Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Йому здавалося, що вони і тепер кружляють над сімома баштами і маківкою Септи Бейєлора - б'ють чорними крилами, намагаються потрапити всередину. Всі стерв'ятники Семи Королівств повинні поклонитися тобі, батьку. Ти нагодував їх досхочу , від Кастамера до Чорноводної. Ця думка, як видно, припала лорду Тайвіну до смаку, бо він заусміхався ще дужче. Прокляття. Посміхається, як наречений перед шлюбною ніччю.

Дивлячись на це, Джеймі розсміявся проти волі.

Сміх прокотився по всьому храму, наче мертві, поховані в стінах, теж сміялися. Чому б і ні? Елю смішніше всякої вистави скоморохів - я, співучасник у вбивстві батька , несу варту біля його тіла , я розсилаю людей на розшуки брата , якого сам же звільняв. Джеймі особливо наказував сіру Аддаму Марбранду пошукати на Шовковій вулиці. «Загляньте під всі ліжка - ви знаєте, як мій брат любив відвідувати кубла розпусти». Треба думати, у дівок під спідницями золоті плащі будуть шукати старанніше, ніж під ліжками. Цікаво знати, скільки байстрюків народится після такого обшуку.

Його думки несподівано звернулися до Брієни Тарт. Уперта, дурна страхолюдина. Де вона зараз? Дай їй сили. Батьку. До кого звернена ця молитва до бога, чия золочена статуя мерехтить у вогні свічок, або до мертвего на помості? Втім, яка різниця. Вони все одно не послухають, ні той, ні інший. Богом Джеймі з тих пір, як він доріс до цього меча, завжди був Воїн. Чоловік може бути батьком, сином, чоловіком - будь-який, тільки не золотоволосий Джеймі Ланістер з золотим мечем. Він був воїном і ніким іншим бути не бажав.

Треба було сказати Серсеї правду, зізнатися, що це я випустив з в'язниці нашаго молодшого братика. Тіріон повною мірою відплатив мені за правду. «Я вбив твого мерзенного сина, а тепер і батька вб'ю». Джеймі чув, як сміється в мороці Біс. Він повернув голову - але ні, це його власний сміх повернувся до нього. Джеймі закрив очі і тут же знову відкрив їх. Спати не можна. Ще, чого доброго, сон привидиться. Ох, як знущався над ним Тіріон... брехлива повія... спала з Ланселем, з Осмундом Кеттлблеком...

Опівночі заскрипіли Батькові Двері, і ввійшли септони - багато, кілька сотень. Одні, Праведні, в срібних шатах і кристальних тіарах, інші, смиренні іноки, з кристалами на шиї і в білих рясах, подпоясанні сімома шнурами, кожен різного кольору. Через Материнські Двері з тихим співом, по семеро в ряд, входили білі септи. Мовчазні Сестри, слугині смерті, вервечкою спускалися по Сходах Невідомого. На їх закритих хустками обличчях виднілися тільки очі. З'явилися також Жебрацькі брати в бурих, пісочних, а то й зовсім не фарбованих домотканих хламидах, з мотузком замість пояса. У них на шиї висіли або залізні молотки Коваля, або чаші для подаяння.

Святі люди, не звертаючи на Джеймі ніякої уваги, обходили септу по колу і молилися перед кожним вівтарем, віддаючи шану всім семи втіленням божества. Кожному з Сімох приносили дари, кожному співали гімн. Під стрункий спів Джеймі закрив очі, але його хитнуло, і він знову відкрив їх. Він втомився більше, ніж йому уявлялось.

З його останнього чергування пройшли роки. Тоді йому було лише п'ятнадцять років. Він здійснював обряд без обладунків, в одному білому хітоні. Септа, де він провів ніч, втричі поступалася величиною будь-якій з семи частин Великої Септи. Джеймі підніс свій меч на коліна Воїна, склав зброю до його ніг і опустився на нерівну кам'яну підлогу. До ранку він стер коліна до крові. «Всі лицарі проливають кров, Джеймі, - сказав йому, помітивши це, сір Ертур Дейн. - Кров - знак нашаго посвячення». Своїм мечем, Світанком, він вдарив хлопця по плечу. Блідий клинок був таким гострим, що навіть плазом прорвав хітон, і на плечі теж проступила кров, але Джеймі нічого не відчув. Він став на коліна хлопчиком, а встав лицарем. Не Царевбивцею - Молодим Левом.

Але це було давно. Того хлопчика більше немає на світі.

Він не помітив, як закінчилася служба - можливо, він все-таки заснув стоячи. Священнослужителі вийшли, і септу знову наповнила тиша. Свічки палали, як зірки, і пахло смертю. Джеймі перехопив рукоять золотого меча. Даремно він, мабуть, не поступився свїм постом сіру Лорасу. Серсея сильно розгнівалася б, дізнавшись про таку заміну. Лицар Квітів ще наполовину хлопчисько, зарозумілий і пихатий, але є в ньому задатки славного воїна. Він здатний здійснити справи, гідні Білої Книги.

Біла Книга, розкрита на столі, з німим докором чекає, коли завершиться варта. Краще порубати її на шматки, ніж вписувати в неї брехливі рядки. Але якщо він не збреше, що він може написати, крім правди?

Перед ним з'явилася жінка.

Попередня
-= 56 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!