Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Пригоди бравого вояки Швейка Том 1

стор. 151. Нємцова Божена (1820 - 1862) - видатна чеська письменниця, авторка декількох збірок казок. Дроґерія - крамниця медичних, хімічних, косметичних та інших супутних товарів. Копайський бальзам - лікувальна мазь.

стор. 175…Вони брали атакою Сокаль, Дубно, Ніш, Піяв-у-Сокаль - місто в Галичині (тепер Львівська область); Дубно - місто на Волині (тепер Рівненська обл.); Ніш - місто в Сербії; Піява - річка в Італії.

стор. 194. Вшенори - дачна місцевість під Прагою.

стор. 196. Галі бей, Алі бей, Енвер-паша, Джевад-паша - турецькі політики і генерали, які грали помітну роль під час Першої світової війни. Ліман фон Зандерс, Гольц-паша, Уседон-паша - німецькі військовики (віце-адмірал і полковники), що служили в турецькій армії.

стор. 198. Маас і Мозель - річки в західній Франції, де взимку 1914 - 1915 рр. велись запеклі бої. Комбр-а-Вевр біля Марша - місто у центрі Бельгії. Гартмансвейлерська броварня - 19 січня 19 15 p. німецька армія здобула перемогу в узгір’ї біля Гартмансвейлера у Нижньому Ельзасі. Нідерсбах біля Мільгаузена - невелике ельзаське містечко біля швейцарського кордону. Кльостергек - містечко у Фландрії.

стор. 213. «Манліхерки» - гвинтівки системи Ф. Манліхера (1848 - 1904), прийняті на озброєння в австрійській армії.

стор. 215. Поет Фірордт - німецький поет, автор збірки воєнних віршів. Під час Першої світової війни прославляв німецький імперіалізм.

стор. 216. «Марійський образ» - назва старого ресторану в Празі. Пржикопи і Панська - вулиці в центрі Праги.

стор. 219. Наход - місто на півночі Чехії.

стор. 223… У китайця Станека - спеціальна крамниця, де продавався китайський чай. У вітрині цієї крамниці для реклами було виставлено опукле дзеркало. «Марширує Греневіль» - чеська солдатська пісня, марш гренадерів. Прашна брана - порохова вежа в центрі Праги.

стор. 225. Неказанка - провулок у центрі Праги, де містилися деякі заклади для розваг.

стор. 226. Доктор Гут - Їржі Станіслав Гут-Ярковський, вчитель гімназії і вихователь в родині князя Шаумбурґ- Ліппе, автор книжок про подорожі і про світські манери. У 1919 p. президент T. Г. Масарик запросив його до свого палацу на посаду церемоніймейстера.

стор. 227. Лаудова Горжіцова Марія (1868 - 1931) - відома чеська артистка, яка писала статті про світські манери до аграрної газети «Вєнков» («Село»). Фастрова Ольга - чеська журналістка, друкувала в газеті «Національна політика» («сучка») статті про світське виховання.

стор. 230. «Neue Freie Presse» - віденська газета. Почала виходити у 1864 p.

стор. 232. Банк «Славія» - страховий банк у Празі, в якому працювали батько і брат Ярослава Гашека і деякий час працював він сам.

стор. 235. Штірія - провінція в Австрії. Леобен - місто і залізничний вузол в Штірії. Марібор - місто в Словенії. Сант-Моріц - курортне місто в Альпах.

стор. 238… Наполеон під Ватерлоо спізнився на п’ять хвилин. - Насправді Наполеон почав битву на три години пізніше, ніж передбачалось. Причиною цього був довготривалий дощ, який заважав пересуванню наполеонівської армії. Ці три години вирішили результат бою, бо прусські війська почали свій наступ раніше, ніж Наполеон встиг повністю розбити англійську армію.

стор. 241. Здолбунів - містечко на Волині, де жило кілька тисяч чеських родин, які у XIX ст. емігрували з Австрії.

стор. 244. Крайова оборона (Ляндвер). - Австро-угорська армія складалась з цісарсько-королівської армії, з австрійської цісарсько-королівської крайової оборони і з королівських угорських гонведів - угорської крайової оборони. Цей розподіл не обґрунтовувався жодним принципом. Він був породжений структурою Габсбурзької монархії, яка поділялась на австрійське цісарство і угорське королівство. Цісарство і королівство мали окремі уряди, окремі парламенти, а також свої власні війська: Австрія - крайову оборону, а Угорщина - гонведів, крім спільного війська. Звідси і різні означення: «Цісарсько-королівська» - для спільної армії і спільних установ, а «Цісарсько-королівська крайова оборона» - тільки для крайової оборони і установ, діючих на землях, які належали австрійській частині імперії. Угорська армія мала назву: королівські угорські гонведи.

стор. 252. Анабазис (грецьк.) - похід до якоїсь країни. «Анабазис», крім того є назвою двох старогрецьких книг: 1) грецького полководця і письменника Ксенофонта про похід Кіра Молодшого і 2) Аріана - про похід Олександра Македонського. Тут Гашек іронічно натякає на похід у Сибір чехословацьких легіонів. Цей похід чеські письменники назвали «сибірським анабазисом».

стор. 257. Шварценберзька вівчарня - належала князеві Шварценберґу, якого в Австрійській імперії називали «королем південної Чехії», бо третина всіх лісів, полів, ставків, лук, замків, будинків, фабрик належала князівській родині. Під час першої чехословацької республіки маєтки Шварценберґів були частково відібрані і лише у 1945 - 48 рр. повністю націоналізовані.

Попередня
-= 170 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!