Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Навіщо ти стежив за мною? Що тобі потрібно?

- Знайти його леді. - Хлопчина піднявся з землі. - Яку ви шукаєте. Мені Брелла сказала. Вона його дружина. Не Брелла, леді Санса. - Обличчя хлопчика, мокре від дощу, раптово скривилось у нападі горя. - Я його зброєносець, а він мене кинув.

САНСА

Одного разу, коли вона була маленькою, в Вінтерфелл прийшов мандрівний співець і прожив з ними півроку. Він був старий, з обвітреним обличчям і білявим волоссям, але співав про доблесних лицарів і прекрасних дам. Коли він йшов, Санса гірко плакала і просила батька не відпускати його. «Він вже тричі проспівав всі пісні, які знає, - м'яко сказав дочці лорд Еддард. - Я не можу тримати його тут проти волі. - Не треба плакати, до нас прийдуть інші співці».

Але минуло більше року, а вони все не приходили. Санса молилася Сімом в септі і старим богам під серце деревом, просячи їх повернути старого, а ще краще надіслати іншого співака, молодого і красивого. Але боги не відповідали їй, і в світлицях Вінтерфелла досі було тихо.

Тоді вона була маленькою і дурною, тепер вона доросла дівчина, - і молить про тишу серед пісень, що звучать кожну ніч.

Будь Орлине Гніздо таким же, як інші замки, тільки щури та тюремники чули б спів мерця. Стіни в'язниць надійно глушать і пісні, і крики. Але небесні камери відкриваються прямо в повітря, і кожен акорд мерця відбивається луною від кам'яних плечей Списа Гіганта. А як він співає! Про Танці Драконів, про прекрасну Джонквиль і її дурня, про Дженні зі Старих Каменів і Принца Бабок. Співає про зради, про жорстокі вбивства, про повішених і кровну помсту. Горе і печаль, ось про що всі його пісні.

Немає в замку такого місця, де Санса могла б урятуватися від його музики. Звуки піднімаються за нею по гвинтових сходах, вторять плескоту води в її ванні, вечеряють з нею ввечері і пробираються у спальню, коли вона наглухо замикає віконниці. Вони пронизують її холодом, як тутешнє розріджене повітря. Снігопаду в Гнізді не було з дня падіння леді Лізи, але ночами стоїть жорстокий холод.

Голос співака, красивий і сильний, став навіть ніби краще, ніж раніше, - біль, страх і туга збагатили його. Санса не розуміла, за що боги наділили таким голосом цю підлу людину. Він взяв би її силою в Перстах, якби Петір не приставив сіра Лотора охороняти її. Він грав, заглушаючи крики Санси, коли тітка Ліза хотіла вбити її.

Санса постійно нагадувала собі про це, але слухати його пісні досі було нестерпно.

- Будь ласка, - заблагала вона, прийшовши до лорда Петіра, - примусьте його замовкнути!

- Я дав йому слово, мила. - Петір Бейліш, лорд Харренхолла, верховний лорд Тризуба, лорд-протектор Гнізда і Долини Аррен, підняв очі від листа. Після падіння леді Лізи він написав не менше ста листів. Санса бачила, як відлітають і прилітають ворони. - Краще вже терпіти його пісні, ніж слухати його ридання.

Так, нехай вже краще співає, але...

- Але не всю ніч безперервно, мілорд. Лорд Роберт плаче, бо не може заснути...

- Він горює по матері - але що ж робити, раз вона померла. - Лорд Петір знизав плечима. - Залишилося недовго. Завтра сюди підніметься лорд Нестор.

Санса вже одного разу зустрічалася з лордом Нестором Ройсом після того, як Петір одружився на її тітці. Ройс - охоронець Воріт Місяця, самого великого замку біля підніжжя гори, охороняє підходи до Гнізда. Весільний кортеж зупинився біля нього на всю ніч, перш ніж піднятися до себе. Лорд Нестор ледве глянув на неї, але його майбутній приїзд вселяв у Сансу жах. Він до того ж Високий Стюард Долини, довірений васал Джона Аррена і леді Лізи...

- Ви ж... не допустите лорда Нестора до Мариллону, правда?

Петір відклав перо - мабуть, обличчя Санси красномовно виражало жах, який вона відчувала.

- Навпаки. Буду наполягати, щоб лорд його відвідав. - Він жестом запросив Сансу сісти поруч з собою. - Ми з Мариллоном прийшли до згоди. Морд вміє переконувати дуже добре. Якщо ж наш співак всупереч очікуванням заспіває пісеньку, яка нам не сподобається, ми з вами просто скажемо, що він бреше. Кому, на вашу думку, лорд Нестор швидше повірить?

- Нам? - Сансі дуже хотілося в це повірити.

- Ну звичайно. Наша брехня йому тільки на користь.

Вогонь весело тріщав у натопленій світлиці, але Санса тремтіла.

- Так... але що, якщо...

- Якщо лорд Нестор поставить честь вище вигоди? - Петір обійняв Сансу за плечі. - Якщо він віддасть перевагу істині і захоче віддати за законом за смерть своєї пані? Я добре знаю лорда Нестора, мила. Не думаєш же ти, що я дозволю йому заподіяти шкоду моїй дочці?

Попередня
-= 66 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!