Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Пригоди бравого вояки Швейка Том 2

стор. 274. Канімура - прізвисько, що утворилося від прізвища японського генерала з часів російсько-японської війни 1904 - 1905 рр.

стор. 291… Лібуша віщує славу Празі… - Діва Лібуша - до панування першого чеського князя Пржемисла - володарка чехів; за старовинними чеськими легендами, вона володіла даром пророцтва і провіщала славу Празі.

стор. 293. Генерал Лаудон - Гедеон Арношт (1717 - 1790) - прославлений австрійський полководець, який служив спочатку в російській армії, потім з 1742 p. - в австрійській; переміг прусського короля Фрідріха II в 1759 p.; пізніше відзначився у війні проти Туреччини. Ім’я його оспівувалось у солдатських піснях всіма мовами народів Австрії.

стор. 295… після війни ще сто років служитимеш додатково… - Військова служба в Австро-Угорщині тривала два три роки, але якщо солдат потрапляв до в’язниці, він повинен був після закінчення строку служби ще залишатись в армії, бо той час, який він перебував у тюрмі, не враховувався до загального строку військової служби.

стор. 304. Золінґенська сталь. - Місто Золінґен - в західній Німеччині - було відоме виготовленням високоякісної сталі.

стор. 310. Секта гезихастів - секта релігійних фанатиків серед афонських монахів XIV ст., які вірили, що коли вони довго дивитимуться на свій пуп, то побачать божественне сяйво.

стор. 314… З невблаганною суворістю римського цезаря, який вирішував у цирку долю пораненого гладіатора…- Римський цезар вирішував долю переможеного гладіатора. Якщо він опускав великий палець правої руки вниз, це означало, що переможений гладіатор мусить вмерти, а якщо піднімав палець вгору - значить переможеному гладіаторові дарується життя.


This file was created
with BookDesigner program
bookdesigner@the-ebook.org
29.03.2010
Попередня
-= 157 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!