Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Олена й Аспірин

Біля автомата, що продає напої, не було ні душі. Аспірин зупинився (на нього налетіли ззаду), але перевести подих не встиг: у темному закутку, прихилившись до бляшаного боку автомата, стояв знайомий скрипковий футляр.

Він кинувся вперед. На вологому асфальті не залишилося слідів: якби не футляр, він би повірив, що Олена не виконала задумане. Або вибрала для вирішального концерту інше місце. Або спізнилася. Або пожартувала. Або не прийшла.

Футляр був порожній. Аспірин безпомічно озирнувся. Люди проходили мимо, ніхто й голови не повернув.

.. .Спочатку він зі скандалом проривався з етеру. Відтак застряг у заторі. Тоді покинув машину в якомусь подвір’ї й спустився в метро, а потяги йшли переповнені, Аспірин, сам не знаючи як, пропустив свою станцію… Але ж та пісня повинна звучати майже три години, він все одно устиг би!

Він крутив у руках каніфоль і уявляв, як із юрби назустріч Олениній грі раптом виходить її брат… який він? Вони беруться за руки і проходять крізь стіну… чи куди? І зараз вони там, у світі без страху і смерті, Олена виконала те, чого так прагнула, вона навіть попрощатися встигла, і він, Аспірин, може заспокоїтися і зітхнути з полегшенням…

Він закрив футляр і поставив його в куток біля автомата. Потім знову взяв у руки: йому спала на гадку моторошна асоціація. Він подумав, що цей футляр — як одяг потопельника на порожньому березі. Не наважуючись випустити з рук те останнє, що залишилося від Олени, він відійшов до аптечного кіоска.

— Доброго дня, я ді-джей Аспірин. Ви не чули, що тут трапилося?

— Та галасував хтось, — охоче відгукнулася провізорша. — Бійка була, здається. Або пікет. З будки не розбереш. Тут у нас вічно: як не цигани чи хлопці з гітарою, то якесь божевільне дівчисько на скрипці грає.

— А сьогодні? Теж грала?

— Кажу ж: не знаю. Народ штовхався дуже, шуміли, і валідол у мене майже весь вийшов.

— Коли це було?

— З півгодини тому… Розійшлися ось нещодавно. Аспірин берете, щось іще?

І протягнула упаковку таблеток.

Вертячи в руках щойно куплений аспірин, він дістався виходу, де стояли, демонстративно не дивлячись одне на одного, бабуся з насіннячком у кошику й пара молодих ментів — високий і низенький. Менти були схожі на зимових голубів — скуйовджені, вовкуваті й розгублені.

— Мужики, — швидко запитав Аспірин, — тут дівка зі скрипкою була?

Високий глянув похмуро. Маленький — із підозрою.

— Документи, — чомусь сказав високий. Аспірин витяг із внутрішньої кишені паспорт:

— Гримальський Олексій. Ді-джей Аспірин.

Менти переглянулися.

— То як, дівка зі скрипкою була?

— Прибацана дівка, — признався маленький.

— Куди вона потім поділася? Її забрали? Хто? Як вони виглядали?

— Забереш таку! — Маленький глянув убік. — Хтось її кришує конкретно. А ти їй хто?

— Я її батько, — сказав Аспірин.

-Що?!

— Я її батько. — Аспірин прокашлявся. — У мене й свідоцтво є. Вона… ну, в неї з головою не все гаразд. Куди її забрали, куди мені по неї їхати, ну скажіть!

— Пішла вона, — неприязно сказав високий.

— Куди?!

— Додому. А куди ще?

— Але ж удома її немає!

— А ти перевір, — сказав маленький. — Зараз не літо, у парку бомжувати. Замерзне, жерти захоче — і прийде. Нікуди не дінеться. Так, ану швидко збираємо шмотки!

Остання фраза стосувалася не Аспірина, а торговки шкарпетками, яка несподівано зринула по сусідству. Маленький мент виявився майже гіпнотизером — Аспірин раптом виразно побачив Олену, втомлену, замерзлу, яка переступає поріг квартири зі скрипкою під пахвою. Бо й справді — куди їй подітися?!

Він вийшов із переходу й, прихилившись плечем до мокрого дерева, набрав номер на мобілці.

Ніхто не відповідав. Довгі гудки.

* * *

— Олено!

Побачивши темні вікна, він сподівався, що вона, може, лягла спати й загасила світло. Але диван був порожній, і плед акуратно складений поверх подушки. Висихала в кутку ялинка. Стопками лежали диски на музичному центрі, на піаніно лежали ноти, здебільшого ксерокопії.

Він поклав футляр на край дивана — і оглянув усе ще раз, згадавши щось дуже важливе.

Мишка не було!

Аспірин обшукав квартиру. Намацав пістолет на антресолях. Потім сів на кухні, обперся ліктями об вичищений до блиску стіл і задумався, як на іспиті.

Вона пішла назавжди — з Мишком.

Але перш ніж піти назавжди, їй треба було зіграти його пісню — від початку й до кінця. У переході.

А якщо Мишко був із нею в переході — Олену ж ніхто не міг скривдити?

Тобто безкарно не міг.

Але калюжі крові й міліцейської облоги в переході не було? Отже, на Олену не кидалися з парасольками навпереваги?

Попередня
-= 69 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!