Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Наталі - Андрій Лівадний

* * *
Господар приватної космоверфі дійсно виявився діловою людиною, після дзвінка Ульріха він особисто з'явився в офісі, аби зустріти клієнта.
– Едуард. Що-небудь вип'єте, Андрію Миколайовичу? – Запитав він, обмінявшись із Земцовим рукостисканням. – Я в курсі, що у нас мало часу, але все таки…
– Я не п'ю. – Відповів Андрій. – Давайте до справи. Часу дійсно немає.
– Без проблем. Але ніхто не заборонить поєднати приємне з корисним. Від кави, сподіваюся, не відмовитеся? – Він обернувся, і, змінивши тон, крикнув у оманливу порожнечу суміжних офісних приміщень:
– Енжі, де тебе носить? Дві кави, швидко!
– Та все ж, пане Колганов, я волів би поглянути на малі кораблі, що є у вас.
– Для цього не потрібно нікуди ходити. – Заспокоїв Андрія власник верфі. – Тут встановлена прекрасна проекційна система. Ми зможемо проглянути зразки товару, не виходячи з офісу. Який клас вас цікавить? Можу запропонувати прекрасну космічну яхту...
– Не варто. – Земцов жестом зупинив Колганова, що потягнувся було до панелі управління проекційним пристроєм. – Мій інтерес лежить в іншій площині. Що скажете відносно вживаних зразків?
На обличчі Едуарда Колганова промайнула тінь незадоволення.
– Хіба я подібний на лахмітника? – З нерозумінням поглянувши на Земцова довідався він. – Верф працює за індивідуальними замовленнями. До нас звертаються особи, яких не задовольняють серійні зразки космічної техніки. Але – запевняю вас, хоч ми і тримаємо деяку кількість побудованих, але не забраних моделей…
– Ваш подив зрозумілий. Не ходитимемо навкруги. Мені необхідний бойовий зразок. З озброєнням і гіпердрайвом.
– Це протизаконно.
– Погоджуюся... – Андрій хотів продовжити думку, але у цей момент з суміжного приміщення з'явився людиноподібний сервомеханізм, з двома чашками кави на підносі.
По спині Земцова миттєво прослизнуло коротке тремтіння.
Кібермеханізм був ні чим іншим, як вельми пошарпаним дройдом піхотної підтримки, якого намагалися привести в «божеський вигляд», забезпечивши покриттям із піноплоті, яка так і не змогла згладити характерні форми броньованих кожухів, що взагалі не нагадували рельєф людської фігури.
Навіть спеціальне гніздо, розташоване в правій скроневій області, призначене для інтеграції модуля «Одиночка», хоча і порожнє, але виглядало зловісним…
– Не «Х’юго-12», звичайно, – перехопивши крижаний погляд Земцова сказав Колганов, – але...
– Звідки у вас андроїд піхотної підтримки, та ще й виробництва Альянсу?
– Він безпечний.
– Це не відповідь.
– Але ви, я так розумію, не слідчий?
– Едуарде, я задаю не пусті запитання. Мені не потрібна яхта. Мені потрібний «Гепард» або «Фантом», бажано перше, зі справним гіпердрайвом. Тільки не говоріть, що у вас нічого немає. Звідки ви взяли піхотного дройда?
– Ну… Наша верф дійсно приймає деяку кількість малотоннажних судів, на переоснащення, так би мовити. Їх нам поставляють люди, техніки з полів битв, які промишляють їхнім збором.
Колганов все ще не вирішив, можна довіряти цьому дивному типові чи ні, але дилему вирішив стукіт у двері, що пролунав через декілька хвилин.
Двері офісу прочинилися, і на порозі виник Ульріх.
Його кадик сіпався в два рази частіше, ніж при першому знайомстві з Земцовим. Виникало неприємне відчуття, що парубок постійно нервово глитає.
У руках він тримав новенький кейс з металопластика.
– Це ваше. – Він поставив кейс поряд із кріслом, в якому сидів Андрій. – Я зникаю. Найближчими днями мене не шукай, Еде, гаразд?
Колганов знизав плечима. Він все ще погано розумів ситуацію.
Андрій підняв погляд на Ульріха:
– Все по чесному?
– Як домовлялися.
– Ти мене не бачив. І я тебе також. – Земцов узяв кейс, відкрив замки, і, поклавши на стіл, відкрив перед господарем верфі його вміст.
Усередині лежали роздуті щільні пачки мерехтливих банкнот центрального банку Еліо.
– Мені потрібний корабель. За готівку.
