Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Кармелюк

37. Голіаф — легендарний філістимлянський велетень; взагалі —велетень.

38.. ...граф ту зю мить кинувся до сврїх Фермопіл...— Фермопіли —

вузький гірський перехід з Північної у Середню Грецію. Янчевський говорить так, бо перед тим Розалія сказала, що граф, занісши її до таємного сховку в саду, сам нібито побіг крізь вузький прохід.

39. Адже навіть Леоніди Спартанського перемогли перси хитрощами..— Леонід Спартанський — цар Спарти -(488—480 рр. до н. е.). Під час греко-перських воєн перський цар Ксеркс захопив

Північну і хотів захопити Середню Грецію. Гірський прохід Фермопіли між Північною і Середньою Грецією обороняло грець* ке військо на чолі з Леонідом (480 р. до н. ё.). Численні дводенні атаки Ксеркса не змогли зламати опір греків, але серед них знайшовся зрадник, який провів персів у тил грекам. Леонід наказав грецькому війську відійти, а сам з 300 спартанських воїнів залишився захищати прохід.

'40. Консоля — виступ на стіні, що підтримує архітектурні прикраси.

41. Кармелюка було ув'язнено в окрему муровану башту зацілілої ще й донині Турецької фортеці...— В Кам’янець-Подільській форте"» ці, перетвореній тоді на в’язницю, Кармалюк був ув’язнений тричі: 1814, 1817—1818 і 1822—1823 рр. Турецькою, ця фортеця називається за традицією, бо будували її не турки, а руські князі в XIV ст.

42. Маркітант—крамар, який торгує при війську переважно хар-» чами; супроводжує військо також під час війни і маневрів.

43. Презус — голова. В листопаді 1833 р. для боротьби з Кармалюком була створена т. зв. Галузинецька комісія на чолі з чиновником особливих доручень при губернаторі Візерським. Діяла комісія до кінця 1839 р. Роль голови комісії М. Старицький приписує Ф. Янчевському.

44. 1 навіть Данаю?.. на землі вона но.сить ім'я, подібне до рози...—* Мова йде про Розалію. Даная — дочка аргоського царя Акрісія —» надзвичайно вродлива. В неї був закоханий Зевс.

45. ...як Нерон на пожежу Рима...— Клавдій-Тіберій Нерон — римський імператор (54—68 рр.), велика пожежа Рима' була 64 р.

46. ...чавунний перстень з таємним масонським знаком.— Масон* ство — релігійно-етичний рух, що виник на початку XVIII ст. в Англії, а пізніше і в Росії. Спочатку до масоиів належала вер* хівка аристократії, але з початку XIX ст. склад масонських організацій демократизувався (до них вступали лікарі, вчителі, офіцери тощо). Декабристи використовували масонські організації, тому масонство в Росії було заборонене. Масони носили персні з певними знаками.

47. ...на галявину вискочив худий світловолосий хлопчик, надзвичайно убого одягнутий, років десяти-дванадцяти.— Тут йдеться про випадкову зустріч Кармалюка з сином Іваном, що відбулася во-: сени 1826 р. в ходаківській корчмі, куди молодий хлопець прийшов просити шинкарку Добровольську допомогти знайти украдені в них воли. Епізод зустрічі переказує А. Ролле в своїй розвідці.

48. ...старовинний малюнок з зображенням козака Мамая.— Ім’я Мамай

не пов’язане з певною історичною особою, а є назвиськом ког* зака (з XVIII ст.—гайдамаки) взагалі. Картини із зображенням козака Мамая в давнину були поширені в різних варіантах. Основний сюжет: в центрі картини сидить Мамай, по-східному > схрестивши ноги, палить люльку і грає на бандурі. Поруч з ним прив’язаний до списа кінь і дерево, на яком? розвішана зброя. ^

49. Зовуть мене розбійником.;.— Строфа з української народної пісні про Кармалюка.

50. Вбогі люди, темні людиСтрофа з пісні, складеної Марком

Вовчком, яку співає Кармалюк в її повісті «Кармелюк». Варіант цієї пісні був опублікований з «Киевской старине» (1882, кн. X).,

51. ...аки Фемістоклюса, іже прогнав, полчища персіян!..— Феміс-токл — грецький вЬєначальник, 480 р. до н. е. розгромив флот перського царя Ксеркса біля острова Саламіна і примусив персів утекти з Греції.

Попередня
-= 333 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 34.

Останній коментар

Eldarkao 18.04.2024

How do I change my password?
What am I doing wrong?
Please help.
Thank you.


Juliaaqsk 18.04.2024

How can I respond to a thread?
Am I making a mistake?
I would appreciate some assistance.
Thanks a lot.


Evadyj 18.04.2024

Коментар буде відображений після підтвердження модератором


Додати коментар