Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Наталі - Андрій Лівадний

* * *
Серед сильної завірюхи важко помітити неозброєним оком, як рухаються вкриті фототропною бронею механізми.
Мертве на вигляд місто не спало.
Теплові контури машин все виразніше проступали на тлі холодного бетону, по якому сікла невпинна поземка.
Перша по справжньому морозна ніч, дала додаткові можливості системам сканування бойових сервомеханізмів, і вони, підкоряючись логіці своїх програм, раптом, не змовляючись, почали проявляти активність, зближуючись з тими цілями, що виявилися неподалеку.
Насправді в рух прийшло близько дев'яноста відсотків кібермеханізмів, що до цих пір ховалися серед руїн. Просто нікому було кинути побічний погляд, щоб оцінити масове переміщення бойової техніки.
Для більшості з них ніч, що настала, стане останньою.
Втім, їм було все рівно.

Наближалася опівніч, коли вітер поступово затихнув, завірюха припинилася, залишивши після себе глибокі замети з навітряного боку руїн, небо роз'яснилося, на ньому велично запанував цілий диск місцевого місяця, та зірки сріблястими розсипами виткали химерний, не знайомий більшості людям візерунок сузір'їв.
Сніг іскрився під місячним світлом, поскрипував під траками вкритих полімером гусениць, уминався під ребристими колесами БПМ [5 БПМ – Бойова планетарна машина.], обсипаючись у глибокі сліди, залишені ступоходами серв-машин або андроїдами піхотної підтримки.
Відбите сяяння повного місяця зробило зримим рух, що зародився на різних рівнях зруйнованого міста ще під час завірюхи. Логіка базових програм неминуче штовхала більшість кинутої тут напівфункціональної планетарної техніки на жорстку конфронтацію, і тільки поодинокі механізми, забезпечені модулями штучного інтелекту, не прагнули тупо вступати в останню сутичку, обережно обходячи звужуюче кільце теплових сигналів.
Пара «Одиночок» Альянсу, що давно пережили смерть своїх пілотів, та декілька андроїдів піхотної підтримки розуміли, що саме повинно трапитися протягом найближчої півгодини, і їхні сигнали повільно рухалися поміж руїн, намагаючись вийти з щільного, небезпечного оточення механізмів, що квапилися назустріч взаємному знищенню.
Серед машин, що проявили мудру обережність, виділялися два особливо цікавих зразка, чия поведінка ніяк не вкладалася в рамки стандартних бойових програм.
Першим був той самий андроїд з характерними слідами температури плавлення на грудному кожусі, другий... при близькому огляді ставало зрозуміло, що другий сигнал хоч і схожий з сигнатурою [6 Сигнатура – у даному контексті термін «сигнатура» має на увазі характерний розподіл енергій, що фіксується сканерами. Карти сигнатур дозволяють без візуального контакту визначити які саме пристрої (відомі людям) працюють під покровом атмосфери.]
бойового дройда, але не може бути ідентифікований як людиноподібна машина. Карта енергосканування відповідала бойовому скафандру, що працює в режимі жорсткої економії автономного ресурсу.
Людина?
Чи просто несправна броньована оболонка?
Важко уявити, що в руїнах міста через декілька місяців після закінчення активної фази бойових дій можуть виявитися люди… проте, бронескафандр (окрім випадків поранення бійця і ввімкнення аварійних автопілотів) не міг рухатися сам по собі, а тим більше – проявляти цілеспрямовану обережність, обходячи район назріваючої сутички.

