Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Кобзар 2000. Soft

Я вмовляв себе не квапитись, бо чим ретельніше я підготуюся, тим менше потребуватиму відпочинку в дорозі. Але вузли не в’язалися, пасок ковзав, а руки трусилися, як у лихоманці.

Так, тепер вниз підкласти простирадло, щоб м’якше було. Здається, все правильно.

Я підійшов до Олесі. Вона так само лежала з закритими очима. Я став на коліна і почав просовувати дівочі ноги у цю саморобну лямку.

- Зараз, зараз все буде добре.

Боже, скільки крові натекло. Компрес з футболки був геть червоний. Я сукнею зв’язав Олесі руки і обвив цим живим зашморгом свою шию. Тепер вона триматиметься за мене міцно.

- Так треба, - прошепотів я заспокійливо. - Щоби дорогою не впасти. Нам далеко іти. Потерпи.

Я не знав, що треба казати в таких випадках, але вона, здається, мене й не чула.

Здається, все владнано. З собою брати нічого не треба. Я ще раз перевірив лямки на міцність. Ну, з Богом.

Повільно, щоб зайве не трусити хвору, я звівся на рівні. Лямка важко давила плечі. Але головного я досяг - руки були майже вільними, а це означало, що так я можу іти досить довго. Дівчина висіла на моїх плечах нерухомо. Я ще раз роздивився навкруги, чи бува не забувся про щось, і раптом завмер, як стояв, посеред галявини.

У затоку, ледь не чіпляючи електричні дроти високими щоглами, входила біла яхта.


Боже мій! Таке буває тільки у кіно.

Кілька секунд я просто не міг рушити з місця. А потім, як був з дівчиною на плечах, побіг до води, вимахуючи вільною рукою.

Я боявся одного. Боявся, що нас не помітять. Або що яхта примарилася мені, доведеному до відчаю. Але вона була реальною, і дрібні дніпровські хвилі плюскотіли об білі борти. Згори, біля самого носа синіла хвацька назва “Перебендя”, і спрямований цей ніс був просто до нас.

Здається, яхти не можуть підходити до берега впритул, і я рушив назустріч, прямо у воду, намагаючись тримати Олесю якнайвище. Поступово прокинувся у мене й дар мови.

- Допоможіть нам. У мене хвора. Нам потрібна допомога! - я не знав, як це правильно сказати, але яхта уповільнила хід і стала розвертатися боком. - Нам терміново потрібно до лікарні!

Вода сягала вже грудей, а я все не міг роздивитися, чи є хтось на палубі. Не було також певності, чи бачить нас команда, тому я загорлав як несамовитий:

- Обережно! Люди за бортом! Допоможіть нам! І в той самий момент яхта неначе зупинилась на місці, і назустріч мені простяглася пара твердих мозолястих чоловічих рук.

Капітан був кремезний, засмаглий, з вигорілим волоссям і сивиною в бороді. Він прийняв Олесю на руки, як малу дитину, а потім і мені допоміг залізти на борт, одночасно примудряючись врівноважувати легку посудину, щоб вона не перехилилася під вагою мого вгодованого тіла. Це був справжній морський, а точніш, річковий вовк.

Ковзаючи мокрими ногами, я вибрався на палубу. Олесі вже там не було. За мить з невеличкого люка каюти визирнула молода приязна дівчина, і капітан сунув до моїх рук металевий важіль керма.

- Тримай так. - Він пірнув до каюти слідом за дівчиною, і звідти чулося, як вони вовтузились, певно, влаштовуючи хвору.

Яхта була невеликою. Навіть зовсім маленькою - максимум на трьох. Я сяк-так примостився у квадратній ямі розміром метр на півтора і сантиметрів сімдесят завглибшки. До каюти вів хід, здається, ще менший за розміром. А на палубі можна було встояти хіба тримаючись за щоглу, тому що сама вона більше нагадувала невеличкий і кривенький столик у кав’ярні.

З каюти вибрався капітан і прийняв у мене кермо. - Їй до лікарні треба.

- Бачив. - Капітан взяв до рук якусь линву. - Голову прибери.

- Що? - не зрозумів я, і одразу за це поплатився. Здорова залізна штанга з усієї сили стусонула мені по шиї. Я рефлекторно присів і прикрив потилицю руками.

- Вперше?

- Що? - спитав я вже не розгинаючись.

- Вперше на судні?

- Так.

- Можеш підводитись.

Яхта розвертала носа до виходу з затоки. Капітан поклав руку мені на плече.

- Зараз будемо іти галсами. Проти вітру. Бережи голову.

Поки яхта розверталася носом до виходу з бухти, з дверей каюти вилізла та сама дівчина, що тільки-но кликала капітана.

- Добридень, - чемно привіталась вона, і я почув, що їй ненабагато більше років, ніж моїй Олесі.

- Драстуйте.

Дівчина перехилилась через борт, щоби полос-кати у воді мою просяклу кров’ю футболку.

- Поворот, - скомандував капітан.

Товстелезна штанга знову просвистіла над самісінькою моєю головою. Пам’ятаючи результати першого знайомства з цією залізякою, я завбачливо відхилився, а яхта одразу помітно нахилилася на один борт.

Попередня
-= 50 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!