніби хмільний гість на бенкеті, але під головою у нього розтікалася не винна, а кривава калюжа. Другий встиг вскочити з лави і дістати кинджал, але чийсь меч рубонув його по ребрах. Його спіткала більш довга смерть. Джеймі сказав Варису, що при втечі ніхто не постраждає... але забув сказати те ж саме братові з сестрою.

«Ви вчинили погано, сір».

«Кому потрібна ця шваль, - знизав плечима сір Осмунд. - Б'юся об заклад, вони були замішані - як і той, що пропав».

Ні, міг би відповісти Джеймі. Варіс підсипав їм у вино сонного зілля.

«Якщо так, ми мали можливість вичавити з них правду. (Вона спала з Ланселем, з Осмундом Кеттлблеком , а може , і з Сновидою , скільки мені знати...) Будь я підозріливий по натурі, я б задумався, чому ви так поспішали прибрати кінці у воду, поки цих двох ніхто не встиг допитати. Може, ви заткнули їм рот, щоб приховати власну участь у втечі?»

«Ми? - поперхнувся Кеттлблек. - Ми лише виконали наказ королеви. Клянуся у цьому як ваш брат по Гвардії».

Джеймі, стиснувши в кулак втрачені пальці, сказав:

«Викличте сюди Осні, Осфрида і приберіть бруд, який розвели. Коли моя найдорожча сестра знову накаже вам когось вбити, зверніться до мене, але без крайньої потреби не потрапляйте на очі мені, сір».

Ці слова звучали у нього в голові і тепер, серед тіней і шерехів септи. Вікна почорніли, і він бачив у них далекі зірки. Сонце зайшло остаточно. Запах смерті міцнішав, незважаючи на ароматичні свічки. Це нагадувало Джеймі перевал під Золотим Зубом, де він здобув блискучу перемогу у перші дні війни. Вранці після битви вороння злетілося клювати і переможених і переможців. Рейєгар Таргарієн на Тризубі теж став поживою для ворон. Чи багато варта корона, якщо принцом ласує ворона?

Попередня
-= 55 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!