Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Мертва зона

- З чого ви зрозуміли?

- Та розпитав декого.

- Задля мого добра?

- Усі ми робимо що можемо, его ж? Хвилюєтесь перед завтрашньою операцією, Джонні? .

- Ні, не те що хвилююся. Точніше буде сказати - трохи боюся.

- Ну певне. І я б боявся.

- Ви там будете?

- Так, на спостережній галереї. Нагорі. Ви мене не вирізните серед інших зелених халатів, але я там буду.

- Начепіть щось, - сказав Джонні, - і я знатиму, що то ви.

Вейзак поглянув на нього й усміхнувся.

- Гаразд. Я пришпилю до халата свій наручний годинник.

- От і добре, - сказав Джонні. - А доктор Браун? Він теж буде?

- Доктор Браун у Вашингтоні. Завтра він доповідатиме про вас в Американському неврологічному товаристві. Я прочитав його повідомлення. Викладено все добре. Хіба що трохи перебільшено.

- А вас не запросили?

Вейзак здвигнув плечима.

- Я не люблю літаків. Теж трохи боюся.

- Чи, може, просто воліли бути завтра тут?

Вейзак ухильно всміхнувся, розвів руками, але нічого не сказав.

- Він не дуже мене полюбляє, правда ж? - спитав Джонні. - Доктор Браун.

- Ні, не дуже, - сказав Вейзак. - Він вважає, що ви нас морочите. Витинаєте штуки з якоюсь своєю метою. Може, щоб привернути до себе увагу абощо. Не судіть його надто суворо, Джоне. У нього такий склад розуму, що він просто не може думати інакше. І коли вже якось ставитися до Джіма, то хіба що із жалем. Він чудовий фахівець і далеко піде. Йому вже тепер пропонують кращу роботу, тож невдовзі він збереться й подасться геть із цих холодних північних лісів, і в Бангорі його більш не побачать. Він поїде до Х’юстона, чи на Гавайї, чи, може, навіть у Париж. Але він навдивовижу обмежений. Підходить до людського мозку як механік. Розітнув його на частки своїм скальпелем і не знайшов душі. Отже, ніякої душі не існує. Як оті російські космонавти, що облетіли навколо Землі й ніде не побачили бога. Це емпіричний погляд механіка, а механік - усього лише школяр там, де йдеться про вищу нервову діяльність. Тільки ви ніколи не кажіть йому про ці мої слова.

- Не скажу.

- А тепер вам треба відпочити. Завтра буде нелегкий день.

2

Славнозвісного доктора Руоппа під час операції Джонні так і не побачив - йому було видно лише рогові окуляри з грубими скельцями та велику жирову ґулю в лівому кутику чола. Решту докторової особи приховували шапочка, маска, халат і рукавички.

Перед операцією Джонні зробили два уколи - димедрол і атропін, - і, коли його привезли до операційної, він почував себе легким, як повітряний змій. До нього підійшла лікарка-анестезіолог з таким велизечним шприцом новокаїну, якого Джонні ще зроду не бачив. Він зрозумів, що буде боляче, і не помилився. Лікарка ввела голку між L4 і L5 - четвертим і п’ятим спинними хребцями, - досить високо, щоб не зачепити cauda equina26, цей пучок нервів в основі хребта, що й справді трохи скидається на кінський хвіст.

Попередня
-= 86 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!