Через деякий час, коли руїни освітили перші сполохи початку протистояння залишків кібермеханізмів, андроїд і людина знаходилися на паралельних вулицях.
Жодному з них так і не вдалося завершити розпочатий маневр ухиляння, – виснажений ресурс бронескафандра не дозволив людині рухатися з бажаною швидкістю, а андроїд просто заблукав поміж руїн, щось було пошкоджене в системі навігації, та і взагалі дивно, як він зумів реактивуватися після критичних пошкоджень програмно-апаратного ядра?
Індикатор порту віддаленого доступу більше не блимав, а значить воля, що керувала андроїдом, якимсь чином зайняла місце серед резервних ланцюгів керування, повністю перехопивши функції контролю над виконавчими підсистемами.
Так чи інакше дії дройда і людини були схожі – обоє намагалися вийти із зони військового зіткнення, що розгоралося, дотримуючись однакового маршруту.
Їхня дорога вела з міста у напрямку руїн космічного порту, тоді як серв-машини з модулями «Одиночок», що не піддалися загальному переміщенню, просто вичікували, коли сутичка зменшить кількість потенційного супротивника. Зайнявши позиції на пануючих висотах, вони зачаїлися, використовуючи нехитрий тактичний прийом.
Андроїд, в якого лазерним попаданням дійсно виявилася пошкоджена локаційна система глобального контролю місцевості, обережно, зовсім як людина, виглянув із-за рогу будівлі, притискаючись спиною до вкритої памороззю стіни.
Датчики ближнього виявлення зафіксували п'ять активних сигналів. Два ідентифікувалися як «LDL-55», один належав серв-машині класу «Хопліт», якого намагалися атакувати крокуючі лазерні пристрої, наступний був розпізнаний як бот вогневої підтримки, ймовірно він супроводжував легку серв машину, – всі механізми становили певну загрозу, але пильну увагу дройда привернув п'ятий термальний сплеск.
Поведінка машини раптом стала неадекватною.
Енергосканування чітко вказувало, – не більш ніж в двохстах метрах від нього повільно пересувалася людина в бронескафандрі.
Питається, яке діло піхотному дройду до людини?
За великим рахунком, враховуючи автономний режим функціонування – жодного. Людина, не мала ні командних, або інших якихось пріоритетів. Допомагати їй не входило в обов'язки андроїда, але, проте, він прийняв інакше рішення: низько пригинаючись, ховаючись за понівеченими стінами руїн, він короткими перебіганнями рушив уздовж посічених снарядами фасадів, до того місця, де повільно, незграбно рухався маркер бронескафандра.
Небезпечна затія, враховуючи, що «Хопліт» Альянсу становив собою для нього не меншу загрозу, ніж крокуючі лазерні пристрої колоністів. Без знання правильних кодів «свій-чужий» андроїд ризикував бути атакованим з будь-якої із сторін.
Незрозуміло, що керувало ним.
Яскраво-червоний маркер, що позначав позицію людини, повільно наближався.
Вочевидь, людина знаходилася на межі повного виснаження. Конструкція бронескафандра дозволяла підтримувати режим автономного життєзабезпечення впродовж півроку, але стільки не витримувала людська психіка, – це андроїд чомусь знав точно.
В будь-якому разі, він безумовно мав намір допомогти бійцеві десантного підрозділу, який повільно, але вірно виходив на лінію вогню чотирьох машин, що вже вступили в сутичку одна з одною.
Невже він шукав смерті? Або відмовили датчики бронескафандра? Незрозуміло. Пізнавальне маркування читалося цілком виразно...
Передавач дройда запрацював, передаючи коротке повідомлення на відкритій частоті:
«КН-01, ви рухаєтеся в небезпечному напрямі. Зупиніться».
Маркер застиг і на цій самій частоті через деякий час пролунав тихий ледве чутний шепіт:
– Я нічого не бачу... датчики не працюють... Я ледве можу рухатися… Допоможи. Хто б ти не був… благаю…
Система аналізу голосового ряду відразу ж видала результат. Людиною в бронескафандрі виявилася жінка.
– Залишайтеся на місці, мем. Знайдіть надійне укриття. Довкола сервомеханізми. Вони ведуть бій.
– Я бачу... лише відсвіти... – в її голосі пролунав глухий відчай. – Хто ти?
– Піхотна підтримка.
– Андроїд?..
– Так.

Попередня
-= 12 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!