Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Наталі - Андрій Лівадний

* * *
«Гепард» Земцова, завершивши гіперпросторовий стрибок, вийшов у метрику тривимірного космосу на віддалі в сорок тисяч кілометрів від планети.
Після пригноблюючої, що навіювала підсвідомий страх абсолютної порожнечі, де не працювали більшість навігаційних приладів, відчуття хлинули в мозок Андрія буквально з усіх боків – у момент зворотного переходу ожили сенсорні системи штурмовика, передаючи безліч усіляких даних.
На мить Андрію здалося, що він утратив контроль над штурмовиком, – машину закрутило, але дюзи систем орієнтації не ввімкнулися, автоматично компенсуючи обертання, – про це слід було потурбуватися пілотові, як про сотні інших нюансів.
Відкинувши всі інші почуття, він все ж стабілізував «Гепард», подумки проклавши курс до розколеної розмитою лінією термінатора кульки планети.
Її маса давила, вона відчувалася як магніт, що чіпко схопив корабель незримими нитями, сприйняття гравітаційного поля ошелешувало розум, але Андрій зумів побороти відчуття нудоти, – варто було втратити усвідомлення цілісності всіх систем корабля, зосередитися на чомусь одному, переставши сприймати штурмовик, як єдиний комплекс вузлів і агрегатів, – катастрофа гарантована.
На адаптацію у нього залишалося близько десяти хвилин, – за цей час корабель вийде в район низьких орбіт, і там буде потрібна вся увага, вся зосередженість: посадка в нерозвіданій атмосфері на ручному керуванні сама по собі була складною, а внизу його очікували інші сюрпризи, – Земцов ані на секунду не сумнівався, що місто, в руїнах якого він прийняв останній бій, дотепер знаходиться під владою залишків кіберсистем, які поставляться до появи штурмовика вкрай неприязно.

* * *
Андроїд сів, скануючи околиці.
Бій на перехресті розгорявся, і вогневий контакт чотирьох сервомеханізмів, як полум'я свічки притягувало до себе небезпечних «метеликів», чиї датчики в даний момент фіксували зростаючу теплову аномалію.
Дивний тип мислення для нескладного в принципі механізму, яким був дройд піхотної підтримки.
– Офіцере?
Голос, синтезований комунікаційним пристроєм, ніс очевидний відтінок інтонацій, в ньому відчутні були питання, занепокоєння і водночас ледь приховане незадоволення.
– Я тут… – відповів слабкий голос.
Дройд прослизнув поміж похилих плит заваленого перекриття і опинився посеред відносно чистого від уламків простору. Два віконні отвори, що просіли під тягарем завалених поверхів будівлі, перетворилися на подобу вузьких амбразур, довкола громадилися уламки склобетону і, що важливо, – прути арматури, виконані з металокераміки.
– Добре укриття. І достатньо екрановане. – Прокоментував своє враження дройд сівши на коліна поряд з фігурою, що безсило розпласталася біля одного з вікон, в подряпаній, місцями скаліченій фототропній броні.
Дройд розумів: людина зараз напружено стежить за ним через матове забрало гермошолома.
– Ти незрозумілий… – нарешті прошепотіла вона.
– Згоден. – Дройд не став заперечувати очевидний факт. – Але у нас є проблема важливіша за мою неадекватність? Чи не так?
– Так... Ти вирішив допомогти мені… Чому?
Питання було важливим. Від відповіді на нього залежало багато чого, тому і відповідь пролунала без брехні:
– Я також хочу вибратися звідси. Тут, – андроїд кивком указав у бік зірниць, що проривалися в імпровізований бункер через вузькі щілини в завалах, – я в змозі допомогти людині, але що буде потім?
– В якому сенсі?
– Потім, коли ми виберемося звідси? Хто допоможе дройду уникнути утилізації?
Декілька секунд мовчання.
– Я зрозуміла… – Вона говорила ледь чутно, з хворобливим придихом. Від сканерів андроїда не сховався той факт, що бронескафандр був пробитий у декількох місцях: на грудях і правому стегні красувалися спінені назовні грудки аварійного герметика. – Якщо… виберемося звідси… я допоможу тобі.
– Здогадалася хто я такий?
– Здогадалася.
– Тоді є сенс познайомитися. Нехай поки що механічні істукани нівечать один одного... нам потім буде простіше.
– Згодна... Мене звуть Ольга. Лейтенант Ольга Званська.
– Ти пілот серв-машини? – На всякий випадок вирішив перевірити дройд правильність тлумачення маркування бронескафандра.
– Ні. Космічна піхота. Ми здійснювали зачистку...
Їй було боляче розмовляти.
Зачистка. Андроїд тільки похитав головою. Востаннє десантні кораблі Флоту Колоній здійснювали посадку в районі мегаполісу два місяці тому.
– Мене поранило. Нарвалася на «Хопліт» Альянсу. Більше нічого не пам'ятаю. Опритомніла три доби тому. Відчуваю, що минуло багато часу… але скільки не знаю...
– Два місяці. – Відповів дройд. – Система життєзабезпечення працює?
– На резерві.
– Давай я заряджу твій скафандр. Як сама вважаєш – рани затягнулися?
– Думаю, що так. Тільки без сервомускулатури не можу зробити ані кроку.
– Це зараз виправимо.
Людиноподібний механізм схилився над фігурою в бронескафандрі, підключаючи до роз'ємів кабель для заряджання.
– Безглуздо як... І неправдоподібно... – Тихо прошепотіла Ольга. – Я так раділа, взнавши що війна закінчилася…
– І аж ніяк не думала що тебе буде рятувати дройд Земного Альянсу?
– Точно... Як мені називати тебе?
Людиноподібна машина трохи забарилася із відповіддю.
– Називай мене…
Закінчення фрази потонуло в пекельному гуркоті розриву.
Це залп ракетної установки зачепив руїни, де ховалися дройд і людина.
Бій назовні розгорявся неабиякий.

Попередня
-= 13 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!