Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Кобзар 2000. Soft

- Що ти робиш? - промурмотіла вона, падаючи спиною на стіл та відкидаючи голову, так щоби не трапити у хлібницю.

Він взяв її коротко та гостро, а вона пестила його волосся, накручувала на пальці пасма, судомно стискаючи долоні та припадаючи до губів у похапливих поцілунках.

Весь вечір вони пролежали на канапі, дивлячись телевізора, а коли вкладалися спати, Оксана обійняла свого Петруся і притулилася до порослих рідкими кучериками грудей.

- Пробач мені, - сказав хлопець, відкидаючись на подушку.

- За що, дурнику? Мені було добре.

Вона так і заснула у нього на плечі, і до неї прийшов дивний сон - що начебто стоїть вона в лісі гола, а поруч ходять різні звірі та облизують її своїми язиками, облизують безсоромно, і вона не може від них оборонитися. Їхні язики гарячі та шорсткі, вона кличе Петруся, але його нема, вона безпорадно озирається, а навкруги тільки ліс, ліс, який поглинає звуки.

- Петрусю! - закричала на весь голос Оксана і прокинулась.

Петруся поруч не було.

- Петрусю! - покликала знову Оксана та сіла в ліжку, намагаючись роздивитися, куди дівся її хлопчик. Але відповіді не дочекалася.

Тоді вона спустила ноги на землю і, як була боса, почалапала до кухні, сподіваючись, що він пішов попити води. Але ні там, ні у ванній Петруся не було. Звідкись дув холодний протяг просто по ногах. Господи, де ж він дівся? Оксана повернулася до кімнати та клацнула вимикачем. Під стелею спалахнула жовта люстра. Оксана зіщулилась від яскравого світла, потерла очі долонями і тут завмерла, навіть не можучи опустити рук.

Велика шибка вікна була розбита, і дрібні друзки валялися на підвіконні та підлозі. Осінній вітерець коливав тюлеву завісу. Оксана знов заплющила очі, потім розплющилась - картина не змінилася. Петруся в кімнаті не було. Оксана обережно, щоб не порізатись, зробила кілька кроків вперед. Великі гострі краї розбитої шибки були забризкані кров’ю, наче той, хто її розбивав, добряче порізався. На підвіконні чітко вирізнявся кривавий слід великої лапи з пазурами, схожий на слід собаки. Оксана обережно визирнула на вулицю. Такі самі сліди виднілися і на вогкому грунті клумби. Люстра під стелею кидала на вулицю жовте півколо, за яким сліди зникали. Оксана притулилася до одвірка, щоб не впасти. Тут були сліди собаки, кров, але тут не було слідів її Петруся, не могла ж собака його… Оксана обернула голову, і раптом помітила, що до уламка скла разом з кров’ю приліпилося пасмо собачої шерсті, короткої, сіро-чорного кольору. На дотик вона була жорстка і нагадувала… Господи, та це було Петрусеве волосся! Оксана ладна була заприсягтися, що це було його волосся, тільки коротше і сіре.

Хмари розвіялись, і над землею засяяла у всій красі жовта тарілка повного місяця.

Раптом Оксані стало по-справжньому лячно. Ноги підігнулися, і вона впала на фотель. У голові все перемішалося - дача, ліс, дивний сон, Петрусь у пошарпаній штормовці, гарячі шорсткі язики звірів. Боже мій, що ж це робиться!

Холодний вітер віяв з розбитої шибки, але Оксана не відчувала його. В голові проносилися думки одна неймовірніша за іншу. Ця кров, і сліди. Двері! Вхідні двері! Вона прожогом вискочила в коридор. Вхідні двері були зачинені зсередини, ключ стирчав у замку. Як це може бути?! Якщо собака застрибнув іззовні, то його сліди та кров повинні бути скрізь, але їх нема. Значить… значить, собака вистрибував з кімнати? Значить… Що це значить? І звідки це волосся на склі? І де Петрусь?

Оксана так і просиділа біля вікна до сходу сонця, намагаючись стулити докупи те, що бачила, але голова вперто відмовлялася розуміти все це. Відчуття часу зникло.

Ранок давно вже зазирав у розбите вікно, і жовта лампа під стелею даремно намагалась змагатися з ним у силі.

- Длінь-длінь! - пролунав дзвінок над дверима.

В Оксаниному серці спалахнула безумна надія. Вона миттю зірвалася з місця. Ключ не хотів коритися тремтячим рукам. Нарешті замок клацнув.

На порозі стояла Ярослава, Петрусева мати.

Вона не промовила ані слова. І тут Оксана, як була, розпатлана, в нічній сорочці, кинулась їй в обійми і заплакала, заридала вголос, тулячись мокрим обличчям до Ярославиного плеча, а та, в свою чергу, теж заплакала, і сльози краплями потекли на Оксанину сорочку. Так вони плакали, стоячи на порозі кілька хвилин, а потім Оксана отямилася, провела гостю до кімнати, і вони поплакали там, а потім стали збирати скалки скла з підлоги, і Ярослава розказувала, розказувала, а потім Оксана завішала вікно ковдрою, щоб не дуло, вдягла халата, і вони сіли на кухні, Ярослава знову розказувала, і вони плакали на плечі одна в одної, запиваючи свої сльози міцною і чомусь солонкуватою кавою.

Попередня
-= 17 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!