Ульріх до цього моменту вже зник, немов розчинився в повітрі.
Едуард узяв одну з пачок, і професійним рухом пробіг кінчиками пальців по банкнотам.
Гроші були справжніми, вже не раз переходили з рук в руки, різних років випуску.
Жодної фальші.
– У мене є «Гепард». – Нарешті промовив він. – На жаль не можу поручитися за боєкомплект... наскільки пам’ятаю ракетні льохи порожні, а ось до вакуумних турелей боєзапас знайдеться.
– Що ще?
– В якому розумінні?
– Які ще дефекти в корабля?
– Зараз поглянемо детально. Приберіть це. – Він указав на гроші. Сюди можуть заглянути.
Земцов закрив кейс.
Секундою пізніше запрацював проекційний пристрій, викресливши в повітрі голографічну схему орбітального штурмовика класу «Гепард».
– Як бачите гіпердрайв справний, енергосистеми також, проблеми тільки з автопілотом. Ось сюди влучив снаряд, – він обкреслив лазерною указкою частину комп'ютерних блоків, виділених на схемі червоним кольором. – За пару годин цього не виправити.
– Ручний режим перевіряли?
– Ну, а як ви думаєте він потрапив до нас? Його переганяли через гіперсферу на ручному керуванні.
– Що з боєкомплектом? Уточніть.
– Дивіться самі. Я не фахівець у цій сфері. Зазвичай ми демонтуємо все озброєння, але даний зразок потрапив до нас недавно, і над ним ще не проводилися жодні роботи.
Земцов швидко, але ретельно перевірив ключові вузли комп'ютерної мережі і пов'язані з ними виконавчі механізми.
Якщо схема не брехала, тоді верхня і нижня півсфери були прикриті достатньо добре – шість спарених компресійно-магнітних гармат з половиною штатного боєкомплекту, плюс два лазери на носі і на кормі.
Прорвуся. – Подумки вирішив він.
– Що з планетарним пальним? – Вголос запитав Андрій.
– Ми заправимо ємкості.
– В такому разі називайте ціну.
– Ви дійсно хочете купити його? Без автопілота?
– Мені не потрібний автопілот.
– А мені пане Земцов не потрібні проблеми. – Колганов спідлоба поглянув на кейс із грошима і, зітхнувши, пояснив:
– Боюся, що ви вирішили затіяти небезпечну авантюру. Без систем автоматичного пілотування можна зробити лише короткий вояж. Значить ціль – у системі Еліо?
– Заспокойтеся. Ви самі сказали, що «Гепард» прийшов на ручному керуванні з віддаленої області простору.
– Ну, так. Але його привів дуже професійний пілот. Він ас.
Андрій посміхнувся.
– Не думаю, щоби справжні аси промишляли збором старої техніки. При нинішньому дефіциті пілотів це просто невигідно. Що стосується мене... – погляд Земцова знову став холодним, колючим, – тридцять років тому я закінчив школу астронавтики, тут, на Еліо. Мені було сімнадцять, коли розпочалася війна. Знаєте історію, пане Колганов?
Той мовчки кивнув.
– Напевно вам розповідали в школі про хлопців, – молодих випускників академії, тих, хто відбивав перші атаки Земного флоту, на переобладнаних допотопних суденцях?
– Так.
– Так от, на тих кораблях не було автопілотів. – Земцов встав. – Моя ціль нехай вас не хвилює. Називайте ціну, і я забираю корабель. Скільки часу піде на дозаправку планетарних двигунів?
– Тридцять хвилин.
– Тоді не тягнімо час.
Едуард не знайшовся що відповісти. Він навіть про ціну зараз подумав лише мимохідь, – до нього нарешті дійшло, що Земцов говорить абсолютно серйозно, але повірити, що він із тих самих…
Піднявши погляд він наважився поглянути у вічі Андрію, і з тремтінням зрозумів: так із тих...
Виявляється у процвітаючого бізнесмена був свій погляд на історію.
– Я віддам «Гепард» по закупівельній ціні. Зверху візьму тільки за пальне.
– Чому? – Миттєво насторожився Андрій.
– Я добре вчився. – Сказав Колганов. – Принаймні історію любив. Знаєте, що говорив нам викладач?
– Ну?
– Він говорив, що ніхто з нас не з'явився би на світ, зумій крейсера Альянсу підійти до планети для повторного бомбардування.
Андрій кивнув, подумавши, що дуже швидко, поспішно розставив всі знаки в сучасному суспільстві.
Можливо він дуже помилявся, оцінюючи його.

Попередня
-= 9 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!