Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Кров ельфів Том 1.

Відьмак захитався. Шані скрикнула, вирвалась від Жовтеця. Геральт стримав її жестом, випростався, подивився просто у темні очі Філіппи Ейльхарт.

Моє призначення – промовив із зусиллям. – Мій вибір… Скажу тобі, Філіппа, що я обираю. Не дозволю, щоб ви вплутали у свої брудні махінації Цирі. Застерігаю. Якщо хто небудь наважиться скривдити Цирі, закінчить так, як ці четверо, які тут лежать. Не буду присягати чи клястись. Не маю на чому. Я просто застерігаю. Ти стверджуєш, що я поганий опікун, що не вмію захищати те дитя. Буду захищати. Так, як вмію. Буду вбивати. Буду вбивати немилосердно…

Я тобі вірю – сказала, усміхнувшись, чародійка. – Вірю, що будеш. Але не сьогодні, Геральте. Не тепер. Бо за мить зомлієш від втрати крові. Шані, ти готова?


Ніхто не народжується чародієм. Ми поки надто мало знаємо про генетику і механізми спадковості. Надто мало часу і ресурсів присвячуємо дослідженням. На жаль, спроби передання магічних здійбностей у спадок постійно здійснюється у спосіб, так би мовити, натуральний. А результати цих псевдоексперементів надто часто бачимо у міських рівчаках і під мурами святинь. Ми надто часто бачимо і зустрічаємо дебілок і кататонічок, пророків, які обслинюють і обсирають себе, пророчиць,, сільських віщунок і чудотворців, кретинів з мізками, зруйнованими некерованою успадкованою Силою.

Ці дебіли і кретинки теж можуть мати потомство, можуть передавати їм здібності і далі собі дегенерувати. Чи хтось у змозі передбачити, і визначити, як буле виглядати остання ланка такого ланцюга? Більшість з нас, чародійок, втрачає здатність мати потомство через соматичні зміни і збурення функціонування гіпофізу. Деякі – а зазвичай декотрі – здібні до магії зберігають діючі гонади. Можуть зачати і народити і мають наглість вважати це щастям і благословенням. А я повторюю: ніхто не народжується чародієм. І ніхто не повинен ним народжуватись! Я усвідомллюю вагу того, що пишу, і відповідаю на питання, яке задали на З’їзді у Цідарісі. Я відповідаю цілком впевнено: кожна з нас мусить вирішити, ким хоче бути – чародійкою чи матірю.

Вимагаю: стерилізувати всіх адепток. Без винятку.

Тіссая де Вріес, Отруєне джерело

Розділ сьомий


Що я вам кажу - раптом сказала Іоля Друга, впираючи кошик з зерном у стегно. – Буде війна. Так сказав управитель князя, який приїхав за сирами.

Війна? – Цирі відгорнула волосся з лоба. – З ким? З Нільфгаардом?

Я не розчула – зізналась адептка. – Але управитель казав, що наш князь дістав наказ від самого короля Фольтеста. Розсилає звістки, а на всіх дорогах аж чорно від війська. Овва! Що то буде?

Якщо війна – промовила Еурнейд – то точно з Нільфгаардом. З ким ще? Знову! Боги, це жахливо!

А ти не перебільшуєш з тією війною, Іолю? – Цирі сипонула довкола швидким, крученими рухом. – Може це тільки знову облава на Scoia'tael?

Матінка Неннеке про це саме питала управителя – озвалась Іоля Друга. – А управитель сказав, що ні, що цього разу йдеться не про Білок. Замки і фортеці також мають наказ, щоб збирати запаси на випадок облоги. А ельфи нападають по лісах, не облягають замків! Управитель питав, чи храм може дати більше сирів та інших харчів. Для замкових запасів. І необхідні гусячі пера. Дуже потрібні гусячі пера, сказав. Для стріл. Для стріляння з луків, розумієте? О боги! Будемо мати багато роботи! Побачите! Будемо мати роботи по вуха!

Не всі – насмішкувато сказала Еурнейд. – Деякі з нас не забруднять собі рук. Деякі працюють тільки два дні на тиждень. Не мають часу працювати, бо нібито вчаться чорнокнижницьких штучок. Але насправді б’ють байдики або бігають парком і стинають бадилля палицею. Знаєш про кого я говорю, Цирі, правда?

Цирі точно вирушить на ту війну – захихотіла Іоля Друга. – Нібито є донькою лицаря! Велика войовниця зі страшним мечем! Нарешті отримає можливість стинати голови замість кропиви!

Ні, вона нібито могутня чарівниця! – зморщила носик Еурнейд. – Вона перетворить усіх ворогів на польових мишей. Цирі! Покажи нам якісь страшні чари! Стань невидимою чи зроби, щоб морква виросла раніше. Або зроби щось таке, щоб кури годувались самі. Ну, не змушуй себе просити! Кинь якесь закляття!

Магія не на показ – гнівно сказала Цирі. – Магія це не ярмаркові фокуси.

Зрозуміло, зрозуміло – засміялась адептка. – Не на показ. Що, Іоля? Це було так, наче я слухала ту відьму Єнніфер!

Цирі стає щораз більш схожою на неї – оцінила Іоля, демонстративно потягуючи носом. – Навіть пахне подібно. Ха, це ж, напевно, магічні пахощі, зроблені з мандрагори чи з амбри. Ти вживаєш магічні парфуми, Цирі?

Попередня
-= 90 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 4.

Останній коментар

Тіна 04.08.2022

Таке враження, що текст друкували або
п'яні, або з великого бодуна.


Поціновувач цікавих книг 03.05.2020

Дуже багато орфографічних помилок в творі.


  25.07.2014

Немножко скучно


Додати коментар