Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Республіка Шкід

— Це навмисно. На зло нам. Японець свій вплив і силу показати хоче. Застерігає нас, — бурмотів Янкель.

Постанова розлютила обох. У сламників так розгорівся бойовий запал, що вони навіть забули про свого ідею.

— Треба боротися. Хай вони знають, що й ми маємо право боротися. Ми їм покажемо, що вони помиляються, — гарячкував Янкель.

— Правильно, — погодився Пантелєєв. — Ми повинні говорити. А говорити вагомо і обдумано можна тільки через друкований орган, отже…

— Ну?

— Отже…

Янкель насторожився.

— Ти хочеш сказати: отже, треба видавати орган, через який ми можемо говорити з ІОнкомом?

— Так, друже мій, ти маєш слушність, — сказав Пантелєєв, поблажливо посміхаючись.

Янкель задумався, завзято чухаючи нігтем перенісся, потім спробував протестувати:

— А «Юнком» як? Я ж і «Юнком» видаю. Отже…

— Так, знову отже… Отже, потрібно або його кинути, або поєднати з новим виданням. Та чого ти хвилюєшся? Поєднаєш. А новий орган нам конче потрібен.

— Це правда.

Увечері, в кутку, осторонь від класу, вони обидва сиділи і щось завзято строчили.

Ніхто не звертав уваги на притихлих сламників, але Японець, який добре знав характер обох, уже занепокоївся, відчуваючи, що готується щось недобре. Він кілька разів хотів пронюхати, що замишляють опозиціонери, проте нічого не зміг випитати і ждав, заздалегідь повідомивши своїх прихильників про то, що готується.

— Коли щось особливо — одразу по комуністичній тактиці! З корінням вирвемо елемент, який розкладається.

— Ясно, — пискнув Фінкельштейн.

— Правильно, — підтакнув Пильников, а потім, зморщившись, нерішуче додав: — Тільки шкода, Єончику, хлопці тямущі!

— Які б не були, але, якщо вони заважають нам, треба їх знешкодити, — суворо відрубав Єонін, і його маленька постать дихала такою рішучістю, що Пильников, при всій своїй симпатії до обох задирак, не міг протестувати.

А вранці вийшла в світ нова газета — «День». У передовиці повідомлялося про те, що газета виходитиме не регулярно, а в міру того, як збиратиметься матеріал, але лінія газети буде суворо витримана. Кожен може виступити в газеті з обговоренням і критикою всіх шкільних заходів.

«Усі можуть писати й вільно висловлюватися на сторінках нашої газети. «День» стежитиме за всім і все обговорюватиме», — гучно заявляла передовиця, а трохи нижче йшла стаття, яка своїм змістом сколихнула весь Юнком. Стаття містила ряд різних випадів проти керівництва Юнкому. Власно, Юнкомові було присвячено весь помер, за невеликим винятком, і навіть карикатура висміювала манію секретаря ІОнкому писати протоколи. На малюнку було зображено Сашка Пильникова, який в одній руці тримав цигарку, а в другій — стос протоколів і запитував сам себе: «Що шкідливіше — курити чи писати протоколи?»

Такий різкий випад опозиції обурив Юнком і особливо Сашка — Бебе, який дуже образився. Найбільше обурило осередок те, що під газетою стояло: «Редактор: Пантелєєв, видавець: Черних». Це був відкритий виклик.

Ще не було випадку, щоб члени ІОнкому виступали проти свого колективу, і раптом така несподіванка. Вирішили скликати розширений пленум. З огляду на важливість питання довелося відмінити трудовий суботник. Мала відбутися гаряча сутичка.

— Дивіться, хлопці, не відступайте! — хвилювався Японець, коли зібрались усі делегати.

— Ми йдемо за комсомолом. Ми повинні вирішувати по-більшовицькому. Або за, або проти — і край.

Пленум уже зібрався. Прийшло сім чоловік. Не було тільки Янкеля та Льоньки. По них послали, і за хвилину обидва, насупившись, увійшли в кімнату й сіли. Я пончик відкрив засідання і взяв слово.

— Сьогодні товариші, ми змушені були несподівано для всіх скликати нараду, приводом до якої послужив вихід газети «День» — газети, яку раптом, без погодження з нами, почали видавати наші ж товариші з Цека. Газету «День» випущено з явною метою підірвати авторитет Юнкому. Становище створюється дуже небезпечне. Ми говоритимем прямо. «День», якщо не зовсім, то наполовину, може розкласти нашу організацію, бо, я ще раз кажу, проти Юнкому виступають самі юнкомці — члени Цека. Ми, звичайно, знаємо, що за члени Цека Черних і Пантелєєв, ми пам'ятаємо їхні веселі оргії з Долгоруким, але маси цього не знають, і маси віритимуть їм, бо преса — найпереконливіший засіб боротьби, а Янкель і Пантелєєв, ми повинні визнати, найталановитіші шкідські журналісти.

Япончик на хвилину спинився, спостерігаючи, який вплив справили його слова, але одразу ж побачив безнадійність становища. Лестощі його не вплинули. Сламники, очевидно, навіть і не думали про каяття. Обидва сиділи, нахабно-зухвало оглядаючи противників.

Попередня
-= 119 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!