Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Лорезі шість років, Дореї вісім. Гарні зрадниці! Але батько і їх відправив у в'язницю разом з сестрами. Ти з ним зустрічався. Страх навіть сильних чоловіків змушує творити немислиме, а мій батько ніколи не був сильним. Аріс, моє серце, послухай мене заради любові, про яку ти говориш. Безстрашністю я поступаюся своїм кузинам, я ж народилася від більш слабкого насіння, але ми з Тієною ровесниці і з дитинства росли як рідні сестри. Між нами не було таємниць. Якщо її посадили у в'язницю, то й мене можуть посадити за тієї ж причини... за Мірцелли.

- Твій батько ніколи не зробить цього.

- Ти не знаєш його. Я розчарувала Дорана відразу, з'явившись на світ без чоловічих ознак. Багато разів він намагався видати мене за беззубих старців, один іншого огидніших. Він не примушував мене, це правда, але сам вибір наречених доводить, як низько він мене цінує.

- Тим не менше ти його спадкоємиця.

- Хіба?

- Коли він живе у Водних Садах, в Сонячному Списі за нього правив ти, адже вірно?

- Яке там правлю. У нього є каштелян, його кузен сір Манфрі, є сенешаль, старий сліпий Рикассо, є свої збирачі податків, є скарбник Аліс Ледибрит, провідний рахунок цих зборів, є охоронці порядку в тіньовому місті, є судді. Усіма листами, що не вимагають особистого прочитання принца, займається у нас мейстер Миліш. А над усіма ними батько поставив Червоного Змія. Моя справа - влаштовувати бенкети і забави та приймати важливих гостей. Оберин їздив у Водні Сади раз в тиждень, а мене туди запрошували два рази в рік. Батько ясно дає зрозуміти, що не мене б бажав бачити спадкоємицею. Якби не наші закони, він би залишив братові, я знаю.

- Братові? - Аріс підняв лице принцеси за підборіддя, щоб бачити її очі. - Невже Трістану? Адже він зовсім ще хлопчик.

- Ні, не Трісу. Квентіну. - Очі, зухвалі і чорні, як гріх, дивилися на нього не кліпаючи. - Я зрозуміла це в чотирнадцять років, коли прийшла до батька в світлицю поцілувати його на ніч. Батька там не виявилося - потім я дізналася, що мати послала за ним. На столі горіла забута свічка. Підійшовши, щоб задути її, я побачила поруч незакінчений лист до мого брата Квентіна в Айронвуд. Батько накзував Квентіну виконувати все, що від нього вимагають мейстер і майстер над зброєю. «Коли небудь ти займеш моє місце, - писав він, - а правитель Дорна повинен бути міцний розумом і тілом». - По ніжній щоці Аріанни скотилася сльоза. - Слова батька, написані його рукою власною, назавжди закарбувалися в моїй пам'яті. Тієї ночі я заснула в сльозах, і це часто повторювалося в наступні ночі.

З Квентіном Мартеллом сір Аріс ще не зустрічався. Той, з малих років відданий на виховання лорду Айронвуду, служив у нього спочатку пажем, потім зброєносцем - навіть в лицарі його висвячував лорд Андерс, а не Червоний Змій. Будь у мене син , я б теж хотів , щоб мені успадковував він , думав Аріс, але сказати це вголос означало назавжди втратити Аріанну.

- Може, ти не все зрозуміла - адже тоді ти була дитиною. Може, принц написав це лише для того, щоб твій брат вчився пильніше.

- Ти так думаєш? Скажи тоді, де Квентін тепер?

- На Кістяному Шляху, з військом лорда Айронвуда, - обережно відповів Аріс. Про це йому сказав старий каштелян Сонячного Списа, як тільки лицар приїхав у Дорн, і підтвердив мейстер з шовкової бородою.

- У цьому нас хоче запевнити батько, - помовчавши, сказала Аріанна, - але мої друзі кажуть інакше. Брат таємно переплив Вузьке море, видаючи себе за простого купця. Навіщо, питається?

- Звідки мені знати? На це може бути сотня різних причин.

- Або всього одна. Відомо тобі, що Золоті Мечі розірвали договір з Миром?

- Найманці це роблять постійно.

- Тільки не Золоті Мечі. Їх девізом з часів Пекучого Клинка було «Наше слово - золото». Притому Мир зараз знаходиться на межі війни з Лиссом і Тирошем. До чого їм розривати договір напередодні подій, що обіцяють щедру плату і багату здобич?

- Можливо, Лисці запропонували їм більш вигідні умови. Або Тирош.

- Ні. Я б могла в це повірити, якщо б мова йшла про якийсь інший загін. Більшість з них цілком здатне за зайвий гріш переметнутися на бік ворога. Золоті Мечі - справа інша. Це братство вигнанців і їх синів, живе мрією Пекучого Клинка. Повернутися додому вони хочуть не менше, ніж добре заробити. Лорд Айронвуд це знає не гірше за мене. Його предки билися заодно з Золотими Мечами під час трьох повстань Чорного Полум'я. - Аріанна взяла Аріса за руку, переплела його пальці зі своїми. - Чи знайомий тобі герб Толандів з Примарного Пагорба?

- Дракон, що пожирає власний хвіст, - пригадав Аріс.

Попередня
-= 90 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!