Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Дорога, з якої нема вороття

- Хочеш, я тебе копну пару разів, - посміхнувся Корін. - Це поліпшить твій кровообіг. Здається, ти не розумієш свого становища, лиса ти довбня. Незабаром примчать сюди селяни, яким сильно докучала твоя ватага. Я чув, що вони мають намір роздерти тебе на шматки четвіркою коней. Ти бачив коли-небудь, як це буває? Спочатку відриваються руки.

Фрегенал напружився, витріщив очі і спробував плюнути Корінові на чоботи, та лежачи це було важко, і він тільки обплював собі бороду.

- Ось що! - гаркнув. - Ось що я вам на ваші погрози! Не зробите мені нічого! І що ти собі думаєш, волоцюго? Ти впхав свого носа у справи, що вищі за тебе! Спитай її, навіщо вона тут! Вісенно! Поясни йому, а то, здається, він вважає тебе шляхетною визволителькою пригнічених, борцем за добробут бідаків! А тут мова йде про гроші, йолопе! Про величезні гроші!

Вісенна мовчала. Фрегенал напружився, аж заскрипіли пута, з натугою перевернувся набік, згинаючи ноги в колінах.

- Може, то неправда, - вереснув він, - що Круг прислав тебе сюди, щоб ти відкрутила золотий корок посудини, з якої перестало текти? Бо Круг має прибутки з добування яшми і ядеїту і бере мито від купців і валок взамін на захисні амулети, що, однак, як виявилось, не діють на мого Кощія!

Вісенна не промовила жодного слова. Не дивилась на зв’язаного. Дивилась на Коріна.

- Ага! - скрикнув чаклун. - Навіть не заперечуєш! Значить, це вже відомо всім! Давніш про це знала тільки старшина, а шмаркачів, таких, як ти, утримували в переконанні, що Круг створений лише для боротьби зі Злом. Мене це не дивує. Світ змінюється, люди починають розуміти, що без чарів і чарівників можна обійтись. Не встигнете оглянутися, як залишитесь безробітними; доведеться вам жити з того, що досі накрали. Вас нічого, крім зиску, не цікавить. Тож розв’яжіть мене негайно. Не вб’єте мене самі, ані не дасте на смерть іншим, бо від цього Круг зазнав би ще більших утрат. А цього Круг вам не вибачить, це ясно.

- Це не ясно, - мовила холодно Вісенна, сплітаючи руки на грудях. - Бачиш, Фрегенале, шмаркачки, такі, як я, не дуже зважають на земні блага. Що мені до того, чи Круг зазнає втрат, чи збагатіє, чи взагалі перестане існувати. Я завжди можу прожити, лікуючи здуття у ялівок або імпотенцію у таких грибів, як ти. Та не це важливо. Важливо те, що ти хочеш жити, Фрегенале, і задля цього мелеш язиком. Кожен хоче жити. Тому зараз же тут, на цім місці, скажеш мені творильне заклинання. Потім допоможеш мені знайти Кощія і знищити його. А якщо ні... Що ж, я піду собі до лісу, погуляю. Потім зможу сказати в Крузі, що я не змогла стримати розлючений натовп.

- Ти завжди була цинічна, - чаклун скреготнув зубами. - Навіть тоді, в Майєні. Особливо в стосунках із чоловіками. Тобі було чотирнадцять років, а вже багато що говорили про твої...

- Перестань, Фрегенале, - обірвала його друїдка. - Те, що ти говориш, не справляє на мене ніякого враження. На нього теж. Він не мій коханець. Скажи, адже ти погоджуєшся зі мною? І давай припинимо цю гру. Адже ти погоджуєшся.

Фрегенал лупнув білками очей, відвернув голову.

- Певне, що так, - прохарчав він. - Думаєш, що я бовдур? Кожен хоче жити.

VIII

Фрегенал зупинився, тильною стороною долоні витер спітніле чоло.

- Там, за тією скалою, починається яр. На старих картах він позначений як Дур-тан-Оріт, Мишиний яр. То брама Кламату. Тут мусимо залишити коней. На конях нам аж ніяк не вдасться підійти до нього непомітно.

- Микуло, - сказала вісенна, сходячи з коня, - почекайте тут до вечора, не довше. Якщо я не повернусь, не йдіть на перевал ні в якому разі. Вертайтесь додому. Ти зрозумів, Микуло?

Коваль кивнув головою. З ним було вже тільки четверо селян. Найхоробріших. Решта загону випарувались дорогою, як сніг у травні.

- Зрозумів, пані, - пробурмотів він, лупнувши оком на Фрегенала. - Однак дивно мені, що до того негідника довір’я маєте. По-моєму, селяни казали слушно. Голову йому відірвати треба було. Гляньте тільки, пані, на ті свинячі очиці, на оту морду зрадницьку.

Вісенна промовчала. Заслонивши очі рукою, вона дивилась на гори, на вхід У яр.

- Веди, Фрегенале, - скомандував Корін, підтягаючи пояс. Вони рушили.

Після півгодинного маршу вони побачили перший віз, перевернутий, розбитий. За ним другий, зі зламаним колесом. Кістяки коней. Кістяк людини. Другий. Третій. Четвертий. Купа поламаних, потрощених кісток.

- Ах ти сучий син, - стиха процідив Корін, дивлячись на череп, через очні впадини якого уже продиралось бадилля кропиви. - Це купці, так? Не знаю, що мене стримує, щоб...

Попередня
-= 11 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

anonymous4765 16.09.2014

гарна книга


Додати коментар