Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Брати-близнюки Іван і Олекса

Не підемо, бо там зла мачуха. Та й ти злий, бо дав розказ нашу мамку убити!

Не давав я такого розказу. То все зла мачуха зробила. За се її засудили на велику кару розірвали кіньми.

То ти на мамку не сердишся, дорогий наш няньку?

Не серджуся. Я її дуже люблю. Побігли хлопчики до води і кричать:

Мамко, не бійся! Нянько на тебе не сердиться. Вискочила риба на берег і зробилася царицею. Цар радісно обняв її. Він приніс і для хлопців, і для жони файну одежу. Оділися і пішли додому. У дорозі жона розповіла цареві, як увиділа двох золотокрилих орлів, як на крилі у одного упізнала шовковий пантлик і догадалася, що то її діти, як довго чекала, аби вони прилетіли і сіли близько коло води, як заговорила до них і як вони признали її за матір.

Дома вчинили велику гостину. На тій гостині нарекли близнюків іменами Іваном і Олексою.

Близнюки Іван і Олекса виросли файними і розумними леінями. Прийшов їм час женитися. Вони сказали, що женяться лише тоді, коли знайдуть собі дві сестри-близниці із золотим волоссям. Зібралися Іван та Олекса у дорогу глядати собі жін.

Дійшли вони до берега моря, до височенної скали, і там зробилися орлами. Спочатку полетіли до найстаршого орла-віщівника і попросили його показати їм дорогу у ту державу, де живуть дві сестри-близниці із золотим волоссям.

А отець тих сестер-близниць із золотим волоссям був царем. Він держав сестер на сто п\'ятдесятому поверсі свого палацу. А дав такі куренци, що своїх доньок віддасть за тих леінів, котрі знімуть з їх пальців золоті царські перстені. Многі пробували дібратися до того вікна на сто п\'ятдесятому поверсі, айбо падали і убивалися. А близнюки-орли прилетіли, схопили у дзьоби персні з пальців сестер і полетіли. Прилетіли на берег моря і там зробилися хлопцями і чекають.

Сестри-близниці плачуть, бо перснів не мають, а женихи не з\'являються, їх отець-цар був розумним чоловіком. Він розіслав по всьому світу таємних аентів глядати персні. Дав розказ, аби тих, у кого найдуть персні, відразу вели до царя. Прийшли таємні агенти і на берег моря. А Іван та Олекса зробилися дурними.

Хто ви такі?

Два дурні, що постійно граються у піску.

Та йдімо геть, каже один таємний аент. А другий каже:

Ти забув, що казав цар: чи жебрак, чи циганин, чи старий, чи молодий у кожного глядати.

І почали хлопцям жсби вивертати. А хлопці сміються. Все обмацали, а перснів не знайшли. Уже хотіли йти геть, коли старший аент догадався:

А ми ще у піску не дивилися. Почали ритися в піску і найшли персні.

Та чи піймали вас! Тепер нікуди не втечете.

Іван і Олекса увиділи, що отець сестер-близниць розумний, і що їм нічого таїтися, сказали, хто вони на самім ділі. Оділи на себе царську одежу і повели таємних аентів до свого вітця. Звідти дали телеграму до вітця сестер-близниць, аби чекали на женихів.

Цілий місяць добиралися брати-близнюки у ту державу, де жили сестри-близниці із золотим волоссям. Коли добралися, їх уже чекали і радісно зустрічали і цар з царицею, і їх дві прекрасні доньки...

Попередня
-= 5 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 5.

Останній коментар

anonymous3571 04.02.2014

вас


anonymous3571 04.02.2014



anonymous3571 03.02.2014

клас


Додати коментар