Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Пригоди бравого вояки Швейка Том 1

І телефон знову ловить нові тремтіння нервового життя, бо давня гармонія спокою в таборі була порушена. Саме в цей час надпоручник Лукаш вивчав у своїй кімнаті шифри, доручені йому в штабі з вказівками, як їх розв’язувати, і водночас вивчав секретний шифрований наказ про напрямок, в якому маршовий батальйон мусив просуватися до галицьких кордонів (перший етап).

7217-1238-457-2121-35 -Мошон*

8922-375-7282-Раб*

4432-1238-7217-35-8922-35 - Комарно

7282-9299-310-375-7881-298-475-7979 - Будапешт.

Розшифровуючи ці цифри, надпоручник Лукаш зітхнув:

«Der Teufel soll das buserieren»1.

____________________

1 Чорт би те все драв (нім.).


ПРИМІТКИ


стор. 5. Ерцгерцоґ Фердинанд (1863 - 1914) - Франц Фердинанд фон Есте, небіж австро-угорського цісаря Франца Йосифа І; був убитий разом із своєю дружиною Софією, герцоґинею Гогенбезькою (яка походила з онімечених чеських графів Хотек) у Сараєві 28 червня 19 14 p. Конопіштє - невеличке село біля Бенешова; маєток ерцгерцоґа Фердинанда в Чехії.

стор. 5. Не треба було у них тієї Боснії і Герцеґовини відбирати. - У 1908 p. Австро-Угорщина анексувала Боснію і Герцеґовину. Пам’ятаєте того пана Люкені, що проштрикнув терпугом нашу небіжку Єлизавету. - Луїджі Люкені 10 вересня 1898 p. вбив австрійську цісареву Єлизавету, дружину Франца Йосифа І.

стор. 7. Пам’ятаєте, як оті португальці підстрелили свого короля? - 1 лютого 1908 р. у Ліссабоні було вбито португальського короля Карла І, спадкоємця трону Людовіка… Радив кожному прочитати, що саме написав про ці вищезгадані речі Віктор Гюґо, переказуючи останню відповідь старої гвардії Наполеона англійцям у битві під Ватерлоо.-Наполеонівська гвардія на пропозицію англійців здатися відповіла словами:«Merde! (лайно!) Гвардія вмирає, а не здається».

стор. 8. Панкрац - в’язниця для політичних в’язнів у районі Праги з тією ж самою назвою.

стор. 10. Карлак - народна назва Карлової площі в Празі. Младочех - член чеської партії в Австро-Угорщині, лідером якої був д-р Карел Крамарж.

стор. 11. Бржетіслав Людвік - невигаданий персонаж. У Будейовіцах дійсно був такий торговець худобою, але нещастя, описаного Гашеком у романі, з ним ніколи не траплялося. Цей Людвік був другом Гашека з дитинства. Щоб помститися за зневагу до свого імені, використаного в романі, Бржетіслав Людвік видав у 1946 p. брошуру про автора «Пригод бравого вояки Швейка», в якій навів деякі пікантні подробиці з особистого життя Гашека… Яреш, що сторожував біля ставків… - Гашеків дід. Він був доглядачем ставків князя Шварценберґа.

стор. 13…втратив сина Рудольфа ще молодим, у розквіті сил… - Єдиний син Франца Йосифа І, - Рудольф - у 1889 p. трагічно загинув у Мейєрлінґу, куди він їздив на полювання. Таємниця його смерті залишилася нез’ясованою… потім десь пропав його брат Ян Орт… - Ерцгерцоґ Йоганн з династії Габсбурґів у 1889 p. зрікся свого титулу і, прийнявши прізвище Орт, пропав безвісти… брата - мексиканського цісаря - застрелили в якійсь фортеці під муром. - Ерцгерцоґ Фердинанд Максиміліан Габсбурґ у 1864 p. одержав престол цісаря Мексики. Згодом був узятий в полон і розстріляний мексиканськими республіканцями під муром фортеці Кверетаро.

стор. 14… показав орлика… - На значку агентів таємної поліції Австро-Угорщини було зображено герб із двоголовим австрійським орлом.

стор. 17. «Гей, слов’яни». - Пісню «Гей, слов’яни» склав у Празі у 1834 p. словак Само Томашік. Надрукована вона була в Словаччині у 1838 p. і співалась на мотив польської мазурки. Пісня користувалась широкою популярністю серед слов’ян і вважалась гімном слов’янських народів.

стор. 21. Ломброзо Чезаре (1835 - 1909) - італійський професор психіатрії, який у своїх працях намагався довести, що причини злочинів треба шукати в успадкованих психологічних особливостях організму злочинців. Проте жодна з його книжок не має назви «Про типи злочинців».

стор. 22. «Національна політика», «сучка». - Газета, що почала виходити у 1883 p. За безпринципність і прислуговування владі її в народі прозвали «сучкою». Газета перестала виходити у 1945 p. Ян Непомуцький - чеський католицький святий. Іспанські чоботи - середньовічне знаряддя тортур. Еліщин міст - міст через Влтаву. Швейк помиляється. Еліщин міст було побудовано у 1865 - 1867 рр., а Ян Непомуцький жив у ХIV сторіччі.

стор. 24. «Зелений Антон» - візок, пофарбований у зелений колір, в якому возили дрібних злодюжок в управління поліції. Першим візником на ньому був Антон Доуше, звідси назавжди залишилася ця назва, навіть тоді, коли візки замінили автомашинами.

Попередня
-= 168 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!