Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Фауст

...Перекидав я Пеліон І Оссу... — Пеліон і Осса — гори в Фессалії.

Пігмеї і дактилі — казкові племена карликів, які, за античними перека зами, ворогували а журавлями. Гете наділяє їх рисами німецьких гномів, що добували й обробляли метали.

Івікові журавлі. — Івік — грецький поет, убитий розбійниками по дорозі на істмійські ігри; журавлі, що були свідками злочину, виявили убивць (пор. українську легенду про перекотиполе).

Емпуза — однонога потвора, могла прибирати різні постаті.

Брр! Пирсла порхавка гидка! — Порхавка — гриб (Bovista), який, дозрівши, лопається і розсипається хмарою темного пилу.

Ореада — гірська німфа.

Анаксагор (500 — 428 pp. до н. е.) і Фалес (640 р. до н. е. — ?) — грецькі філософи. У їхніх суперечках про походження гори Гете змальовує сучасну йому боротьбу двох напрямів у геологічній науці: нептуністів і вулканістів (або плутоністів). Перші вважали, що гірські породи виникли з водяних осадів, другі твердили, що земний рельєф створений дією «внутрішнього вогню».

.../ дух Еола, в вибухах шалений.*, — Еол — бог вітрів.

Гадес—Аїд, підземне царство.

...Трийменна і триобразна, /Діано, Луно, Прозерпіно! — Богиня місяця мала ці три різні ймення, в залежності від того, чи вона була на небі, на землі, чи в підземному царстві.

Дріада — лісова німфа.

Форкіади — три дочки морського бога, старого Форкіса (Морока), й Кето (безодні). Вони мали на трьох одне око й одного зуба.

СКЕЛЯСТІ ЗАТОКИ ЕГЕЙСЬКОГО МОРЯ

Нереїди — дочки морського бога Нерея, напівжінки-наліариби. Тритони — міфічні морські істоти з людським торсом і дельфінячим хвостом, покровителі мореплавців.

Чого ж то тягне так звірів /До царства величних кабірів? Кабіри (євр. kabirim — моїуткі) — таємничі боги, яких шановано на острові Самофракія.

Тебе я до Нерея поведу... — Нерей — бог Егейського моря, син Понта (Чорного моря), батько нереїд І дорід.

...Орлам із Пінда на поталу давсь» — Пінд — гори в Фессалі?; орли із Пінда — греки (ахейці), що зруйнували Іліон (Трою).

.„Цирцеї хитрість, Поліфема сказ... — Цірцея — чарівниця, яка всілякими хитрощами затримувала Одіссея на своєму острові, не пускаючи його вернутися додому. Поліфем — одноокий велетень-циклоп, що тримав Одіссея і його супутників у полоні в печері; Одісеєві вдалося його осліпити.

...Мчить Галатея, краща між дорід... —• Галатея — дочка Нерея, найвродливіша з німф, суперниця Афродіти....Коли Кіпріда з Пафосу пішла...— Кіпріда — Афродіта, богиня краси й кохання; Пафос — місто на Кіпрі, де був храм Афродіти.

Йдіть до ПротеяІ Знос той стовид /І створення, і перетворень хід — Протей — син Океана 1 Фетіди, мудрий морський дід, що міг обертатися в безліч постатей.

Тельхіни родоські — міфічні мешканці острова Родос, які нібито відкрили обробку металів І вперше спорудили статую Геліоса, бога сонця.

Псілли і Марси — міфічні заклиначі змій, що жили в Нижній Італії та Лівії.

Не боязно нам ні орла того, /Ні лева крилатого, /Ні хреста, ні півмісяця... — Орел — герб Римсько? держави; крилатий лев — герб Венеції; хрест — емблема рицарі в-хрестоносців; півмісяць — емблема мусульман, герб Отаманської імперії. Тут мається на увазі послідовне панування Риму, Венеції, хрестоносців і Туреччини на Егейському морі.

Попередня
-= 230 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 19.

Останній коментар

  25.11.2016

але


  25.11.2016

важко зрозуміти


  22.11.2016

на какой странице о Маргарите?


Додати коментар