Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Правда

Навіть уважний пан Підступп мусив потім ще раз прокрутити все в голові. І навіть у цій рухомій картині жахів він ледь міг помітити, як пан Тюльпан схопив і крутнув найближче крісло. Коли буревій вгамувався, обоє чолвіків лежали нерухомо. Рука одного з них була неприродно зігнута, а в стелі вібрував ніж.

Пан Шпилька не обернувся. Він продовжував тримати зомбі на прицілі. Зате він видобув з кишені невеличку запальничку у формі дракона, і тут пан Підступп… пан Підступп, котрий рипів на ходу і чхав пилом… пан Підступп побачив шматочок тканини, обмотаний довкола майже не видного в цівці хижого жала стріли.

Не відводячи погляду від пана Підступпа, пан Шпилька підніс до цівки вогонь. Тканина затліла. Пан Підступп відчув себе ще сухішим, ніж завжди.

- Те, що я збираюся зробити, погано, - ніби загіпнотизований, промовив пан Шпилька, - але я зробив стільки поганих речей, що це навряд чи рахуватиметься. Бо… убивство – погана річ, але чергове вбивство вже ніби не таке погане. Тобто, коли ти вбив двадцять разів, кожне нове вбивство, в цілому, не рахується. Але… Сьогодні такий гарний день, пташки співають, бігають всякі… кошенята і все таке, а сонечко проганяє сніг, несучи обіцянку весни, і квітів, і молодої трави, і нових кошенят, і спекотних літніх днів, і ніжних поцілунків дощу, що омиває листячко дерев, і ти цього ніколи не побачиш, якщо зараз же не даси сюди все, що в тебе в шухляді, бо згориш, як свічка, ти, брехливе сушене лайно!

Пан Підступп понипав у шухляді й за мить кинув на стіл ще одного оксамитового мішечка. Нервово позирнувши на свого партнера, котрий раніше ніколи навіть не вимовляв слова «кошеня» інакше, як в одному реченні зі словами «відро води», пан Тюльпан узяв його й перевірив вміст.

- Рубіни, - сказав він. – Якісні, мля.

- Тепер забирайтесь, - просичав пан Підступп. – І ніколи не повертайтеся. Я про вас не чув і вас не бачив.

Він не відводив погляду від тріпотливого вогника.

За останні кілька століть пан Підступп бачив чимало зла, проте наразі ніщо не здавалося йому настільки зловісним, як пан Шпилька. Або настільки неадекватним. Супротивника хитало, а його погляд раз у раз метався по темних закутках кабінету.

Пан Тюльпан поторсав приятеля за плече.

- Ну що, мля, відіб’ємо йому головешку й підем? – запропонував він.

Шпилька зморгнув.

- Так, - сказав він, схоже, повертаючись до тями. – Так.

Він кинув погляд на зомбі.

- Гадаю, сьогодні я залишу тобі життя, - сказав він, задмухавши полум’я. – Завтра… Хтозна? 

Сказано було непогано – але прозвучало якось непевно.

Потому «Нова фірма» відбула.

Пан Підступп сів і втупився в зачинені двері. Йому було ясно – небіжчик мав у таких речах великий досвід – що двоє його озброєних підлеглих, ветерани стількох юридичних битв, уже не потребують жодної допомоги. Пан Тюльпан був спеціалістом.

Зомбі дістав з шухляди аркуш лінованого паперу, написав прямокутним почерком кілька слів, запечатав записку в конверт і покликав клерка.

- Розпорядіться щодо них, - сказав він, коли той втупився в тіла колег, - а тоді передайте це панові де Ворду.

- Котрому саме, шеф?

На мить пан Підступп зовсім про це забув.

- Вельможному де Ворду, - сказав він. – Звісно ж, не іншому.



Вільям де Ворд перегорнув сторінку свого нотатника й продовжив лихоманково писати. Безпритульні розглядали його, ніби рідкісну тварину в зоопарку.

- Оце у вас здоровецький талант, пане, - сказав Арнольд-Колобок. – Аж серце раде, як побачиш цього олівця, коли він так бігає. Хотів би я так уміти, от тіки не з моїми граблями.

- Чи пан не бажає чашечку чаю? – спитав Качур.

- У вас є чай?

- Звичайно. А чому ні? За кого ви нас приймаєте? – Качур з гостинною посмішкою підніс почорнілого чайника та іржавого кухля.

Можливо, зараз саме час виявити ввічливість, подумав Вільям. Зрештою, воду для чаю кип’ятять, чи не так?

- Тільки без молока, - швидко сказав він. Йому страшно було й уявити, як тут виглядало б молоко.

- Ах, я ж казав, що ви справжній джентльмен, - сказав Качур, наливаючи в кухоль смолисту темну рідину. – Чай з молоком – це ганебно.

З вишуканим жестом він видобув тарілочку й столові щипчики. 

- Лимон? – спитав він.

- Лимон? У вас є лимон?!

- О, навіть наш пан Рон швидше помиється під пахвами, ніж питиме чай без лимона, - запевнив Качур, плюскаючи шматочок лимона в кухоль Вільяма.

- І чотири шматочки цукру, - сказов Арнольд-Колобок.

Вільям зробив добрячий ковток. Чай був густий і надто міцний, але в той же час солодкий та гарячий. І з невеликим присмаком лимона. Що ж, вирішив Вільям, могло бути значно гірше.

Попередня
-= 103 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!