Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Пісня про Роланда

143

Гармалья, Альферна, Карфаген - області та держави в Північній Африці.

150

І граф Роланд ридає... - мужні епічні герої часто плачуть, непритомніють, що не суперечило уявленню про їхню відвагу. Плачуть Карл, Марсілій, Роланд, Балігант. Ці зовнішні вияви переживань мали свідчити про силу і щирість почуттів.

152

Маельгуд - географічна назва, не відома вченим.

Дроон - ім\'я історично не зафіксоване.

155

...святий Егідій... - барон Егідій жив на межі VII - VIII ст., йому приписується авторство кількох хронік.

165

арпан - старовинна міра площі (30-50 соток). Тут - кілька метрів.

172

...меч віддати капітану... - мається на увазі «державний капітан», так називали вищих феодалів (герцогів, маркграфів, графів), які самі роздавали ділянки землі - феоди. Наступний перелік Роландом завойованих ним земель містить багато неточностей. Це можна гіпотетично пояснити тим, що автор поеми спирався не на мало відомі на той час історичні факти, а на чутки і легенди.

Мен, Пуату, Анжу, Прованс, Аквітанія, Баварія, Фландрія - всі ці території дістав Карл у спадщину. Саксонія, Ломбардія - завойовані Карлом (відповідно 804 і 771). Бретань Карл так і не завоював, хоч і взяв заручників. Нормандія як незалежна держава ніколи не існувала. Романья - область Італії, була передана Карлом Папі Римському. Шотландія, Ірландія, Уельс, Англія, Константинополь, Болгарія, Польща - ніколи під владою Карла не були. Досі не з\'ясовано, яку народність автор позначає словом «поляки». Деякі вчені вважають, що це поляни, які мешкали на території сучасної Київської області.

174

...до Неба рукавицю простягає... - за доби Середньовіччя цей жест означав визнання себе васалом або виклик на двобій. Тут Роланд таким чином оголошує себе васалом Бога.

179

...затримав біг світила... - тут використаний біблійний сюжет про чудо, явлене Богом Ісусу Навіну - сонце зупинилося до кінця битви (кн. Іс. Навіна, гл. 10, 12-13).

180

Валь-Тенебра... - у перекладі «Темний Яр», «Темний Діл», географічне розташування лишається невідомим.

183

Джойоз - від фр. joyeux - «радісний», меч Карла, з яким пов\'язано багато легенд.

185

Очевидно, це перше сновидіння сповіщає про майбутню тяжку війну з африканським військом Баліганта. Останній епізод - бій Карла з левом, - можливо, пророчить бій Карла з Балігантом.

186

Друге сновидіння має прозоріший зміст. Ведмідь на ланцюгу - Ганелон, 30 інших ведмедів з Арденнського лісу - 30 родичів Ганелона, які стали на його захист; хорт - лицар Тьєррі, який викликає на двобій «найстрашнішого звіра» - Пінабела.

189

До вавилонського еміра... - йдеться не про стародавній Вавилон, державу, що існувала в Месопотамії до VI ст. до н. є., а про «Новий Вавилон» - так за доби Середньовіччя називали Каїр. Старіший за Вергілія й Гомера... - хронологічна гіпербола, оскільки Гомер жив у кінці IX-VIII ст. до н. є., Вергілій - у І ст. до. н. є.

Попередня
-= 82 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 9.

Останній коментар

  30.01.2016

Ух ты Вот за это благодарчикhttp://agrolinepro.ru/agricultural-machinery>.


  29.01.2016

Многовато,но понятно и интересно,спасибо владатилям сайта


  10.01.2015

Сколько здесь вообще страниц?


Додати коментар