Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Фауст

Ні, квінтесенцію саму, /Як Пітер Сквінс, я з них візьму. — Пітер Сквінс (або Квінс) — популярний в Англії й Німеччині театральний персонаж, що походить від шекспірівського «Сну літньої ночі». П’ята дія «Сну» завершується трагедією «Пірам і Тісба», виставленою в палаці афінського герцога Тезея місцевими ремісниками під орудою режисера Пітера Сквінса.

Увіходять Трос Дужих. — Назва «Троє Дужих» запозичена з біблійної «Книги\'царств», де перераховуються імена героїв із Д авидового війська.

НА ПЕРЕДГІР’Ї

...# грав в кільце, а про турніри снив — Гра в кільце полягала в тому, що вершник мав на скаку попасти шпагою чи кинджалом у підвішене кільце.

Нурційський славний некромант, сабінець... — Нурція (або Норчія) — місто в Сабінській області (Середня Італія); некромант — ворожбит, який нібито міг викликати душі померлих і дізнаватися в них про майбутнє.

.../ наших лав списи блискучі Окрили вогники скакуні.. — Натяк на т. зв. «вогні святого Ельма» — вогники, що часом з’являються на верхівках корабельних щогл.

...Нам світять дивні Діоскури, /Що бережуть плавців од бурі... — За давнім повір’ям, сузір’я Діоскурів (близнят) сприяло мореплавцям.

У ШАТРІ САМОЗВАНЦЯ

«Те Deum laudamus* (латин. «Тебе, Бога, хвалимо») — початкові слова католицького молебня.

...ЗІ скла венецького, шр дивну силу мас... — У середні віки існувало повір’я, що венецьке скло має властивість виявляти підмішану до пиття трутизну, а також оберігати людину від сп’яніння.

ДІЯ П’ЯТА

Деякі сцени цієТдії були готові вже 1798—1800 pp., але остаточно закінчив П Гете лише 1830 р.

ВІДКРИТА МІСЦЕВІСТЬ

Філемон і БавкІда —- постаті античного міфа, переказаного нам Овідієм у «Метаморфозах». Це було патріархальне селянське подружжя, що звікувало вік у праці, дружбі й вірності; коли Зевс із Гермесом мандрували по Фрігії, тільки старенькі гостелюби дали їм притулок у своїй хатині, за що й були помилувані Зевсом, коли він наслав потоп на грішних фрігійців. Гете взяв із цього міфа лише характери.

ПАЛАЦ

І в Навуфея був садок. — У Біблії, в «Книзі царств», розповідається, що суміж із садами самарійського царя Ахава був виноградник простого чоловіка Навуфея, який відмовлявся продати його цареві. Тоді цариця Ієзавель звинуватила Навуфея в блюзнірстві, І невинну людину каменували.

ПРОСТОРЕ ДВОРИЩЕ ПЕРЕД ПАЛАЦОМ

Лемури — безіменні замогильні привиди, що, за римським повір’ям, блукали коло могил.

ГРОБОКЛАДИНИ

...То — душенька, Псіхея б то крилатаі.. — Псіхея — уособлення душі в греко-римській міфології.

Що сталось? Весь я в виразках, як Йов... — Йов (Іов) — біблійний патріарх, вірність якого випробовував Єгова, насилаючи на нього всілякі нещастя, в тому числі тілесні хвороби.

Здіймаються в небо, забираючи з собою безсмертну частину Фауста* —

Термін «безсмертна частина»

УЩЕЛИНИ, ЛІГ, СКЕЛІ, ПУСТИНЯ

Попередня
-= 233 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 19.

Останній коментар

  25.11.2016

але


  25.11.2016

важко зрозуміти


  22.11.2016

на какой странице о Маргарите?


Додати коментар