Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Стайню.

- Є одна біля східних воріт. Ця згоріла.

Брієна і без нього це бачила.

- Щодо того, що ви сказали солдатам. Я була з королем Ренлі у мить його смерті, але вбило його чаклунство. Клянуся у цьому на моєму мечі. - Вона взялася за рукоять, готова битися, якщо Хант в очі назве її брехухою.

- Ага. А з Райдужною Гвардією розправився Лицар Квітів. Сіра Еммона ви, мабуть, ще здолали би - він завжди ліз на рожен і легко втомлювався. А ось Ройса навряд чи. Як боєць він був удвічі краще за вас... хоча ви і не боєць. Шкода, що немає слова «бійця». Що ж призвело Тартську Діву в Дівочий Ставок?

Я шукаю сестру , дівчину тринадцяти років , чи не сказала вона. Сір Хіль відмінно знає, що у неї немає сестер.

- Мені треба побачити одну людину в місці під назвою «Смердюча гуска».

- Я думав, Брієна Красуня з чоловіками не зустрічається, - підковирнув він. - «Смердюча гуска»... підходяще ім'я. Пахне там вже точно не пахощами. Це близько гавані, але спочатку ви підете зі мною до його милості.

Сіра Хиля Брієна не боялася, але ж він - один з капітанів Рендилла Тарлі. Варто йому свиснути, і на підмогу прийде сотня солдатів.

- Хіба я під арештом?

- По справі Ренлі, ви хочете сказати? Та хто він такий? Королі у нас давно помінялися, інші і по два рази. Про нього всі і думати забули. - Він узяв Брієну за лікоть. - Прошу вас сюди.

Відсмикувала вона руку.

- Зробіть ласку, не торкайтесь до мене.

- Будьте ласкаві, - з кривою посмішкою відповів він.

Брієна з важко впізнавала пам'ятне їй місто, порожнє і зруйноване. Тепер на вулицях юрмилися свині і дітлахи, а спалені хати майже всі знесли. На пустирях зеленіли городи, стояли торгові намети і лицарські намети. Будувалися всюди: на місці згорілого дерев'яного готелю зростав кам'яний, на міській септі клали новий дах. Пили і молотки дзвеніли в осінньому повітрі. Робочі тягали колоди, десятники роз'їжджали туди сюди. У багатьох на грудях красувався мисливець Тарлі.

- Місто відбудовують солдати? - здивувалася Брієна.

- Вони вважали за краще б, звичайно, грати в кості, пити і розпусничати, але лорд Рендилл визнав за краще зайняти їх роботою.

Вона вважала, що Хант відведе їх в замок, але він йшов до гавані. Торгові кораблі знову повернулися в порт, зазначила вона із задоволенням. Біля причалів стояли одна галея, один галеон, великий двощогловий баркас і два десятки рибальських човнів. У затоці теж виднілися рибалки. Якщо в «Смердючій гусці» нічого мені не скажуть , куплю собі місце на кораблі , вирішила Брієна. До Чайкового міста вона добереться швидко, а звідти і до Гнізда недалеко.

Лорд Тарлі вершив правосуддя на рибному ринку.

Біля самої води встановили поміст, до якого приводили обвинувачених. Ліворуч стояла шибениця з петлями чоловік на двадцять. Поки що на ній бовталися четверо - один недавній, троє давнішніх. Мерця, дозрілого в самий раз, клювала самотня ворона - всі інші розлетілися, налякані натовпом городян, які зібралися в надії побачити, як будуть вішати ще одного.

Лорд Тарлі сидів на помості разом з лордом Моутоном, блідим пухким чоловіком в білому дублеті, червоних бриджах і горностаєвому плащі, застебнутому пряжкою лососем з червоного золота. Сам Тарлі був одягнений у кольчугу, варену шкіру і сталевий панцир. Над лівим його плечем стирчала рукоятка великого меча. Меч, на прізвисько Губитель Сердець, був гордістю його будинку. Внизу стояв худорлявий підсудний в домотканому плащі і брудному каптані.

- Я нікого не чіпав, мілорд, - Долинуло до Брієни. - Просто взяв те, що залишили септони, коли тікали. Якщо хочете відрубати мені за це палець - нате, рубайте.

- Так, злодію зазвичай відрубують один палець, - твердим голосом відповів Тарлі, - але той, хто краде у септі, краде у богів. Сім пальців, - наказав господь, звертаючись до капітана варти. - Великі залиште йому.

- Сім?! - Злодій, збліднувши, затріпотів у руках схопивших його стражників, але слабо, неначе кара вже відбулася. Брієна мимоволі згадала, як закричав сір Джеймі, коли аракх Золлі відсік йому руку.

Наступним перед судом постав пекар, обвинувачений у тому, що підмішував тирсу в борошно. Йому лорд Рендилл призначив штраф - п'ятдесят срібних оленів. Пекар поклявся, що у нього немає таких грошей, і лорд присудив один кнут за кожну відсутню монету. Далі прийшла черга виснаженої сіролицьої жінки, наградившої поганою хворобою чотирьох солдатів Тарлі.

- Полити їй сороміцькі частини лугом і кинути її до темниці, - розпорядився господь. Поки ридаючу потаскуху волочили геть, йому попалася на очі Брієна, що стояла між Подриком і сіром Хилем. Лорд насупився, але не подав вигляду, що впізнав її.

Попередня
-= 94 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!