Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Брієна заплатила живописиці в півтора рази більше домовленого. Коли вона покидала готель, закупивши на дорогу борошна, сухарів і сиру, щит висів у неї за плечима. Вона виїхала з міста через північні ворота і повільно рушила через поля і села. Тут відбувалися найжорстокіші бої, коли вовки прийшли до Синього Долу.

Армією Джофрі, складеної з мешканців Заходу, штормових земель і Простору, командував Рендилл Тарлі. Його воїнів, полеглих у бою, поховали як героїв, в склепах під септами Синього Дола. Убитих північан, куди більш численних, звалили в загальну яму біля моря. «ТУТ ЛЕЖАТЬ ВОВКИ» - написали переможці на грубо витесанном дерев'яному стовпі, що стояв над могилою. Брієна, зупинившись поруч, мовчки молилися за полеглих, за Кейтлін Старк і її сина Робба і за всіх, хто загинув разом з ними.

Вона добре пам'ятала ніч, коли Кейтлін дізналася про смерть двох своїх молодших синів, хлопчиків, яких вона залишила в Вінтерфеллі заради їх безпеки. Брієна, відчуваючи недобре, запитала, чи немає у леді Старк якихось звісток про них. «У мене немає більше синів, крім Робба», - відповіла Кейтлін так, ніби в животі у неї повернули ніж. Брієна простягнула руку через стіл, бажаючи втішити її, - і зупинилася, боячись, що відсахнеться. Леді Кейтлін звернула до неї свої порізані кинджалом долоні і завела розмову про своїх дочок. «Санса завжди була маленькою леді, - говорила вона, - ввічливою і прагнучою всім догодити. Вона любила історії про доблесних лицарів. Коли вона виросте, то буде набагато красивішою за мене, ось побачиш. Я часто сама розчісувала їй волосся, такі густі і м'які, кольору осіннього листя... при світлі смолоскипів вони блищать, немов мідь».

Вона говорила і про Ар’ю, свою молодшу дочку, але Ар’я давно пропала і швидше за все мертва. Санса ж... «Я знайду її, міледі, - заприсяглася Брієна незаспокоєній тіні леді Кейтлін. - Ніколи не перестану шукати. Не пожалію ні життя, ні честі, якщо доведеться, забуду свої мрії, але знайду її».

За полем недавньої битви дорога потягнулась по березі, між схвильованим сіро зеленим морем і низькими вапняними пагорбами. Тут зліва і справа зустрічалися рибальські села, чиї жителі по цій дорозі возили свій улов в місто. Одна сім'я, рибалка і його дочки, якраз поверталася додому, несучи на плечах порожні кошики. Брієну в обладунках вони прийняли за лицаря, але, побачивши її обличчя, дівчата почали перешіптуватися і кидати на неї цікаві погляди.

- Не бачили ви на дорозі шляхетну дівчину тринадцяти років? - запитала вона. - З блакитними очима і золотистим волоссям? - Після зустрічі з сіром Шадриком вона стала обережніше, але нужда змушувала її розпитувати всіх. - Її міг супроводжувати блазень. - Але рибалки тільки головами хитали та посміювалися, затуляючи долонями рот.

У першім селі за нею ув'язалися босоногі хлопчаки. Побоюючись нових насмішок, Брієна одягла шолом, і її знову прийняли за чоловіка. Один хлопчина пропонував їй молюсків, інший крабів, третій свою сестру.

Вона купила у другого трьох крабів. На виїзді з села її застав дощ. Піднявся вітер. Шторм йде, вирішила вона, подивившись на море. Від лупивших по шолому крапель дзвеніло у вухах, але все краще, ніж опинитися зараз в човні серед хвиль.

Через годину вона приїхала до розвилки біля руїн невеликого замку. Права дорога вилася по березі до мису Роздвоєний Кіготь, болотистого і зарослого сосняком, ліва вела через пагорби, ліси і поля до Дівочого Ставку. Дощ лив ще більше. Брієна зпішилась і повела коня в руїни, сподіваючись знайти там укриття. За ожиною, бур'яном і молодими в'язами ще проглядалося, де стояли колишні кріпосні стіни, але камені, з яких вони були складені, валялися між двох доріг, як дитячі кубики. Головна будова вціліло тільки наполовину. На верхівках трьох веж, побудованих з сірого граніту, як і весь замок, виднілися зубці з жовтого пісковика. Три корони, зрозуміла Брієна, дивлячись на них крізь струмені дощу. Три золоті корони. Замок Холлардів. Тут, по всій вірогідності, і народився сір Донтос.

Брієна, ступаючи по щебеню, йшла разом з конем до головного входу. Від дверей залишилися тільки іржаві петлі, але покрівля ще трималася, і всередині було сухо. Брієна прив'язала коня до сінного світильника, зняла шолом, розпустила волосся. Відшукуючи яке-небудь паливо для багаття, вона почула перестук копит іншого коня і несвідомо відступила в тінь, щоб її не помітили з дороги. На цій самій дорозі її з сіром Джеймі взяли в полон. Бракувало ще знову піддатися цій долі.

Вершник був невеликий на зріст. Скажена Миша , припустила вона з першого погляду. Примудрився мене якось вистежити. Рука Брієни лягла на меч. Сір Шадрик, як видно, вважав її легкою здобиччю тільки тому, що вона жінка. Каштелян лорда Грандисона здійснив колись ту ж помилку. Цього гордовитого старого шістдесяти п'яти років з яструбиним носом і плямистим черепом звали Хамфрі Вагстафф. В день їх заручин він заявив Брієні, що після весілля вона повинна буде вести себе як справжня жінка. «Я не потерплю, щоб моя дружина леді роз'їжджала всюди в чоловічій кольчузі. Якщо ж ви мене не послухається, мені доведеться вас покарати».

Попередня
-= 64 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!