Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Кульбабове вино

- Що то за хлопець там унизу?

- Та то ж Дуглас! Дуглас Сполдінг. Боже мій, він прийшов, щоб ми покатали його на Зеленій машині! Він ще нічого не знає... Це наш власний гонор нас згубив. Гонор і ота електрична тарадайка!

- І отой жахливий роз\'їзний агент із Гампорт-Фолза. То все він і його балачки.

Балачки, балачки - мов лопотіння літнього дощика по покрівлі.

І раптом - зовсім інший день, інший полудень...

Сестри сиділи на своїй затіненій веранді, з білими віялами в руках, а перед ними стояли вазочки з холодним тремтливим лимонним желе.

Аж ось із сліпучого сяева, із золотавого сонячного проміння з\'явилася блискуча й прекрасна, наче карета чарівного принца...

Зелена машина!

Вона пливла. Вона шелестіла, як лагідний морський вітрець. Схожа на вишуканий кленовий листок, ясніша від джерельної води, вона поважно вуркотіла, наче кицька на полудневому осонні. А в машині - той агент із Гампорт-Фолза, у солом\'яній панамі на масному від брильянтину волоссі. Взуті в гуму колеса машини м\'яко й зграбно покотилися по розжареній білій доріжці, і ось уже вона з басовитим дзижчанням під\'їхала до самих східців веранди, круто повернула й стала. Агент вискочив з машини й насунув на чоло панаму, захищаючи очі від сонця. В тому невеличкому затінку сяйнула його широка усмішка.

- Мене звуть Вільям Тара! А оце... - Він натиснув гумову грушу, і вона лунко рявкнула.- Це сигнал.-< Тоді підняв чорні, лискучі, як шовк, шкіряні подушки.- Отут - акумуляторні батареї.- У гарячому повітрі війнуло свіжим духом блискавиці...- Ось кермо. Ось приступка для ніг. Ось тент від сонця. А все разом - Зелена машина!..

Пригадавши все те у сутіні горища, із заплющеними очима, сестри аж здригнулися.

- Було б нам заколоти його спицями!

- ЦссІ.. Слухай! [402]

Унизу хтось стукав у надвірні двері. Потім перестав стукати. Вони побачили, як подвір\'я перетнула жінка і зайшла в сусідній будинок.

- Та то ж Лавінія Неббс, із порожньою чашкою в руках. Мабуть, приходила позичити цукру.

-- Обніми мене, я боюся.

Вони знову заплющили очі. І знову попливли спогади. Старий солом\'яний капелюх ворухнувся, так наче ним махнув той чоловік із Гампорт-Фолза.

- Дякую, чаю з льодом вип\'ю залюбки.

Серед тиші було чути, як холодна рідина плине йому в шлунок. Потім він утупився у двох старих жінок, ніби лікар, що, присвічуючи собі круглим дзеркальцем, заглядає пацієнткам в очі, в ніздрі і в горло.

- Шановні дами, як я бачу, ви обидві - жінки заповзятливі. Це видно з першого погляду. Вісімдесят років для вас ніщо! - Він клацнув пальцями.- Але зважте, настане час, коли на вас навалиться сила-силенна всякого клопоту, і тоді вам буде потрібен друг. Як то кажуть, вірного друга пізнаєш у лиху годину. Отаким другом і стане для нас оця двомісна Зелена машина.

І він перевів погляд своїх блискучих, склисто-зеленкуватих, як в опудала лисиці, очей на ту виставлену на продаж дивовижу. Машина стояла на гарячому осонні, нова-новісінька, пахнучи свіжою фарбою, і чекала на них, мов диванчик у вітальні, поставлений на колеса.

Попередня
-= 48 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 2.

Останній коментар

Марк Шульц 22.06.2022

Ну таке


  12.07.2014

Гарна книжка


Додати коментар