Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Пригоди бравого вояки Швейка Том 1

стор. 371. Трафіка - крамничка, в якій продаються поштові і гербові марки, цигарки і тютюн. В Австро-Угорщині існувала державна монополія на тютюн та ін. Концесія на трафіку була свого роду пенсією, яку давали інвалідам, солдаткам, вдовам і т. д.

стор. 374. Ціслітанія і Транслітанія. - Перша назва для австрійських земель, друга - для угорських, після поділу у 1867 p. Габсбурзької монархії на Австро-Угорську. Річка Літава була частковим кордоном між Австрією і Угорщиною. Дрина - притока річки Сави, що відмежовує Боснію від Сербії. Через Дрину і Саву у 1914 - 1915 рр. австрійські війська чотири рази проникали до Сербії.

стор. 387. Шащинська бестія. - Гашек або помилково, або навмисне пише «шащинська», маючи на увазі вживаний вираз «чахтицька бестія». Так у народі називали чахтицьку пані Єлизавету Баорій, володарку замку в Чахтіце (Нітрянська округа на Словаччині), яка нібито вбивала молодих дівчат і купалася в їхній крові, щоб зберегти молодість і красу. Шащин - це місцевість теж у Нітрянській окрузі, куди стікалися прочани до чудотворного образу Богородиці.

стор. 393. Врхліцький Ярослав (1853 - 1912) - один з найвидатніших чеських поетів.

стор. 396. «Пештер Ллойд» - газета, яка видавалася у Будапешті.

стор. 398. Землі корони св. Стефана - Стефан (997 - 1038) з династії Арпадів був засновником середньовічної Угорської держави, до якої приєднав також і словацькі землі. «Пешті Хірлап» - газета, яка теж видавалася у Будапешті. «Шопроні Напло» - угорська газета, яка видавалася в місті Шопронь.

стор. 399. «Папаґай реґімент» - так іронічно називали 91 полк через зелені петлиці, які були характерною відзнакою цього полку (дослівно - «папужачий полк»). Пресбурзькі газети. - Пресбурґ - німецька назва Братислави.

стор. 401. Дойчмайстери - солдати і офіцери привілейованого 4-го піхотного полку.

стор. 405. Богніце - район Праги, де знаходиться лікарня для психічнохворих.

стор. 410. Моудра Павла (1861 - 1936) - чеська письменниця, пацифістка і феміністка.

стор. 412. Картоузи - велика тюрма біля Їчина у західній Чехії. «У Флеків» - стародавня, дуже популярна пивниця в Празі.

стор. 418. Гумбольдт Олександр (1769 - 1859) - відомий німецький природознавець і мандрівник.

стор. 422. Крконош - міфічна істота, гірський дух, що селився у Крконошських горах в Чехії.

стор. 426. Нейзідлерське озеро - знаходиться в Угорщині.

стор. 428. Дукля - Дуклянський перевал у Карпатах, де в першу світову війну відбувалися великі бої, під час яких увесь 28 чеський піхотний полк здався у полон росіянам.

стор. 428… з’їхали по снігу: немов на тобогані. - Тобоган - первісно - вид саней, потім гора для катання на санях.

стор. 440. Кантина - буфет або їдальня при військовій частині, при фабриці і т. п.

стор. 455. Небесні кози - народний епітет щодо богомольних жінок. Ємелька Алоїз - відомий єзуїтський проповідник в Празі 1905 - 1914 роках.

стор. 470. Мошон - місто в західній Угорщині на залізниці від Брука-на-Лейті до станції Дьєр. Раб - залізнична станція на схід від Будапешта.


This file was created
with BookDesigner program
bookdesigner@the-ebook.org
26.03.2010
Попередня
-= 172 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!