Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Мій друг Янгол

- А, стоп, - раптом промовила вона. – Наша Ганна Пелистишин сьогодні ж поїхала на олімпіаду серед 6-7 класів з англійської. Здається, у вісімнадцяту школу.

- А, точно, - підтвердила чергова. – Школа та, що на Подолі.

- Ти хлопче не в ту школу забіг, - засміялася завуч. – От, циркачі. Ніякої організації.

Саша щосили стиснув губи, шкіра його почервоніла, а очі якось дивно заблищали. У розпачі, не сказавши ані слова, він побіг.

Хлопець біг по вестибюлем, сподіваючись, що там, на вулиці, його чекає Даша. Вона має щось придумати, вона ж уже стільки придумала – і на таксі його привезла, і випросила у завуча, щоб його пропустили.

Саша вибіг на вулиці. Даша сиділа на сходах.

- Дашо! – крикнув Сашко. – Треба їхати у вісімнадцяту школу.

- У вісімнадцяту? Тьфу! А нащо ж ми їхали сюди? На край міста.

- Поліна сказала…

- Що сказала? Я сама особисто чула вчора, як вчителька казала, що у вісімнадцятій школі олімпіада.

- Поліна сказала, що перенесли, - зітхнув Сашко.

- І ти повірив?

Саша сумно опустив очі.

- Ти якийсь дивний, - встаючи зі сходів, промовила Даша і направилась в сторону зупинки.

- Поїхали, ми ще встигнемо, - прохаючи, промовив Саша.

- Куди встигнемо? На кінець олімпіади? – з сарказмом спитала Даша. – Сашо, уже о пів на одинадцяту. А ми чорт зна де. Нам добиратися до Подолу години півтори, а якщо на мості пробка, то повних дві. Це по-перше. А по-друге, у мене вже немає грошей на таксі… Лише п’ять гривень на маршрутку.

- У мене є гривня, – дістав з кишені м’яту купюру Сашко.

- Супер. Шість гривень. Мабуть, полетимо літаком.

Даша пішла до зупинки. А Саша поплентався за нею.

За хвилину вони сіли у маршрутку, але проїхавши лише пів дороги, вийшли та пішли пішки, бо на мосту була, як завжди, пробка. Саша думав про щось своє – як так вийшло, що Даша опинилась в той момент поруч із ним і підтримала його, хоч і безрезультатно. Він думав про те, що вже вдруге обрав Поліну і вдруге помилився. Знову приніс свого Янгола в жертву, і присвятив усі почуття тій «крадійці віршів». А потрібно ж було навпаки.

Янгол завжди була з ним щира, завжди допомагала, а Поліна лише крутила свої афери на його голові, а він, засліплений її красою, нічого не помічав.

І скільки разів треба обпектися на одному і тому ж, щоб, нарешті, зрозуміти, що вона не потрібна йому?

А потім раптом Даша почала якусь розмову, і Саша відволікся від своїх роздумів про Янгола. Даша щось говорила, навіть, жартувала про те, що вони просто так прокаталися в інший кінець міста – для екскурсії. Саша сміявся. І хоча розмова була не дуже серйозна, Сашкові здалося, що не така вже та Даша і тупа, як каже Мишко. Ще й характер веселий. А ще вона не кинула його в тяжку хвилину, а поїхала з ним в інший кінець міста.

Якби не Даша, то, мабуть, у Саші вже зараз би була істерика, і його забрали б в лікарню з нервовим припадком. І мама бігала б навколо з лікарями. А Саша лежав би марив Поліною. Але завдяки Дарині – вони ідуть собі по мосту, сміються, розмовляють ні про що. А ще вона, навіть, не сердиться на Сашка, що через нього, мабуть, не встигне на своє змагання з волейболу.

А може, вона і є той Янгол… Хоча ні… Янгол казала у неї довгі коси, блакитні очі, та й голос у Янгола такий ніжний м’який, а у Даші хрипкий та вульгарний. І Янгол, вона ж має бути гарна. А не така, як Даша. Ні, вона точно не Янгол.

Наступного дня Саша до школи не пішов. Просто не пішов і все. Бо не захотів нікого бачити. Ні Поліну, ні вчительку, яка задаватиме дурні питання, чого це Саша не прийшов на олімпіаду, ні однокласників, які тикатимуть у Сашу пальцями і шепотітимуться за спиною.

Саша весь день просто дивився телевізор в маминій кімнаті. І після третього уроку до нього з географії втік Мишко. Той здогадався, що в друга щось не гаразд, і вирішив, що Сашко – важливіший для нього за всі уроки, до того ж на четвертому уроці мала бути контрольна. Тому гріх не втекти.

Саша не знав, як тепер після стількох таємниць розповісти Мишкові, наскільки болючий для нього цей обман. Як тепер розповісти про поцілунок у саду, про зустрічі, про прогулянки удвох – про все, що Саша весь цей час приховував.

Але Сашко все ж наважився. Коли Мишко прийшов, хлопець посадив його і просто почав розповідати. Не все, звичайно. Лише про те, як Поліна погано з ним вчинила. Як він до без п’яти дев’ять простояв в очікуванні машини її тата на зупинці. Як потім прибігла Даша і повезла його на край міста в ту школу, де була олімпіада з української. Як потім у них не було грошей на таксі, і вони просто йшли пішки через міст, де була пробка.

Мишко мовчки слухав, не наважуючись нічого сказати. Після кожної Сашкової фрази йому хотілося вставити репліки типу: «А я тобі казав», «а я попереджав», «я тобі сто разів пояснював». Та він тримав усе при собі і просто слухав, як дорослий.

Саша нарешті договорив і подивився у вікно.

Мишко зітхнув, знову подавляючи в собі бажання нагадати другові про свої попередження.

- Знаєш, - нарешті вражено промовив Мишко. – Ти так розповідав, що я уявив, наче Поліна - то диявол, а Даша - то Янгол.

- Янгол, – повторив Сашко

- Що? Думаєш, це вона?

Попередня
-= 46 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 116.

Останній коментар

красуня 06.08.2020

хочу подякувати автору за таку пречудову книгу


красуня 06.08.2020

книга дуже сумна,схожа на реальність


anonymous9739 07.05.2015

даже сумна книга. наближена до реальностi.


Додати коментар