Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Павло Штепа УКРАЇНЕЦЬ І МОСКВИН Дві протилежності

За часів Святослава Великого перший ключ мали хозари, другий — греки. Святослав Великий добре розумів, що Русь із‑за свого географічного положення на межі двох світів, не вдержить своєї державної незалежності, якщо не виросте на світову потугу. Він розумів у X ст. те, чого не розуміли наші недойшлі політики в XX ст., що селянська Русь не може вирости на світову потугу, щоб оборонити свою волю, навіть хоч би і намагалася.

За старих часів (і не лише за старих) джерелом багатства була закордонна торгівля. Святослав Великий дуже добре розумів, як і чому маленький народець — греки, виріс на світову імперію; теж розумів він джерело багатства і сили Хозарської держави. Відібрати ключі від торговельних шляхів від хозарів і від греків, с. т. стати твердо лівою ногою на Волзі, а правою на Дунаю, і взяти в українські руки керму міжнародною торгівлею на всьому великому просторі, що його пов'язують ці два великі торговельні шляхи, — це був справді ґеніяльний план великого державного мужа — нашого імператора Святослава Великого.

Ми не сумніваємось, що якби Святослав Великий прожив був ще 10–20 років, то він був би той план виконав. Та наша щербата історична доля не дала йому тих 10–20 років, як не дала і другому нашому велетневі — Великому Богданові 5–10 років на вирішальний удар по зненавидженій ним Московщині.

Була би доля продовжила віку цим нашим державним велетням — була б не мала Україна ані татарської, ані полтавської катастроф. А світ не стояв би нині перед загрозою знищення людського роду на нашій планеті.

Бо цю загрозу — Московську імперію — Україна була б знищила вже при її зародженню.

XXIV. ДЕРЖАВНИЦЬКА ТРАДИЦІЯ УКРАЇНИ


У попередніх розділах ми переповіли дещо з праісторії України. І лише дещо; багато пропустили; багато скоротили. Підсумуймо сказане.

На незатоплених морем суходолах — островах Европи за передльодової доби зародилася пралюдина і розвинулася на первісну людину. Одним з таких островів була Україна. Внаслідок дальших геологічних та кліматичних процесів в Україні створилися умови для розвитку тваринного життя значно сприятливіші, ніж в інших частинах Европи. Тому в Україні первісна людина скорше і більше розмножилася, раніше стала на шлях цивілізації, як в інших частинах сточища Чорного та Середземного морів. За льодової доби первісні люди західної Европи вигинули, а в Україні велика частина їх мусила тікати від льодовика на південь — до Малої Азії, північної Африки, навіть до Індії. Цим первісним людям Европи німецькі історики дали ім'я «індо–ґермани», французькі — індо–европейці», англійські — «арійці», а ми називаємо «праруси».

По льодовій добі праруси, що залишилися в Україні, так розмножилися, що мусили розселюватися на всі сусідні землі, крім Півночі, де ще були великі холоди від близького льодовика. Ці емігранти з України стали зародками майже всіх сучасних європейських народів. Майже всіх, тому що до Европи емігрували також і люди з Малої Азії та Африки. Частина їх була праруси (етруски, кельти), нащадки тих прарусів, які колись втекли від льодовика з України, але частина була нащадками пралюдини, яка зародилася і розвинулася в самій Малій Азії (греки, ґермани). Пізніше, за праісторичної ще доби, було ще більше переселювань різних народів чи племен і з України і до України, Але характеристичною їх ознакою було походження від прарусів. З України емігрували до Малої Азії кімри, гітити, а до Европи — кельти. Отже, праруси за часів далекої праісторії заселювали всю Европу, крім її північної частини, та більшу частину Малої Азії. Окремі відгалуження бачимо в Північній Африці та Індії.

За праісторичних часів вся Европа була вкрита пралісом, і тому праевропейці жили з полювання та рибальства. На півдні ж України ліс не міг рости на лесі, і тому утворився степ, частинно лісостеп, отже, створилися природні передумови для скотарства та рільництва. З тих причин праруси в Україні перші з усіх народів Европи почали займатися скотарством та рільництвом, а це було рівнозначно з початком вищої людської цивілізації та культури. Таким чином, Праукраїна випередила на багато століть західноєвропейські народи в культурному розвитку, що і бачимо в трипільській культурі.

Праруси трипільської доби були дуже великим (перелюдненим) культурним, скотарсько–рільничим і торговельним народом. Отже, ясна річ, мусили мати (і мали) упорядкований суспільний лад — державу. Трипільська культура мала на всі 100% український характер. Отже, маємо повне, обґрунтоване право вважати цю державу першою державою української нації або першою добою української державносте; добою, яку, за браком іншого означення, називаємо трипільською. Назва наступної доби цієї держави — «скитська» — цілком штучна, накинена греками пізнішим історикам, які пов'язали цю грецьку назву з гіпотетичним приходом в Україну мітичних іранців в VII ст. до Р. X.

Попередня
-= 167 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!