Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Мертва зона

- Містере Сміт, я прилетів аж із Нью-Йорка, а в Бостоні пересів на літачок, в якому мене весь час непокоїло, що робитиме моя дружина, коли я віддам кінці, не лишивши заповіту.

- Авіакомпанія “Портленд-Бангор”? - осміхнувся Джонні.

- Так точно, - підтвердив Діс.

- Гаразд, - сказав Джонні. - Я зворушений вашою мужністю й відданістю своїй справі. Я вас вислухаю, але даю вам усього п’ятнадцять хвилин. Мені приписано щоденний пообідній сон. - То була невеличка брехня, але з добрим наміром.

- П’ятнадцять хвилин буде задосить. - Діс присунувся ближче. - Я тільки висловлюю своє припущення, містере Сміт, але, як я розумію, ви заборгували В цих краях десь із двісті тисяч доларів. А це неабиякі гроші, ви згодні?

Усмішка Джонні пригасла.

- Що я кому заборгував, - відказав він, - це моє діло.

- Авжеж, звісно, ваша правда. Я не хотів вас образити, містере Сміт. Так от, “Всепроникний погляд” хотів би запропонувати вам роботу. Досить вигідну роботу.

- Ні. Категорично ні.

- Якби ви тільки дозволили мені викласти...

Джонні сказав:

- Я не практикую як екстрасенс. Я не Джін Діксон, не Едгар Кейс і не Алекс Тенноус. З цим покін-чено. Я зарікся повертатись до цієї теми.

- Можна мені ще дві-три хвилинки?

- Містере Діс, ви, я бачу, не розумієте...

- Всього дві-три хвилинки... - Діс, улесливо всміхнувся.

- До речі, як ви мене знайшли?

- Ми маємо в Мені позаштатного кореспондента з газети “Кеннебек джорнел”. Він сказав, що хоч ви й зникли з місцевого обрію, проте, як видно, живете в свого батька.

- То це йому я маю уклінно дякувати, так?

- Авжеж, - весело мовив Діс. - І б’юсь об заклад, що ви таки дякуватимете йому, коли вислухаєте нашу пропозицію до кінця. Можна?

- Катайте, - сказав Джонні. - Але майте на увазі: я свого рішення не зміню, дарма що ви набралися стільки страху, летівши сюди.

- Як вам буде завгодно. У нас країна вільна, еге ж? Справді вільна. Так от, як ви, певно, знаєте, містере Сміт, “Всепроникний погляд” спеціалізується на парапсихології. Як по правді, то наших читачів хлібом не годуй, а дай їм щось таке. Ми маємо щотижневий тираж три мільйони примірників. Три мільйони читачів щотижня, містере Сміт, як вам такий розмах? Як ми цього досягаємо? Пишемо про речі високі, духовні...

- Двоє немовлят-близнюків стали жертвою ведмедя-людожера, - пробурмотів Джонні.

Діс знизав плечима.

- Що вдієш, ми живемо в жорстокому світі, хіба ні? Людей треба повідомляти й про таке. Вони мають право знати. Але на кожний матеріал про низькі матерії ми даємо читачам три інші: як безболісно скинути зайву вагу, як досягти сексуального вдоволення й взаємної відповідності, як наблизитися до бога...

- А ви вірите в бога, містере Діс?

- Як по щирості, то ні, - відповів Діс і всміхнувся своєю улесливою усмішкою, - Але в нас демократична країна, одна з найбільших у світі, правда ж? І кожен - сам собі пастир. А головне - в бога вірять наші читачі. І в ангелів, і в чудеса...

- І у вигнання нечистої сили, і в диявола, і в чорні меси.

- От-от-от, ви правильно вловили. У нас спіритуалістична аудиторія. Люди справді вірять в усю цю потойбічну маячню. Ми маємо угоди з десятьма екстрасенсами, включаючи Кетлін Нолан, найславнозвіснішу ясновидицю Америки. Ми хотіли б укласти таку угоду й з вами, містере Сміт.

Попередня
-= 127 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!