Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Твердиня Грейджоїв стоїть на кручах, що стирчать з моря. Її будівлі і вежі з'єднуються між собою мостами - і кам'яними, і мотузяними, з настилом з дощок.

- Це сталося під час шторму? - запитав Ейєрон.

- Так, - сказав юнак.

- Штормовий Бог вкинув його у безодню, - оголосив жрець. Тисячу тисяч років між морем і небом йде війна. Море породило Залізних Людей і рибу, яка живить їх навіть взимку, шторми ж породжують тільки горе і скорботу. - Мій брат Бейлон повернув нам колишню велич, і це розгнівало Штормового Бога. Тепер брат бенкетує у водних володіннях Потонулого Бога і служать йому русалки. Його працю належить завершити мені, що залишився у цій сухій і сумній Ділі. - Жрець знову закупорив пробкою міх з водою. - Я поговорю з твоїм лордом батьком. Чи Далеко звідси до Хаммерхорна?

- Шість ліг. Ви можете сісти зі мною на коня.

- Один скаче швидше, ніж двоє. Віддай мені свого коня, і хай благословить тебе Потонувший Бог.

- Візьміть мого, - запропонував Стеффарион Спарр.

- Ні. У нього кінь сильніший. Злазь, хлопче.

Юнак, трохи повагавшись, зліз і взяв коня за вуздечку. Ейєрон поставив босу темну ногу в стремено і сів. Він не любив коней - тварини з зелених земель, одні пустощі від них, - але необхідність змушувала його їхати верхи. Чорні крила, чорні вісті. Він відчував, що насувається шторм, а шторми приносять одне тільки зло.

- Чекайте мене в Пебблтоні, у вежі лорда Мерліна, - сказав він потопельникам, повертаючи коня.

Вузька стежка, вела через пагорби, ліси і кам'янисті ущелини. Великий Вік, найбільший із Залізних островів, такий великий, що з деяких панських маєтків священного моря зовсім не видно. Взяти хоч Горольда Гудбразера - його замок стоїть у Гольцах, так далеко від царства Потонулого Бога, як тільки можливо на островах. Люди Горольда працюють в копальнях, глибоко під землею, - дехто так і помирає, жодного разу не побачивши солоної води. Чи варто дивуватися тому, що вони і на людей мало схожі?

В дорозі Ейєрон думав про своїх братів.

У Квеллона Грейджоя, володаря Залізних островів, було дев'ять синів. Харлон, Квентон і Донел народилися від першої дружини, Стонтри. Бейлон, Еурон, Віктаріон, Урригон і Ейєрон - від другої, з роду Сандерли з Солткліфа. В третій раз лорд Квеллон одружився на дівчині з зелених земель, яка народила йому хворого і божевільного сина по імені Робін, про якого краще забути. Квентона і Донела, що померли в дитинстві, жрець теж не пам'ятав, Харлона згадував смутно - той, сіролиций, сидів у башті без вікон і розмовляв пошепки, а потім і зовсім замовк, коли сіра хвороба перетворила в камінь його мову і губи. Коли-небудь ми побенкетуємо в володіннях Потонулого Бога, думав Ейєрон, - ми четверо і Уррі.

Дев'ять синів народилося від Квеллона Грейджоя, але тільки четверо з них дожили до дорослих років. Такий цей холодний край, де чоловіки рибалять в морі, копають землю і вмирають, а жінки народжують в муках недовговічних дітей. Ейєрон - останній і самий слабкий з чотирьох кракенів , Бейлон - найстарший і найвідважніший, жив заради того, щоб повернути остров'янам давню славу. У десять років він виліз з Кремінних Круч до проклятої вежі Сліпого Лорда, в тринадцять орудував веслом і танцював бойовий танець не гірше, ніж дорослий чоловік. У п'ятнадцять він відплив з Дагмером Щербатим на Щаблі, де піратствував все довге літо. Там він вперше вбив і взяв собі перших двох морських дружин. У сімнадцять Бейлон став капітаном власного корабля. Справжній старший брат, завжди дивився на Ейєрона презирливо. «Я був слабий і грішний, - думав Ейєрон, - нічого іншого я не заслуговував». Краще, коли тебе зневажає Бейлон Сміливий, ніж коли тебе любить Еурон Вороняче Око. Роки і біди озлобили Бейлона, але вони ж надали йому залізну рішучість, в якій ніхто з ним не міг зрівнятися. Він народився сином лорда, а помер королем від руки ревнивого бога. Тепер його не стало, і насувається шторм, якого ще не відали острова.

Вже давно стемніло, коли жрець побачив вдалині залізні зміцнення Хаммерхорна, кігтями вчіпившіся у висхідний місяць. Каміння для спорудження замку Горольда добували з тої ж скелі, на якому замок стояв. Нижче його стін зяяли чорними беззубими ротами печери і входи в старі копальні. Залізні ворота Хаммерхорна вже замкнули на ніч. Ейєрон стукав у них каменем, поки йому не відкрили.

Юнак, впустивший його, як дві краплі води був схожий на Горменда, у якого жрець забрав коня.

- Ти хто? - запитав його Ейєрон.

- Грен. Батько чекає вас.

У залі, сирому і похмурому, гуляли протяги. Одна з дочок Горольда подала Ейєрону ріг з елем, інша поворушила слабкий вогонь, що дає більше диму, ніж тепла. Сам Горольд Гудбразер розмовляв з худорлявим чоловіком, одягненим у сіре, з ланцюгом з багатьох металів на шиї, - мейстером Цитаделі.

Попередня
-= 9 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!