Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Первісний вчитель Немович

молодості прекрасний друг – вогонь, який всі ми повинні почитати, нерідко надовго залишав наші стоянки. Іноді цілими місяцями, а то й роками, ми,без  вогню, тренували  свої  щелепи, пережовуючи сиру їжу.

Отож беріться за їжу, діти. Пора!

І діти з жадібністю накинулися на жалюгідне частування, яке їм роздав

старий. Після цього мізерного обіду , який тільки трохи притамував почуття голоду мандрівників, старий наказав дітям відпочити.

Вони тісно притулилися одне до одного, щоб краще зігрітися, і відразу

заснули важким сном.

Тільки один Кряк ні на хвилину не міг зімкнути очей. Скоро з ним будуть звертатися як до дорослого, – ця думка не давала йому

заснути. Він лежав нерухомо і крадькома, з глибокою любов’ю і навіть з

деяким острахом спостерігав за Немовичем. Адже старий ватаг  стільки перебачив на своєму віку. Ого!,  скільки таємничих і чудових речей знає.

Старий, повільно пережовуючи корінь, уважно, пильним і досвідченим

оком оглядав один за іншим куски кременю, що лежали біля нього.

Нарешті він вибрав кремінь, округлий і довгий, схожий на огірок, і,

притримуючи його ногами, поставив сторч.

Кряк намагався запам’ятати кожен рух старого. Коли кремінь був міцно затиснутий в цих природних лещатах, старий узяв обома руками  інший камінь, важчий, і кілька разів обережно вдарив ним по  закругленій  верхівці кременю. Легкі, ледь помітні тріщини павутинкою  пробігли вздовж  усього кременю. Потім старий акуратно приклав цей грубий молот до оббитої верхівки і навалився на нього всім своїм тілом з такою силою, що жили здулися на його чолі, при цьому він злегка повертав верхній камінь, від боків кременю відлітали довгі осколки різної ширини, схожі на довгасті півмісяці, з одного краю товсті і шорсткі, з іншого -

тонкі і гострі. Вони падали і розсипалися по піску, немов пелюстки

великої зів’ялої квітки. Старий передихнув трохи, потім вибрав один з найбільших осколків і почав оббивати його легкими частими ударами, надаючи йому форму наконечника для списа.

Хлопці, що проснулися від цокання каміння, мимоволі скрикнули від подиву і захоплення: вони власними очима  побачили, як виготовляють ножі та наконечники для списів і стріл…

Діти без перешкоди повернулися додому до настання ночі. Рідна печера, жалюгідна і димна, здалася дітям затишним житлом. Кругом піднімалися міцні кам’яні стіни, а яскравий вогонь ніжно пестив і зігрівав їх.

Вогонь – найкращий друг людини: він перемагає холод, він відлякує диких звірів.   Але є один ворог, проти якого безсилий навіть вогонь.

Цей вічний ворог завжди підстерігає людину і несе їй  погибель,

варто тільки перестати з ним боротися, ім’я йому – голод.

Минуло чотири довгі дні з тих пір, як діти повернулися в печеру, а

мисливці все ще не повернулися. Чи заблукали вони у лісі,? А може  полювання не вдалося і вони марно нишпорять досі по лісу? Хоч-що могло трапитися… Ніхто не знав що…

Але  Немович,  матері, і діти звикли до таких довгих розлучень.

Вони знали – мисливці спритні, сильні і зовсім не турбувалися про них.

Однак запаси провізії  вичерпались. Невеликий шматок протухлої корови  - залишок від минулого полювання – з’їли ще в перші дні.

Попередня
-= 4 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!