Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Інферно

Елізабет уже кипіла гнівом.

— Хто б ви не були, ви до біса добре знаєте, що ВООЗ сприймає проблему перенаселення дуже серйозно. Нещодавно ми витратили мільйони доларів, відправивши лікарів до Африки, щоб вони поширювали безкоштовно кондоми й освічували людей стосовно контролю народжуваності.

— Ага, аякже! — глузливо вигукнув чоловік. — А за вами слід у слід рушила ціла армія католицьких місіонерів, які навчають африканців, що коли вони користуватимуться кондомами, то всі опиняться в пеклі. Тепер в Африці з’явилася нова проблема в царині захисту довкілля — звалища невикористаних презервативів.

Елізабет стрималася, щоб не дати волі язику. У цьому питанні він мав рацію, однак сучасні католики вже чинять опір втручанню Ватикану в справі дітонародження. Найвідоміша з цих людей, Мелінда Гейтс, правовірна католичка, зробила мужній вчинок: ризикуючи наразитися на гнів церкви, надала п’ятсот шістдесят мільйонів доларів на покращення можливостей контролю дітонародження у всьому світі. Елізабет Сінскі неодноразово заявляла через засоби масової інформації, що подружжя Білла та Мелінди Гейтс заслуговує на канонізацію за все, що вони зробили за допомогою свого фонду для покращення здоров’я на Землі. Та, як це не сумно, єдина інституція, здатна зараховувати до лику святих, не побачила християнської природи їхньої діяльності.

— Докторе Сінскі, — продовжив привид. — Всесвітня організація охорони здоров’я відмовляється визнати, що існує лише одна світова проблема, пов’язана зі здоров’ям. — І він показав на похмуру картину на екрані. — Ось ця. — Чоловік помовчав. — Я знаю, що ви — науковець, а не дослідник класики й образотворчого мистецтва, тому дозвольте мені продемонструвати вам іще одне зображення, яке промовлятиме до вас мовою, яку ви добре розумієте.

На мить у кімнаті стало темно, а потім екран засвітився знову. Нове зображення, що на ньому з’явилося, Елізабет доводилося бачити вже не раз. І щоразу воно викликало у неї химерне відчуття неминучості.


Зростання світового населення впродовж його історії

2—5 мільйонів 7ооо 6000 5000 4000 3000 2000 1000- 1 1000 2050 років до нашої ери За нашої ери


У залі запала важка тиша.

— Так, — нарешті озвався стрункий високий чоловік. — Мовчазний жах є цілком доречною реакцією на цей графік. Дивитися на нього — це наче дивитися на фари локомотива, що наближається. — Чоловік повільно повернувся до Елізабет і всміхнувся їй стримано й поблажливо. — Маєте які-небудь запитання, докторе Сінскі?

— Лише одне, — відказала вона. — Ви запросили мене сюди для того, щоб лекції читати, чи для того, щоб ображати?

— Ні те, ні інше. — Голос незнайомця став моторошно улесливим. — Я запросив вас сюди для співпраці. Я не маю сумніву, що ви розумієте, що перенаселення — це проблема охорони здоров’я. Але, боюся, ви не розумієте того, що ця проблема вражає саму душу людини. Під тиском перенаселення ті, хто ніколи навіть думки не мали про крадіжку, стануть крадіями заради того, щоби прогодувати свої родини. Ті, кому ніколи не спадало на думку вбивство, вбиватимуть, щоб виростити своїх дітей. Усі Дантові смертні гріхи — пожадливість, зажерливість, підступність, убивство й решта — усі вони поширюватимуться й виходитимуть на поверхню з глибини людських душ, посилювані зменшенням комфорту в нашому житті. Перед нами неминуча битва за саму душу людини.

— Я біолог. Я рятую людські життя, а не душі.

— Що ж, можу запевнити вас, що рятувати людські життя в майбутні роки ставатиме дедалі важче. Перенаселеність — дещо набагато більше, ніж духовний дискомфорт. У Макіавеллі є один пасаж…

Так, — перервала вона його, цитуючи з пам’яті знамениту фразу: — «Коли кожна провінція світу переповниться мешканцями настільки, що вони не зможуть ані прогодувати себе, ані перебратися до інших країв, світ очистить себе сам». — Елізабет, поглянувши вгору, зупинила погляд на співрозмовникові. — Усі ми у ВООЗ знаємо цю фразу.

— Добре, тоді ви маєте знати, що Макіавеллі сказав далі про чуму як природний спосіб очищення світу.

— Так, і, як я вже сказала у виступі, усі ми добре усвідомлюємо пряму залежність між густотою населення й можливістю широкомасштабних епідемій, але безперервно розробляємо нові методи виявлення й лікування. ВООЗ твердо переконана в тому, що ми зможемо запобігти майбутнім епідеміям.

— Дуже шкода.

Елізабет ошелешено витріщилася на нього.

— Перепрошую?

— Докторе Сінскі, — мовив чоловік, засміявшись лячним сміхом. — Ви говорите про контроль над епідеміями так, паче це гарна річ.

Вона мовчки витріщалася на нього, не вірячи своїм вухам.

Попередня
-= 45 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 2.

Останній коментар