Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- І лорд Бельмор, і молодий лорд Хантер, і Хортон Редфорт. А вони, в свою чергу, захоплять з собою Сема Стоуна Силача, Толлеттів, Шеттів, Колдуотерів і Корбреїв.

- Ви добре обізнані. Хто буде з Корбреїв? Лорд Ліонель?

- Ні, його брат. Сір Лін мене недолюблює - не знаю вже чому.

- Лін Корбрей - небезпечна людина. Що ви маєте намір робити?

- Що ще я можу, окрім як надати їм привітний прийом? - Петір ще раз поворушив вогонь і відставив кочергу в бік.

- Мій кузен хоче змістити вас з поста лорда протектора.

- Не в моїх силах йому перешкодити. У мене в гарнізоні двадцять чоловік, а лорд Ройс зі своїми друзями здатний зібрати двадцять тисяч. - Петір підійшов до дубової скрині під вікном. - Бронзовий Джон вчинить так, як йому буде завгодно. - Петір відкинув кришку, дістав пергаментний сувій і вручив його лорду Нестору. - Ось свідчення любові, яку відчувала до вас моя леді дружина, мілорд.

Ройс розгорнув сувій.

- Цього я не чекав. - На очах лорда Нестора заблищали сльози.

- Однак ви цілком заслужили на це. Міледі цінувала вас важливіше всіх інших своїх прапороносців. Казала, що ви як скеля.

- Невже? - зашарівся лорд Нестор.

- Казала не раз. А ось вам і доказ. - Петір вказав на пергамент.

- Я радий... радий це чути. Джон Аррен цінував мою службу, я знаю, але леді Ліза... вона знехтувала моїми залицяннями, і я думав... - Лорд Нестор наморщив лоба. - Я бачу тут друк Арренів, однак підпис...

- Ліза загинула перш, ніж цей документ представили їй на підпис, тому його як лорд-протектор підписав я. Я знаю, що вона бажала б цього.

- Розумію. - Лорд Нестор згорнув пергамент. - Ви людина боргу, мілорд. І в відвазі вам не відмовиш. Багато вважатимуть це неналежним і будуть дорікати. Титул володаря ніколи не був спадковим. Ворота побудували Аррени в ті часи, коли вони ще носили Соколину Корону і правили Долиною, як королі. Гніздо служило їм літньою резиденцією, але коли випадав сніг, вони зі своїм двором спускалися у Ворота. Багато хто пам'ятає, що Ворота були королівським замком, як і Гніздо.

- Короля в Долині не було вже триста років, - зауважив Петір.

- Так, з тих пір, як дракони прийшли. Але Ворота все одно залишалися володінням Арренів. Джон Аррен за життя свого батька сам був володарем. Ставши лордом, він дарував цей титул своєму братові Роннелу, а після - кузену Денису.

- У лорда Роберта братів немає. Тільки далекі родичі.

- Так, вірно. - Лорд Нестор затис у кулаці пергамент. - Надія у мене все ж була, не буду приховувати. Поки лорд Джон, будучи правицею, правив країною, я за нього правив Долиною. Я виконував все, що він вимагав, і нічого не просив для себе. Але бачать боги, я це заслужив!

- Ще й як заслужили - і лорд Роберт буде міцніше спати, знаючи, що там, під горою, у нього є надійний і вірний друг. - Петір підняв чашу. - Будинок Ройс, мілорд, за володарів Місячних Воріт... відтепер і на віки віків.

- Відтепер і на віки віків! - Срібні чаші зійшлися з дзвоном.

Лише багато пізніше, коли штоф з борським золотим спорожнів, лорд Нестор пішов до своїх лицарів. Санса, давно вже куняюча, спробувала вислизнути до себе, щоб лягти, але Петір зловив її за руку.

- Бачиш, які чудеса творять неправда і борське золоте? Чому їй так хочеться плакати? Це ж добре, що Нестор Ройс тепер з ними.

- Так це брехня? З початку і до кінця?

- Не зовсім. Ліза часто називала лорда Нестора кручею, але не думаю, що цим вона хотіла йому підлестити. Сина вона іменувала колодою. Вона знала, що він мріє зробити Ворота своїми і стати лордом на ділі, а не тільки по імені, але сама мріяла про інших синів і призначала замок молодшому брату Роберта. - Петір встав. - Чи ти розумієш, що тут сталося, Алейно?

Санса зам'ялася.

- Ви віддали Ворота Місяця лорду Нестору, щоб заручитися його підтримкою.

- Вірно, але наша скеля має ім'я Ройс, а це значить, що він гордий і занадто педантичний. Якби я запитав, що він хоче натомість, він би роздувся, як сердита жаба, і вважав це замахом на свою честь. А так... він не такий вже цілковитий дурень, але моя брехня виявилася для нього солодшою правди. Йому хочеться вірити, що Ліза цінувала його більше інших своїх прапороносців. Один з них ніяк Бронзовий Джон, а сір Нестор занадто добре пам'ятає, що народився від молодшої гілки будинку Ройсів. Для свого сина він хоче більшого. Люди честі заради своїх дітей роблять такі речі, які їм навіть в голову не прийшло б робити заради себе самих.

- І ще підпис, - кивнула Санса. - Ви могли б зробити так, щоб лорд Роберт доклав свою руку, але замість цього...

Попередня
-= 71 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!