Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Мій друг Янгол

Всі замовчали. Мати витерла сльози.

- Що тут сталося? – грізно запитав він.

- Мишко зайшов у школу, відкрив учительську і розірвав шкільний журнал, - почала розповідати мати.

- А я не вас усіх питаю, - перебив тато дружину. – Я хочу це від Мишка почути.

Мишко стояв осторонь з опущеною головою і мовчав.

- Кажи, Мишко, ти це зробив?

- Я…

- Добре, - промовив тато, рукою щупаючи товщину барсетки. – Хто з вас тут директор?

Оксана Павлівна махнула рукою, і вони удвох зачинилися у нарадчій кімнаті і довго спілкувалися. Мишко мовчки стояв подалі від мами, намагаючись не потрапляти їй на очі.

Через деякий час тато вийшов (тримаючи у руках барсетку вже набагато тоншу) і без слів направився у коридор. Мати і Мишко пішли за ним.

Наступного ранку Саша, не чекаючи друга, пішов до школи сам. Справа в тому, що ввечері йому подзвонив Мишко і повідомив, що тепер він знаходиться під домашнім арештом. В школу його водитиме мама і забиратиме теж вона, не зважаючи на свій цілодобовий графік роботи. Але Мишкові батьки вирішили все ж присвятити час синові, щоб він іще раз не накоїв чого і не опустив бюджет родини на іще одну кругленьку суму.

Тому, коли Саша прийшов до школи, Михайло вже давно був там. І на місці йому не сиділось…

Справа в тому, що Микола, помітивши, що Мишко ходить до школи з мамою за ручку, намалював на дошці карикатуру. Мишко побачив її і розлютився. І коли Саша заходив у клас, Мишко саме наздоганяв Миколу, щоб «вмити» його брудною ганчіркою для дошки і, таким чином, помститися за неправдиву карикатуру.

Саша сів за свою парту. За хвилину задиханий Мишко сів до нього.

- Ну що там? – сумно промовив Саша.

- Не питай. Ох і перепало ж мені вчора за той журнал.

- Тебе не відрахують?

- Ні, тато про все домовився. Долари їм дав, - пошепки промовив Мишко.

- Чого не сказав, що це я? – здивувався Саша.

- Та, - махнув рукою Мишко, і гордо додав: – Друзів не продаємо!

- Дякую, - посміхнувся Саша.

- Та, - продовжив Мишко. - Це все нічого, якби не домашній арешт. Якщо отримаю погану оцінку, чи так, чи за поведінку – то заберуть ноутбук.

- Невже?

- Ага… Сьогодні о четвертій мама прийде мене забирати. Уявляєш? Микола просто впісяється зі сміху. Але хіба мамі це поясниш… Хоч ти не смійся.

- Не буду, - впевнено відповів Саша.

Розпочався урок. Сьогодні на уроці усі продовжували вчитися малювати масляними фарбами. Уроків малювання в цій школі було багато. Батьки спеціально доплачували за те, щоб дітям викладали не лише основні предмети, але і основи астрономії, більш поглиблену англійську, німецьку, а також музику і танці. Звичайно, платили усі батьки, окрім Сашиної мами. Саша в цей клас потрапив, можна сказати, «по блату». Батько - інвалід, мама на трьох роботах, ще й у Саші якісь там психічні розлади були в дитинстві. І мама доклала усіх зусиль, щоб Саша тут учився – в такій чудовій різносторонній школі. Це вона вибила для Сашка таке «хороше місце» в цьому класі, і завжди цим пишалася. Часто казала: учися, сину, бо інші люди тисячі гривень платять, щоб тут навчатися, а ти – безкоштовно.

Мати, навіть, у Міськвно ходила і заяву якусь писала, показувала там малюнки Саші та його твори, щоб усі оцінили, який син у неї талановитий, та дозволили йому навчатися тут безкоштовно. Спочатку Сашу брати в цей віп-клас не хотіли, але потім якась там мамина знайома подзвонила і якимось чином все ж домовилась. І все, що треба було тепер зробити, це написати іще одну заявку на ім’я директора. Якби ж мама лише знала, як почувався її син у цьому оточенні, то мабуть, з’їла б свою заяву, а Сашка відправила у звичайну школу.

Сьогодні на уроці Мишко старанно малював, щоправда, у альбомі Саші. А Саша у Мишковому. Це вони так спеціально помінялися, щоб Мишко нічого окрім п’ятірок не отримував, і щоб його батьки відмінили той домашній арешт.

Сашко дуже старався і вимальовував фарбами гарну картину. А от у Мишка, як завжди, нічого не виходило.

Сашко був талановитим хлопцем. Щоправда, він ніколи про це не задумувався і своїм розумом, навряд, пишався. Не зважаючи на його суцільні успіхи у навчанні, найкращі роботи, гарні твори, ніхто не визнавав його лідером в цьому класі, і від цього втрачався сам намір – чогось досягати. А навіщо? Якщо цього все одно ніхто не цінує і ніхто не помічає. Мама весь час працює. Тато місяцями у лікарні. А коли вдома, то щось собі майструє, а потім їздить на завод і продає за безцінь. Брат, взагалі, віддалився від родини і або на роботі, або ж у своїй кімнаті за комп’ютером.

Кому ж похвалитися своїм твором, віршем, чи просто щоденником, повним п’ятірок?

У класі заслуг бідного хлопчика також ніхто не помічав. Тут у дітей були зовсім інші критерії оцінки один одного - в чому ти одягнений, наскільки багаті в тебе батьки, від якого дизайнера в тебе сумка, які прикраси. У Сашка цього всього не було, і тому не було про що говорити з усіма своїми однолітками. Він ніколи не літав на літаку за кордон, ніколи не отримував на день народження ноутбук і, чесно, навіть не знав, як він умикається. Що ж він з ними буде обговорювати? Книжки, яких вони не читають?

Попередня
-= 13 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 116.

Останній коментар

красуня 06.08.2020

хочу подякувати автору за таку пречудову книгу


красуня 06.08.2020

книга дуже сумна,схожа на реальність


anonymous9739 07.05.2015

даже сумна книга. наближена до реальностi.


Додати коментар