Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- І всі вони жителі Харло, одного острова з семи. З Пайка тільки Ботльов - я бачила в залі його самотній прапор. Де кораблі з Солткліфа, з Оркмонта, з обох Віків?

- Бейєлор Блекрид прийшов з Блекрида порадитися зі мною і тут же відплив назад. - Лорд Родрік закрив «Книгу про втрачені книги». - Зараз він на Старому Віці.

- На Старому Віці? - Вона боялася почути, що всі пішли на Пайк, присягати Воронячому Оку. - Навіщо?

- Я думав, ти вже чула. Ейєрон Мокроголовий скликав віче.

Аша розреготалася, закинувши голову.

- Повинно бути, що Потонувший Бог засунув йоржа йому в зад. Віче! Він що, вирішив пожартувати?

- Мокроголовий перестав жартувати з тих пір, як потонув. Інші жерці теж відгукнулися. Сліпий Берон Блекрид, Тарл Тричітонувший... навіть Сивий Буревісник зліз зі своєї скелі і скликає весь Харло на віче. Всі капітани йдуть до Старого Віку.

- А Вороняче Око? Невже і він згоден брати участь у цій священній комедії і підкоритися рішенню віча?

- Мене він не сповіщає. Після виклику на Пайк, де я повинен був йому присягнути, я не отримував від нього ні слова.

Віче... Це щось нове - вірніше сказати, дуже старе.

- Ну а мій дядько Віктаріон? Що говорить він про задум Мокроголового?

- Віктаріона повідомили про смерть твого батька. І про віче теж, не сумніваюся. Більше я нічого не знаю про нього.

Краще вже віче, ніж війна.

- Доведеться мені, видно, поцілувати запашні ноги Мокроголового і витягнути водорості, які застрягли у нього між пальцями. - Аша висмикнула кинджал з столу і знову сховала в піхви. - Віче! Ну треба ж!

- На Старому Віці, - підтвердив лорд. - Молюся, щоб там не сталося кровопролиття. Я перечитав Хейрегову «Історію Залізних Людей». Коли королі солі і каменю зібралися на віче в останній раз, Уррон з Оркмонта віддав наказ своїм топорщикам, і ребра Нагги обагрились кров'ю. З того чорного дня короля більше не обирали, і Грейарони правили островами тисячу років, до самого пришестя андалів.

- Дай мені почитати цю книгу, дядьку. - Треба дізнатися про віче все, що можливо, перед відплиттям на Старий Вік.

- Читай тут. Книга стара, може розсипатися. - Дядько дивився на неї похмуро. - Архимейстер Регні сказав якось, що історія - це колесо, бо натура людини незмінна по суті своїй. Те, що було раніше, трапиться знову. Я згадую щоразу, думаючи про Вороняче Око. Для моїх старих вух «Еурон Грейджой» звучить дуже схоже на «Уррон Грейарон». Сам я на Старий Вік не піду і тобі не раджу.

Аша посміхнулася.

- Пропустити перше віче з часів... як довго вони не скликалися, дядьку?

- Чотири тисячоліття, якщо вірити Хейрегу. Два, якщо прийняти сторону мейстера Денстана в його «Питаннях». Те, що затівається на Старому Віці, безглуздо. Мрія мати короля - наше спадкове острівне божевілля. Я з самого початку говорив про це твоєму батькові, а тепер мої слова справдилися. Нам потрібні землі, а не корони. Поки Станіс Баратеон і Тайвін Ланістер борються за Залізний Трон, нам представляється рідкісний випадок поліпшити свою долю. Треба приєднатися до одного з них, допомогти йому здобути перемогу, і вдячний король щедро обдарує нас.

- Я подумаю над цим, коли зійду на Морський Трон.

- Те, що скажу тобі не сподобається, Ашо, - зітхнув лорд Родрік, - але не оберуть тебе. Жінок-правительок ще не бувало на островах. Гвінесса насправді старша за мене, але коли наш батько помер, Десять Веж відійшли до мене. Те ж саме і з тобою буде. Ти дочка Бейлона, а не син, і у тебе є троє дядьків.

- Четверо.

- Три дядька кракена. Я не в рахунок.

- Дуже навіть в рахунок. Поки у мене є дядько в Десяти Вежах, Харло мій. - Харло не найбільший з Залізних островів, зате найбагатший і населений, і влада лорда Родріка - не порожній звук. На Харло у нього немає суперників. У Вольмарків і Стонтри на острові великі володіння, на службі у них знамениті капітани і люті воїни, але навіть найлютіші кланяються серпу. А Кеннінги і Майри, колись закляті вороги будинку Харло, давно змирилися і стали її васалами.

- Мої кузени підкоряються мені, і в разі війни мені належить командувати їх мечами і вітрилами. Але віче... На кістках Нагги всі капітани рівні. Деякі, я не сумніваюся, викрикнут твоє ім'я, але їх буде недостатньо. А коли почнуть кричати Віктаріона або Воронячого Ока, багато з тих, що зараз п'ють в моєму залі, приєднаються до решти. Знову кажу тобі: не треба правити назустріч шторму. Надії перемогти у тебе немає.

- Надія є завжди, поки не програна битва. З усіх претендентів я найкраща. Я плоть від плоті короля Бейлона.

- Ти вперта дитина, ось ти хто. Подумай про свою бідну матір. Ти все, що в Ланни залишилося в житті. Я спалю «Чорний вітер», якщо знадобиться, лише б утримати тебе тут.

Попередня
-= 75 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!