Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Гіркий солод

– Та не кажи, день справді шаленний, стільки нервів потріпала ота біганина,  зате добру справу зробили. Малі нас на все життя запам’ятають. А ти що робив?

– Та фотографував тут одну даму, ще потім буде в рекламі зніматись. Реклама добре йде, а з такою красунею ми взагалі розкрутимось.

– Що ти в цьому знайшов цікавого, краще б якимись добрими справами зайнявся, а не такими марними і плинними. От безкоштовною їдальнею, наприклад – ти ж у нас так суперово готуєш. Для вічності б щось зробив, Бог тобі точно допоможе в цьому починанні. І мав би винагороду в небі. Не можна отак зациклюватись на комерції і грошах. Відома істина – чим більше ти відддаєш, тим більше отримуєш.

– Ей, не треба моралізаторства, сама знаєш, що я не люблю тих високопарних ідей. Кожен є ковалем своєї долі, і нікого не треба жаліти, допомагаючи, ти тільки псуєш людей. Вони звикають до подачак – і потім працювати не хочуть. Ціла нація прохачів утворилась. От сьогодні по тєліку показували: наші знов борг в Євросоюзу взяли – вже на кожного громадянина по дві тисячі долларів припадає. А хто буде віддавати? Мене особисто не питали, чи згоден я на таку махінацію. Так що подачками не допоможеш ні людині, ні народу.

– А чим допоможеш?

– Вчити людей треба, з садочку, причому починаючи з трьох років. Знаєш, як німці своїх діток вчать – кубики синього кольору в синю посудину, зелені – в зелену, і потім пляшечки до посудини з пляшечками, газети до газет, і виростає людина, що вміє сміття сортувати. І у всьому так. Подивись, які іммігранти приїздять в Канаду, взагалі тумба-юмба, – сказав Павло, постукуючи рукою по своїй голові, – голих зі списами та фіговими листочками привозять в контейнерах. А вже за кілька років їхні діти стають зразковими громадянами, і все завдяки школі, бо батьки тумба-юмба ніякої освіти не можуть дати.

– Ти сам "тумба-юмба", нормальні вони люди. Ідея, звичайно, не нова, ще Конфуцій про такий підхід говорив. Він деякий час виконував обов’язки міністра внутрішніх справ, за нашими мірками, і переконався, що краще виховувати людину, починаючи з дитинства, аніж понастворювати законів і однією міркою всіх під ті закони припасовувати. Питання в наступному – як? Як ту культуру прищепити людям, як з дички зробити культурне плодюче дерево?

– Щось останнім часом ти дуже "вдарилась" в східні культури – то японська ваза, то Конфуцій?

– Не відволікайся, я тебе спитала.

– Та ніяк. Своїми силами ніяк, бо то зациклене коло – сліпі ведуть сліпих.  Владу в Україні вибирають з народу, а народ затурканий до безмежності, століттями. Тому затуркані вибирають затурканих. Сліпі ведуть сліпих, і ведуть у прірву. Як вихід з ситуації, я б взяв і запросив до влади, уряду  іноземців – німців, американців, французів, добре би їм платив за те, що вони країною «рулять» і вчать нову армію молоді. Здається, так і роблять в Грузії.

– В Грузії запрошують грузинів з-за кордону, а не іноземців.

– Менше з тим, ідея зрозуміла. Що я хотів сказати? От, згадав, на Русі споконвіку не було порядку, поки не прийшли вікінги і не покерували нормально. Тому голосувати слід за зміну уряду на іноземний, все інше – марнування часу. Дичку від дички не прищепиш, треба з культурного дерева брати плодючу гілку – і щепити, а інші дикі гілки відрізати.

– Ну я все таки думаю, що ми можемо щось змінити самі. Якщо кожен докладе зусиль, то ця праця дасть гарні плоди. Все залежить від кожного з нас. Країна починається з тебе і з мене.

– Та хіба ти не розумієш, що тобі подібних – меншість? Ти і твої друзі на фейсбуці – то ще не Україна, Україна – це малограмотні забобонні жебраки, гопніки, совкові партократи, таких більшість. Країна дикунів, за винятком купки свідомих. Тільки подивись, кого вони собі в чільники вибирають, подивись на мерів міст, президентів наших. Хіба здорові на голову люди зважаться на такий вибір? І найгірше, що то все східняки мутять, європейська цивілізація на Львові закінчується. Далі починаються "уліци пєрвого мая" і "ілліча".

Попередня
-= 41 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!