Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Я не ваша дочка , думала Санса. Я Санса Старк з Вінтерфелла , дочка лорда Еддарда і леді Кейтлін. Але вголос вона цього не сказала. Якби не Петір Бейліш, це вона, а не Ліза Аррен, полетіла б в холодне синє небо і розбилась об каміння шістьмастами футами нижче. Він такий сміливий - їй би його відвагу. Сансі хотілося одного - лягти в ліжко, забитися під ковдру, спати і не прокидатися. Після смерті Лізи вона не проспала толком ні одної ночі.

- А не могли б ви сказати лорду Нестору, що я нездорова або...

- Він захоче вислухати твої свідчення щодо загибелі Лізи.

- Мілорд, якщо Мариллон скаже, що було насправді...

- Тобто збреше?

- Збреше? Ну так, якщо він збреше... це буде моє слово проти його, а лорд Нестор подивиться мені в очі й побачить, як я налякана...

- Страх в твоєму випадку цілком доречний, Алейна, адже ти бачила щось жахливе. Нестор буде зворушений. - Петір сам подивився їй в очі, ніби бачив їх уперше. - У тебе очі твоєї матері, чесні і невинні. Блакитні, як море в сонячний день. Багато чоловіків будуть тонути в них, коли ти підростеш трохи.

Санса не знайшла відповіді, і Петір додав:

- Все, що від тебе вимагається, - це сказати лорду Нестору те ж саме, що ти сказала лорду Роберту.

Але Роберт - маленький хлопчик, а лорд Нестор - зрілий чоловік, суворий і підозрілий... Роберта, слабкого здоров'ям, доводиться оберігати від усього, навіть від правди. «Часом ми змушені брехати з любові», - переконував її Петір.

- Лорду Роберту ми збрехали, жаліючи його, - нагадала йому Санса.

- А цього разу збрешемо, жаліючи себе. Інакше нам з тобою доведеться покинути Гніздо через ті ж двері, що і Ліза. - Петір знову взявся за перо. - Ми пригощатимемо його брехнею і борським золотим, а він проковтне все це і попросить ще, обіцяю тобі.

Він і мене пригощає брехнею , подумала Санса, хоча і з найкращими намірами, бажаючи втішити. Втішна брехня не так вже й страшна - якщо б тільки в неї можна було повірити...

Те, що наговорила їй тітка перед тим, як впасти, досі не давало Сансі спокою. «Маячня, - запевняв її Петір. - Моя дружина була божевільна, ти сама переконалася в цьому». Так , вірно. Я нічого не зробила , тільки побудувала замок з снігу , а вона хотіла викинути мене в Місячні Двері. Мене врятував Петір. Він любив мою матір і...

І її теж любить? Як може сумніватися в цьому? Адже він врятував її.

Він рятував Алейну, свою дочку, нашіптував Сансі внутрішній голос. Так, але ж Алейна в той же час і Санса... а часом їй здається, що і в самому лорді протекторі живуть дві людини. Він Петір, її захисник, вміє підбадьорити і заспокоїти... і в той же час Мізинець, лорд, знайомий їй по Королівській Гавані - лорд, з хитрою посмішкою погладжуючий бороду і нашіптуючий щось королеві Серсеї. Той, Мізинець, не був їй другом. Коли Джоффрі велів побити Сансу, за неї заступився Біс, не Мізинець. Коли чернь хотіла поглумитися над нею, її відвіз Пес, не Мізинець. Коли Ланістери проти волі видали її за Тіріона, її втішав сір Гарлан Галантний, а не Мізинець. Мізинець жодного разу навіть пальцем не ворухнув заради неї, навіть мізинцем.

А потім влаштував її втечу. Вона думала, що це придумав Донтос, старий п'яниця, її бідний Флоріан, але задум з самого початку належав Петіру. Мізинець - всього лише маска, яку він змушений був носити. Санса, щоправда, часом утруднялася визначити, де маска, а де справжнє обличчя. Вони так схожі, Мізинець і лорд Петір. Вона б охоче втекла від них обох, але куди їй бігти? Вінтерфелл спалений, Бран і Рікон мертві, Робб зрадницьки убитий в Близнюках разом з їх леді матір'ю. Тіріон засуджений на смерть за вбивство Джофрі - якщо Сансі заманеться повернутися в Королівську Гавань, королева покарає і її. Тітка, на чию допомогу і захист вона сподівалася, ледь не стала її вбивцею. Дядько Едмар в полоні у Фреїв, двоюрідний дід, Чорна Риба, обложений ворогами в Ріверрані. Немає у неї місця на всій землі, крім Долини, і жодного друга немає, крім Петіра.

У цю ніч мрець заспівав «День, коли вішали Чорного Робіна», «Материнські сльози» і «Рейни з Кастамера». Потім замовк, але, як тільки Санса почала засипати, музика полилася знову. Він заспівав «Шість скорбот», «Опале листя» і «Алісанну» - сумні пісні, одна сумніше іншої. Санса уявляла собі Маріллона в небесній келії, як він тулиться в кутку під шубою, подалі від чорного неба, притискаючи до грудей свою лютню. Не треба його жаліти, говорила вона собі. Він марнославний, жорстокий, і його чекає скора смерть. Позбавити його від цієї долі вона все одно не може, та й навіщо? Він хотів взяти її силою. Петір врятував її не раз, а двічі. Брехня іноді необхідна. Тільки брехня і дозволила їй залишитися живою в Королівській Гавані. Якщо б вона не брехала Джофрі, його королівські гвардійці побили б її до крові.

Попередня
-= 67 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!