Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- На випадок, якщо з вогнища вилізе Тіріон? Не вилізе.

- Сзідки тобі знати. Хочеш сказати, що відшукав всі потаємні ходи в цих стінах? - Вони обидва знали, що це не так. - Я навіть на частку миті не залишу Томена одного з Маргері.

- Вони не будуть одні. Її кузини залишаться з нею.

- І ти теж. Наказую тобі іменем короля. - Серсея хотіла, щоб Томен зовсім не лягав у ліжко з молодою дружиною, але Тірели наполягли. «Чоловік з дружиною повинні спати разом, - заявила Королева Шипів, - навіть якщо вони просто сплять. Ліжко його величності, звичайно, досить велике для двох». «Нехай діти гріють один одного вночі, - підтакнула свекрусі леді Алерія . - Це допоможе їм зблизитися. Маргері часто спить разом з кузинами. Вони співають пісні, грають в різні ігри і шепочуться, коли задувають свічки».

«От і чудово, - відповіла на це Серсея. - Нехай собі продовжують – в Дівочому Склепі».

«Її величність краще знає, - сказала тоді леді Оленна леді Алеро. - Вона королю мати, вже в цьому можна не сумніватися. Але шлюбна ніч - справа особлива. Чоловік не повинен спати нарізно з дружиною в ніч весілля. Це обіцяє нещастя їх шлюбу».

Дізнаєшся ти у мене , що таке нещастя , подумки присягнулася Серсея, а вголос сказала:

«Маргері розділить ліжко з Томеном тільки на одну цю ніч. Не більше».

«Милість вашої величності не знає кордонів», - сказала Королева Шипів, і всі обмінялися посмішками.

Пальці Серсеї вп'ялися в руку Джеймі - не інакше, синці залишаться.

- Мені потрібні чиїсь очі в цій спальні, - сказала вона.

- Для чого? Парування можна не побоюватися. Томен ще занадто малий.

- Оссифер Пламм був і зовсім мертвий, проте це не завадило йому зачати дитину.

- Що це за Оссифер Пламм? - здивувався Джеймі. - Батько лорда Філіпа, чи що?

Він такий же невіглас, яким був Роберт. Всі його мізки поміщалися в правій руці.

- Забудь про Пламма, пам'ятай тільки те, що я тобі кажу. Поклянись, що не покинеш Томена до сходу сонця.

- Як накажеш, - сказав він так, ніби всі її побоювання були безпідставними. - Ти, як і раніше маєш намір спалити Вежу Правиці?

- Після весільного бенкету. - Це була єдина частина святкування, що обіцяла доставити їй задоволення. - В цій вежі був убитий наш лорд батько, і її вигляд для мене нестерпний. Притому пожежа, з ласки богів, може викурити пару щурів з руїн.

- Знову Тіріон, - закотив очі Джеймі.

- Так, він. І лорд Варіс, і зниклий тюремник.

- Якби хоч хтось з них ховався в башті, ми знайшли б його. Протягом цього місяця там працювала ціла армія з кирками і молотами. Вони простукували стіни, розкрили підлоги і відшукали з півсотні таємних ходів.

- А ще півсотні цілком могли залишитися незнайденими. - Деякі з відкритих ходів виявилися такими вузькими, що Джеймі довелося пустити туди пажів і хлопчаків конюхів. Знайшли коридор, що веде в темниці, і кам'яний колодязь, у якого, схоже, не було дна. Знайшли камеру з жовтими людськими кістками, а в ній - чотири мішки з потьмянілими срібними монетами часів Візериса Першого. Там бігали з тисячу щурів, але ні Тіріона, ні Вариса серед них не виявилося, і Джеймі наполіг на припиненні пошуків. Один хлопчик застряг в проході, і його довелося витягати за ноги. Інший впав у якусь шахту і поламав собі кістки. Двоє гвардійців пішли в бічний коридор і не повернулися. Їх товариші запевняли, що чують крізь стіну крики зниклих, але за знесеною за наказом Джеймі стіною виявилася тільки пухка земля і щебінка. - Біс малий і хитрий. Якщо він досі там, вогонь його викурить.

- Навіть якщо Тіріон все ще ховається в замку, то в Башті Правиці його немає. Нашими стараннями від неї залишилася одна шкаралупа.

- Шкода, що не можна сказати те ж саме про інших будови цього мерзенного замку. Після війни я побудую за річкою новий палац. - Він снився їй попередньої вночі - чудовий білий замок, оточений садами і лісом, подалі від шуму і смороду Королівській Гавані. - Це місто - справжня стічна яма. Мені хочеться перевести двір в Ланніспорт і правити країною з Скелі Кастерлі.

- Це було б ще більшим божевіллям, ніж спалювати Вежу Правиці. Поки Томен сидить на Залізному Троні, вся країна бачить в ньому справжнього короля, але варто заховати його в Кручі, і він стане лише одним з претендентів на трон, нічим не краще Станіса.

- Я це знаю не гірше тебе, - різко промовила Серсея. - Те, що я хочу цього, ще не означає, що я це зроблю. Ти завжди був таким тугодумом або після каліцтва потупішав?

Джеймі пропустив це повз вуха.

- Якщо полум'я перекинеться на інші будівлі, замок може загорітися і крім твого бажання. Дикий вогонь - річ небезпечна.

Попередня
-= 79 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!