Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Кобзар 2000. Soft

- Що це, Миколо?

- Чорт його знає. Ти щось бачила?

Тетяна вхопила мене за руку.

- Миколо, я боюся. Тікаймо!

- Та зачекай ти.

Очима я намагався розірвати пітьму попереду, там, де зникла таємнича куля, але нічого істотного не побачив.

Тетяна вперто тягнула мене кудись убік, так що ноги самі собою підтримували пропозицію про втечу, але втекти нам не вдалося.

Наступного разу воно атакувало нас спереду. Цього разу я добре бачив, як клубок виринув з-за рогу та почав стрімко наближатися у супроводі лиховісної тиші. Ми з Тетяною звернули на бокову стежинку, сподіваючись, що він схибить, та де там - клубок, певно, добре знав закони наведення на ціль, тому звернув на клумбу і вперто наближався. Ми прискорили кроки. Клу-бок, корячись невідомій силі, швидко наздоганяв нас. Але в останній момент я все-таки встиг відстрибнути, щоправда при цьому перечепився через бордюр і впав на землю, боляче забивши коліно. Клубок знову схибив і зник у темряві. Тетяна допомогла мені підвестися.

- Біжимо до факультету!

- Там зачинено! - в розпачі заозирався я, тримаючись за розбиту ногу.

- Там вахтер сидить. Будемо проситися, - Тетяна на диво не втратила самовладання. І ми чимдуж чкурнули до сходів альма-матер. Проте це так тільки говориться - чкурнули, я кульгав не гірше за професора, кожен крок віддавався в коліні страшною луною. Клубок наздогнав нас ззаду і цього разу влучив. Він зачепив мене якраз під травмовану ногу, і я загримів по сходах, набираючи на додачу синці та подряпини. Це було, як удар захисника в футболі - боляче та влучно.

- Чорт забирай!

- Ти цілий?

- Цілий, здається.

Я рачки видряпався нагору. Тетяна вже смикала ручку скляних дверей.

- Тут відімкнуто! - радісно вигукнула вона, і велика стулка відхилилася, даючи нам дорогу.

Ми заскочили всередину і міцно зачинили двері за собою якраз у ту мить, коли клубок зайшов на четверту атаку. Але це вже було не так страшно - я бачив крізь скло, як він прокотився біля самого порога, безсилий, проте не менш страшний.

- Закрий на клямку! - скомандував я, щосили тримаючи ручку.

Тетяна клацнула замком і привалилася спиною до дверей. Я для перевірки смикнув за ручку, впевнюючись, що ми в безпеці, і привалився поруч. Деякий час ми просто відсапувались.

- Що це було? - спитав я врешті, не сподіваючись на відповідь, а скоріше висловлюючи емоцію.

- Земецький, - впевнено відповіла Тетяна.

Я через силу посміхнувся.

- А собака? І де воно кульгає, я щось не побачив?

- Не придурюйся. Я ж тобі все пояснювала. Він може бути собакою, а може отаким клубком, а може іще чимось. Він багато чого може.

Це звучало по-ідіотському, але отак, стоячи під дверима, весь побитий і подряпаний, я не мав аргументів для заперечення.

За кілька хвилин ми трошки отямились. Принаймні настільки, що я відчув гострий біль у нозі.

- Що будемо робити? - знову спитав я Тетяну, хоча вона навряд чи це знала.

Та й що можна було робити в подібній ситуації? Хіба що дожидати ранку, бо в нашому, а особливо моєму фізичному стані нової гонки просто не витримати.

- Будемо шукати вахтера, - вирішив я врешті. - Він, мабуть, спить десь там.

Широкий коридор освітлювала одна-єдина напівдохла лампочка в кутку, і я покульгав на її закличне світло, немов метелик з перебитим крилом.

У звичному закапелку за сходами вахтера не знайшлося, і взагалі ніде на першому поверсі живої душі не було. Я навіть стиха гукнув, сам лякаючись власного голосу, але у відповідь - нічичирк. Тетяна зазирнула у гардероб, але з тим самим результатом.

- Де він дівся?

Звичайно, зараз будь-яка жива душа, навіть наш напівдебільний вахтер був би за щастя.

- Може, десь нагорі, обхід робить? - припустила Тетяна, підходячи до мене. Вона уважно подивилася на мою хвору ногу.

- Болить?

- А ти як гадаєш?

- Сядь, - Тетяна всадовила мене на бар’єр і заходилась закочувати штанину. Я тільки здавлено поскімлював.

Коліно розпухло і виглядало жахливо. Навіть у тьмяному світлі одинокої лампочки було видно безліч синців і подряпин, що я їх зібрав на сходах. Так, мені добряче перепало від нього. Зачекайте, від кого? Тетянина версія, чесно кажучи, не вкладалася в голові.

- Холодне б щось прикласти, - дбайливо похитала головою Тетяна, але я обірвав це побивання і рішуче зістрибнув на підлогу. Зістрибнув, чесно кажучи, невдало і мало не заскавчав з болю.

- Підемо нагору? - запропонував я, все-таки поборовши себе.

Тетяна заглибилась у якісь міркування, а тому трималася пасивної позиції.

Попередня
-= 44 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!