Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Облога теж буває небезпечною. Наш лорд Хайгардена , чого доброго, може і життя втратити.

- Така небезпека є, - визнав Джеймі. - Особливо якщо терпіння на цей раз зрадить йому і він надумає штурмувати ворота.

- Знаєш, - пильно подивившись на нього, сказала Серсея, - ти сказав це в точності як батько.

БРІЄНА

Ворота Синього Діла були замкнені наглухо. Міські стіни біліли в передсвітанкових сутінках. Над ними, як примарні вартові, пливли пасма туману. Близько дюжини возів, запряжених кіньми і волами, стояли біля воріт, чекаючи сходу сонця. Брієна зайняла чергу за возом, груженним ріпою. Ікри у неї боліли від довгої їзди, і вона з задоволенням зпішилась, щоб розім'яти ноги. З лісу, грохочучи, викотився ще один віз. До того часу, як небо стало світлішати, хвіст витягнувся на чверть милі.

Селяни позирали на неї з цікавістю, але зав'язати розмову не намагалися. Їй слід було б заговорити першою, але вона завжди соромилася заводити мову з незнайомими людьми, навіть в дитинстві, а довгі роки зневаги тільки посилили її сором'язливість. Але питати потрібно - як же інакше вона знайде Сансу? Брієна прочистила горло і звернулася до селянки, що сиділа на возі з ріпою:

- Добра жінко, не зустрічала ти на дорозі мою сестру? Дівчина, зовсім юна, тринадцяти років, і дуже красива - очі блакитні, волосся золотисто-руде. Її міг супроводжувати випивший лицар.

Жінка потрясла головою, а її чоловік зауважив:

- Ну тоді вона, мабуть, вже не дівчина. А ім'я у неї є, у бідолахи?

Брієні нічого не йшло в голову. Треба було придумати ім'я заздалегідь, будь яке.

- Нема? Ну, безіменних на дорогах повно.

- А на кладовищі ще більше, - вставила жінка. Коли розвиднілося, на стіні з'явилися стражники. Візники піднялися на козли, розібрали віжки. Брієна, сівши на коня, озирнулася. Все більше селян, які їдуть на ринок з вантажем фруктів і овочів. Пара заможних городян на міцних кониках і худий хлопець на рябій шкапі. Ні межових лицарів, її попутників, ні сіра Шадрика Скажена Миша не видно.

Вози варта пропускала майже не дивлячись, але з Брієною вийшла заминка.

- А ну стій! - наказав капітан, і двоє вартових в кольчугах схрестили перед нею списи. - З якою метою їдете в місто?

- Мені потрібен лорд Синього Діла або його мейстер.

Капітан подивився на її щит.

- Чорний нетопир Лотстонів . Цей герб користується поганою репутацією.

- Це не мій герб. Я маю намір перефарбувати щит.

- Ось як? - Він подряпав заросле підборіддя. - Моя сестра якраз цим займається. Ви знайдете її в будинку з писаними дверима, навскоси від «Семи мечів». Пропустіть, хлопці. Це жінка.

Ринок розташувався прямо за воротами, і торговці, що проїхали в місто раніше за неї, вже виклидали свій товар - ячмінь, ріпу і цибулю. Інші продавали зброю і обладунки - дуже дешево, судячи по званим цінами. Явні мародери, налітаючі на поле недавньої битви заодно з воронням. Брієна їхала повз кольчуги з запеченою кров'ю, пом'яті шоломи, надщерблені мечі. Траплялися також чоботи, хутряні плащі, забруднені камзоли з підозрілими дірами. Багато емблем були знайомі їй: кольчужний кулак, голова лося, біле сонце, двосічна сокира. Все це були герби північан, але їх противники, люди Тарлі і жителі штормових земель, теж загинули на цьому полі. Брієна бачила зелені та червоні яблука, потрійний щит з блискавкою Лейгудів, попону з мурахами Амброзів. Крокуючий мисливець самого лорда Тарлі раз зустрічався їй. Стерв'ятники не розбирають, хто ти - друг або ворог.

Соснові і липові щити можна було придбати за гроші, але Брієна на них не поласилася. Їй хотілося зберегти свій, з міцного дуба, той, який їй дав Джеймі і яким він сам користувався в дорозі від Харренхолла до Королівської Гавані. В соснового щита є свої переваги. Він не такий важкий, і ворожа сокира або меч легко в'язне у м'якому дереві. Але дуб, якщо воїн досить сильний для нього, захищає краще.

Синій Діл будувався навколо гавані. На північ від міста височіли крейдяні кручі, на півдні скелястий мис загороджував стоячі на якорі кораблі від штормів Вузького моря. Замок з головною прямокутною вежею і кількома круглими стояв над портом, видний з будь-якої точки міста. По брукованих вуличках, де товпився народ, було легше йти, ніж їхати, тому Брієна прилаштувала коня в одну з платних стаєнь і пішла далі пішки - щит за спиною, згорнуті ковдри під пахвою.

Капітанову сестру знайти виявилося неважко. «Сім мечів» були найбільшим готелем в місті. Чотириповерхова будівля височіла над усіма іншими, і розписні двері будинку навпроти відразу кидалися в очі. Картина зображала замок, що стоїть в осінньому лісі, серед золотого і іржавого листя. Стовбури старих дубів обвивав плющ, і навіть жолуді майстер виписав з великим старанням. Придивившись, Брієна розгледіла і живність: хитру руду лисицю, двох ластівок на гілці, вепра в гущі.

Попередня
-= 59 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!