Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Пісня про Роланда

9

...бізанок щирозлотих... - йдеться про золоті візантійські монети - «бізанки» («бізантинки»), що мали широкий обіг у інших країнах.

10

В тих джерелах... - теплі джерела поблизу Ахена.

12

...Одж\'єр... - або Одж\'єр-Данець, популярний герой старофранцузького епосу, син данського короля, один з улюблених помічників Карла.

Турпін-архієпископ... - архієпископ Реймса (753-754), улюблений герой багатьох епічних поем, зокрема «П. про P.». Одна з хронік розповідає про запис Турпіном подій Ронсевальської битви. ...Річард з Анрі... - Річард І Старий, або Безстрашний (пом. 996), герцог Нормандії. Про його небожа нічого не відомо. ...Ацелін... граф гасконський... - відомостей про нього не залишилося. Очевидно, щодо дворянського звання припущено історичну помилку - Гасконь тоді була герцогством. Мілон, Тедбальт із Реймса, Джер ер з Джеріном - про них нічого не відомо.

Ганелон - можливо, його прообразом став зрадник Карла Лисого граф Ганіло, якого судили 859 p., але виправдали. Щоправда, слава зрадника так і залишилася за ним до кінця життя.

14

Нобль - сучасне містечко Наполь неподалеку від Сарагоси. Коммібль - назва вигаданого міста.

Вальтерна - капуцинський замок у 100 км від Сарагоси. Піно, ічідела, Себілья... - містечка на шляху до Сарагоси (суч. Пенья, Тудела, Севіль).

Базан, Базилій - можливо, герої якихось сказань. Випадки страти послів неодноразово траплялися в часи Хрестових походів. Альтілья - очевидно, назва походить від ісп. altilla - пагорб.

16

Найм - легендарний баварський герцог, мудрий радник Карла; вигадана особа.

20

...вітчим мій... - Роланд сам називає себе пасербом Ганелона. За однією версією Роланд був сином Берти, сестри Карла і Міло-на; вдруге Берта вийшла заміж за Ганелона. За іншою - сином Карла, який мав зв\'язок з сестрою Гіслою, пізніше вона вийшла заміж за Ганелона.

23

...Болдуїн... - відповідно до хроніки XIII ст. синами Берти і Мілона були Роланд і Болдуїн, але про останнього говорили, що він син Ганелона.

27

...меч Морглейс... - в епічних поемах особливо важливі для лицаря речі мають особисті імена. Меч Роланда називається Дюрандаль, Карла - Джойоз, Баліганта - Прецьйоз. Пінабел - соратник Ганелона, який у кінці намагається врятувати свого сеньйора і б\'ється з Тьєррі.

28

...захопив Калабрію і Пулью... - історично недостовірно, Апулії та Калабрії Карл ніколи не завойовував, це були незалежні прикордонні землі.

до Англії доплив... - також історично хибно, Карл у Англії не був.

29

Під Каркассоном взяв... - місто-фортеця на півдні Франції, відоме ще з часів римського володарювання, проте ніким підкорене не було.

Попередня
-= 78 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 9.

Останній коментар

  30.01.2016

Ух ты Вот за это благодарчикhttp://agrolinepro.ru/agricultural-machinery>.


  29.01.2016

Многовато,но понятно и интересно,спасибо владатилям сайта


  10.01.2015

Сколько здесь вообще страниц?


Додати коментар