Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- А де ж ще? - Тризуба, за словами одного септона, не інакше як няньчила саму Старицю. Тоді Семеро, а заодно і септонів, ще терпіли на островах. Лорд Родрік теж тримав кількох на Десяти Вежах - не заради спасіння душі, а через книги. - Крім книг, з ним там був ще Ботльов.

Штандарт Ботльовів, косяк сріблястої риби на блідо-зеленому полі, висів у залі, але «Швидкого плавця» серед інших лодій Аша не бачила.

- Я чула, що мій дядько Вороняче Око втопив старого Сейвина Ботльова.

- Цей, що у нас, - лорд Трістифер.

Тріс. Цікаво знати, що стало зі старшим сином колишнього лорда, Харреном. Нічого, скоро вона це з'ясує. Ніяково виходить - Тріса Ботльова вона не бачила з тих самих пір... втім, краще про це не думати.

- А що моя леді мати?

- Лягла вже. У себе під Вдовиній вежі.

Само собою. Вдовиною вежу назвали, коли тітка Аші, леді Гвінесса, повернулася додому оплакувати чоловіка - той загинув поблизу Світлого острова під час першого заколоту Бейлона Грейджоя. «Я залишуся тут, поки не пройде моє горе, - були знамениті слова, які сказала вона своєму братові, - хоча Десять Веж по праву повинні бути моїми, бо я на сім років старша за тебе». З тих пір пройшло багато років, але вдова все ще скрипіла, вдавалася своєму горю і час від часу заявляла, що замок має належати їй. Тепер лорд Родрік отримав під свій дах ще одну напіврозумну овдовілу сестрицю. Не дивно, що він шукає прихистку серед книг.

І тепер ще важко повірити, що хворая леді Аланніс пережила свого чоловіка Бейлона, що здавався таким міцним і сильним. На війну Аша йшла з важким серцем, побоюючись, що мати помре без неї. За батька вона не боялася нічого. Потонувший Бог грає жарти зі смертними, але люди ще більш жорстокі, ніж він. Раптовий шторм і тріснувша мотузка призвели до смерті Бейлона Грейджоя - так принаймні говорять усі.

В останній раз Вона бачила мати, коли заходила в Десять Веж поповнити запас прісної води - її корабель тримав шлях на північ, збираючись ударити на Темнолісся. Аланніс Харло ніколи не була красунею з тих, про які співається в піснях, але дочка любила її сильне обличчя і сміючіся очі. В той останній раз леді Аланніс сиділа у віконній ніші, закутавшись у купу хутра, і дивилася на море. Хто це - вона або її тінь? - подумала вона, цілуючи її.

Шкіра матері стала тонкою, як пергамент, довгі коси побіліли. У посадці її голови ще панувала колишня гордість, але очі потьмяніли і затуманились. Тремтячими губами вона запитала дочку про Теона. «Привезла ти мого малюка?» Теону було десять, коли його відвезли заручником в Вінтерфелл, і для леді Аланніс, як видно, він назавжди залишився маленьким хлопчиком. «Теон не зміг приїхати, - довелося сказати Аші. - Батько відправив його в набіг на Кам'яний Берег». Леді Аланніс нічого не сказала на це, лише кивнула - але видно було, як глибоко її поранили слова доньки.

А тепер доведеться сказати їй, що Теон мертвий, і встромити ще один кинджал у її серце. На тих двох, що вже прокололи його, написано «Родрік» і «Марон». Хто рахуватиме ночі, коли вони знову і знову поверталися в ранах? Я побачуся з нею завтра , дала собі слово Аша. Зараз, статут після морської дороги, вона не знаходила в собі сил поглянути в обличчя матері.

- Мені треба поговорити з лордом Родріком, - сказала вона домоправительниці. - Подбай про моїх людей, коли вони закінчать розвантажувати «Чорний вітер». Ми привезли полонених. Нехай кожен отримає теплу постіль і гарячу їжу.

- На кухні є холодна яловичина. І гірчиця в кам'яному глечику. З Староміста. - Стара усміхнулася, згадавши про гірчицю. В роті у неї самотньо стирчав довгий коричневий зуб.

- Ні, не піде. У морі ми натерпілися лиха. Треба нагодувати їх гарячим. - Аша заклала великі пальці за пояс. - Усіх, крім леді Гловер з дітьми. Їх помісти куди небудь в башту, але не в темницю. Дитина хворіє.

- Вони то і справа хворіють і вмирають часто, а батькам горе. Я запитаю у мілорда, куди подіти вовчицю з вовченятами.

Аша защемила ніс старої двома пальцями.

- Роби, що тобі наказано. І якщо дитина помре, ти будеш сумувати більше всіх.

Стара занила і обіцяла виконати все в точності. Аша відпустила її і вирушила до дядька.

Добре було знову опинитися в цих стінах. У Десяти Вежах Аша завжди відчувала себе більше вдома, ніж в Пайку. Це не один замок, а цілих десять, подумала вона, побачивши його вперше. Дівчинкою вона стрімголов бігала по його сходах, по фортечних стінах і критим мостах, вудила рибу з Довгого Молу, дні і ночі сиділа над дядьковими томами. Цей замок, найновіший на островах, побудував в незапам'ятні часи лорд Теомор Харло. Він втратив трьох синів ще в колисці і вінив в цьому сирі підвали і оброслі селітрою каміння Старого Замку. У Десяти Вежах повітря більше, вони затишніші і стоять в кращому місці... але лорд Теомор, як довелося дізнатися на собі його дружинам, був людина мінлива. Дружин у нього було шестеро, і вони настільки ж мало були схожі одна на іншу, як його десять веж.

Попередня
-= 73 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!