Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Пістрява стрічка

З моєї розповіді ви можете зрозуміти, що в житті — і моєму, і сестри — мало було веселого. Ніхто не хотів найматися до нас прислугою, і тривалий час усю домашню роботу ми виконували самі. Сестрі було всього тридцять років, коли вона померла, а в неї вже починала пробиватися сивина, як зараз оце в мене.

— То ваша сестра померла?

— Вона померла рівно два роки тому, і саме про її смерть я й хочу вам розповісти. Ви самі розумієте, що за таких обставин ми майже не зустрічалися з людьми нашого віку й нашого кола. Правда, у нас є незаміжня тітка, сестра нашої матері, міс Гонорія Вестфайл, котра живе біля Харроу, і час від часу нас відпускали погостювати в неї. Два роки тому Джулія святкувала там Різдво і зустрілася з відставним майором флоту, який став її нареченим. Повернувшись додому, вона розповіла про свої заручини нашому вітчиму. Вітчим не заперечував проти її заміжжя, але за два тижні до весілля сталася жахлива подія, що позбавила мене моєї єдиної подруги…

Шерлок Холмс сидів у кріслі, відкинувшись назад і підклавши під голову диванну подушку. Очі його були заплющені. Та ось він підняв голову і глянув на відвідувачку.

— Прошу вас, розповідайте, не пропускаючи найменшої подробиці, - попросив він.

— Мені легко бути точною; бо всі події тих жахливих днів закарбувалися в моїй пам'яті… Як я вже говорила, наш будинок дуже старий, і тільки одне крило придатне для житла. На нижньому поверсі розміщаються спальні, вітальні знаходяться посередині. У першій спальні спить лікар Ройлотт, у другій спала моя сестра, а в третій — я. Спальні не сполучаються між собою, але всі вони виходять у спільний коридор. Чи досить зрозуміло я розповідаю?.

— Так, цілком.

— Вікна всіх трьох спалень виходять на галявину. Тієї фатальної ночі лікар Ройлотт рано пішов до себе, але ми знали, що він ще не ліг, бо сестрі моїй довго докучав запах міцних індійських сигар, які він мав звичку курити. Сестра не виносила цього запаху і прийшла до моєї кімнати, де ми просиділи якийсь час, розмовляючи про її майбутнє заміжжя. Об одинадцятій годині вона встала й хотіла піти, але біля дверей зупинилась і спитала мене:

«Елен, а тобі не здається, що вночі хтось свистить?»

«Ні» — відповіла я.

«Сподіваюся, ти ж не свистиш уві сні?»

«Звичайно, ні. А в чому річ?»

«Останнім часом, годині о третій ночі, мені ясно чується тихий, виразний свист. Я сплю дуже сторожко, і цей свист мене будить. Не можу зрозуміти, звідки він лунає — чи із сусідньої кімнати, чи з галявини. Я давно вже хотіла спитати в тебе, чи ти чула його».

«Ні, не чула. Може, свистять ці паскудні цигани?»

«Цілком можливо. Проте якби свист долинав із галявини, то ти теж чула б його».

«Я сплю набагато міцніше від тебе!».

«Утім, усе це дрібниці», — усміхнулася сестра, виходячи, і за якусь мить я почула, як у замку її дверей клацнув ключ.

— Он як! — сказав Холмс. — Ви на ніч завжди замикаєтеся на ключ?

— Завжди.

— А чому?

— Я, здається, вже згадувала, що в лікаря жили гепард і павіан. Ми почувалися в безпеці лише тоді, коли двері були замкнені на ключ.

— Розумію. Прошу, продовжуйте.

— Вночі я не могла заснути. Неясне відчуття якогось невідворотного нещастя охопило мене. Ми ж близнята, а ви знаєте, якими тонкими узами зв'язані настільки близькі душі. Ніч була моторошна: завивав вітер, дощ тарабанив у вікна. І раптом серед бурі почувся жахливий крик. То кричала моя сестра. Я скочила з ліжка і, накинувши велику хустку, вибігла в коридор. Коли я відчинила двері, мені здалося, що я чую тихий свист, саме такий, як розповідала сестра, а потім щось брязнуло, немов на землю упав важкий металевий предмет. Підбігши до кімнати сестри, я побачила, що двері тихо відхиляються туди-сюди. Я спинилася, вражена жахом, не розуміючи, що відбувається. При світлі лампи, що горіла в коридорі, я побачила мою сестру — хитаючись, як п'яна, з пополотнілим від жаху обличчям, вона простягала руки вперед, немов благала про допомогу. Кинувшись до неї, я обійняла її, але в цю мить коліна сестри підігнулись, і вона впала додолу. Її всю корчило, немов від нестерпного болю, руки і ноги судомило. Спочатку мені здалося, що вона мене нс впізнає, але коли я схилилася над нею, вона раптом скрикнула… О, я ніколи не забуду того страшного голосу!

«Боже мій, Елен! — кричала вона. — Стрічка! Пістрява стрічка!»

Вона силкувалася ще щось сказати, показуючи пальцем у бік лікаревої кімнати, але новий приступ судорог урвав її мову. Я вибігла з кімнати і з криком побігла за вітчимом. Він уже поспішав мені назустріч у нічному халаті. Сестра була непритомна, коли він нахилився над нею. Він улив їй у рот коньяку і негайно послав за сільським лікарем, але всі зусилля врятувати її виявилися марними, і вона померла, не приходячи до пам'яті. Такий був жахливий кінець моєї любої сестри…

Попередня
-= 3 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 6.

Останній коментар

матео 11.03.2020

дякую дуже допомогли .Дуже класнй сайт рекомендую


Аноним 11.03.2020

Помогло по зарубижному читани


Lizok 18.03.2019

Ну...Тексти різні що в книжці що тут.


Додати коментар